26.11.2023

Joulunaika merellä vie kielen – herkuista notkuvat pöydät odottavat kaikilla laivoilla

Kuva Marko Jokela

Makuelämykset houkuttavat merimatkalle Helsingin ja Tallinnan sekä Helsingin ja Tukholman välisillä reiteillä.

Herkuista notkuva buffetpöytä on monen merelle mielivän matkailijan valinta ja osalle se tärkein syy ylipäätään tehdä risteily joulun alla – lahjaostosten metsästystä unohtamatta. Itämeren matkustaja-alusten joulupöytä on koottu perinteitä kunnioittaen, mutta kasvis- ja vegaanivaihtoehdot huomioiden.

Kylmät alkupalat ja etenkin meren antimet kuten lohi graavattuna, kylmäsavustettuna ja lämminsavustettuna, sillit, silakat ja katkaravut ovat osalle buffetruokailijoista ilmiselvästi se kiinnostavin osuus. Löytyypä lipeäkalankin ystäviä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ruoalla on merkitystä!

– Ruokailu on kuulunut oleellisena osana risteilyihin, ja ravintolapalvelut ovat laajentuneet uusien laivasukupolvien myötä, Pauli Kivistö kiteyttää. Hän työskentelee Turussa sijaitsevan Merikeskus Forum Marinumin eli merenkulun valtakunnallisen vastuumuseon amanuenssina.

Itämeren matkustaja-alusten tarjonnassa ruoalla on tärkeä merkitys – ja nykyisin tarjolla on paljon muutakin kuin ikiklassikko eli buffetpöytä. Kivistö tuo esiin, että nykyisissä matkustaja-aluksissa perinteiselle buffetille on myös vaihtoehtoja, kun valittavana on esimerkiksi useita tiettyyn teemaan keskittyviä erikoisravintoloita.

Kahden keittiön herkut

Kaikilla kolmella laivayhtiöllä, Viking Linella, Tallink Siljalla ja Eckerö Linella, on joulupöydän koostamisessa sama haaste: tarjonnan tulisi tyydyttää maultaan ja runsaudeltaan kahden eri maan jouluruokaperinteitä.

Helsinki–Tallinna-reitillä tulee suomalaisten perinneherkkujen lisäksi olla tarjolla virolaisia jouluruokia, joita esimerkiksi ovat hapankaali, verimakkara, porsaanpaisti, marinoidut metsäsienet, riistaterriinit sekä suolakurkut.

Helsingin ja Tukholman sekä Turun ja Tukholman välisten reittien aluksilla tarjotaan suomalaisten jouluherkkujen rinnalla ruotsalaisen joulusuosikkeja kuten paahtokylkeä, janssoninkiusausta ja sen seitsemän sorttia sillejä. Saattaapa tarjolla olla julmustiakin eli ruotsalaista alkoholitonta joulujuomaa.

Joulun alla risteilevillä on valinnanvaraa, jolla täyttää lautanen noutopöydästä. Alus- ja reittivalinnan voi tehdä makuelämykset edellä, sillä kaikkien kolmen laivayhtiön eri alusten ja reittien joulunajan ruokavaihtoehdot menuineen löytyvät laivayhtiöiden kotisivuilta, josta selviävät myös joulun noutopöydän hinnat.

Viking Line Gabriellan keittiöpäällikkö Mikko Keinonen.

Viking Line: klassikkoruuat tekevät kauppansa

Viking Line Gabriellan keittiöpäällikkö Mikko Keinonen kertoo, että aluksen keittiössä tehdään ruokia valmiiksi asti niin paljon kuin vain mahdollista.

Kinkun vaihtoehdoksi kaikilla punaisilla aluksilla on tarjolla – ensimmäistä kertaa – vegaaninen sellerikinkku. Kasvissyöjiä hellitään perinteisten laatikoiden, rosollin ja vegaanikinkun lisäksi siirappipaahdetulla kaalilla rapean sipulin kera tai sahramihaudutetulla fenkolilla valkoviinikastikkeen kera.

Ruotsalaista tvistiä ovat punasuolattu kinkku, janssonin kiusaus, lihapullat ja porsaan ribsit.

Uutta ovat esimerkiksi glögimarinoidut silakat. Vegaanisia vaihtoehtoja on enemmän kuin konsaan. Uusi makututtavuus on erillisannokseksi aseteltu mainio kampelalohimousse.

Keinosen mukaan kokemus on osoittanut, ettei perinteistä joulubuffaa kannata kovin radikaalisti muutella: suomalaiset pitävät klassikkoruuista.

– Joulubuffa kokee ehkä 15 prosentin verran uudistumista vuosittain.

Keinonen kertoo, että lipeäkala-annokset ovat yllättävänkin suosittuja.

– Moni ei ehkä itse näe kotona lipeäkalan valmistamisen vaivaa, mutta laivalla valitsevat sen noutopöydästä. Pieni valmisannos on vaivaton valinta kokeilunhaluiselle.

Erilaisia sillejä ja silakoita on tänä vuonna tarjolla kymmenkunta esimerkiksi sipulilla, akvaviitilla, ruusunmarjalla ja cherryllä maustettuna. Kalaruoat ovat punaisilla aluksilla vuodesta toiseen joulubuffetin odotetuimpia herkkuja.

Imeläksi lopuksi valittavissa on esimerkiksi maltanriisiä, punssikarhunvatukoita, hillottuja kirsikoita ja manteleita, juustoja, pipareita ja jäätelöitä.

Viking Line Gabriellan jouluinen noutopöytä tarkoittaa 75 ruokalajia. Joulubuffetin valikoima löytyy täältä.

Silja Serenaden keittiöpäällikkö Juha Tamminen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Silja Line: ruuan asettelu hivelee silmää

Ruuan asettelu Silja Serenaden noutopöydässä hivelee silmää. Joulubuffetin antimet ovat runsaat, yksistään Fish Market -kyltin alta löytyy 24 vaihtoehtoa tyrnimarjasillistä piparkakkumaustettuun silliin, silakkapihveistä glögimarinoituun silakkaan, Skagenista blinillä äyriäispateeseen ja graavilohesta marinoituihin vihersimpukoihin. Vegaanisena vaihtoehtona tarjolla on mustaa merileväkaviaaria – vegaanista ruokavaliota noudattavia hellitään muutoinkin.

Keittiöpäällikkö Juha Tamminen kertoo, että yksi noutopöytä on pyhitetty kokonaan vegaanisille vaihtoehdoille.

Mutta perinteistä pidetään joulun alla visusti kiinni.

– Kinkut, laatikot, monet kalat, niitä toivotaan ja niitä tarjotaan.

Lihaisia vaihtoehtoja ovat hirvenlihamureke punasipulihillokkeella, mustamakkara ja lihapullat, jouluribsit ja paahtopaisti, kalkkuna karpalohillon kera, savuporopiirakka. Kinkkua on tarjolla niin harmaasuolattuna kotimaisena kuin punasuolattuna ruotsalaisenakin versiona.

Joulun lähestymisestä kertovat rosolli punajuurikermavaahdolla, janssoninkiusaus, vegaaninen joulumakkara, kanelilla ja rosmariinilla maustettu uunilanttu sekä vaahterasiirapissa glaseeratut ja paahdetut juurekset.

Jälkiruokakattauksessa on jokaiselle jotakin käpykakkua unohtamatta. Lehtevä Brita-leivos vie kielen.

Silja Serenaden joulubuffet löytyy täältä.

Eckerö Linen Finlandia-aluksen keittiömestari Tuomas Sillanpää.

Eckerö Line: Kalapöydän luona käy kuhina

Eckerö Linen joulubuffetissa on tarjolla 44 ruokalajia, joista 19 alkuruokia ja 15 lämpimiä ruokia.

Kalapöydässä käy kuhina, onhan tarjolla joulusilliä, sinappisilliä sekä munakoisosta ja porkkanasta valmistettua vegaanista ”lasimestarin silliä”. Lautasille löytävät myös graavi- ja lämminsavulohi sekä kokonaiset katkaravut. Lihapuolelta kannattaa kokeilla savustettua kalkkunaa ja mustaherukkahyytelöä.

Eckerö Linen M/S Finlandian keittiömestari Tuomas Sillanpää kertoo, että lihat ovat kotimaista alkuperää ja lihapullat tehdään omassa keittiössä. Valtaosa kaloista on kotimaisia, lämmin lohi tulee Norjasta.

– Kasvisvaihtoehtoja kysytään selvästi enemmän kuin vegaanisia vaihtoehtoja, vaikka tietty niitäkin on meillä tarjolla. Ja jos vegaanista ruokavaliota noudattava matkailija haluaa proteiinipitoisia vaihtoehtoja, kannattaa kysyä tarjoilijalta. Teemme räätälöidysti erillisannoksia, Sillanpää lupaa.

Sillanpää kertoo, että laivayhtiön asiakkaista vegaaneja on noin 1–2 prosenttia.

Ikisuosikki on harmaasuolattu viljaporsaan kinkku ja sitten pieni varoitus. Sinappia kannattaa sipaista viipaleen päälle kevyesti: se on niin tujua, että nenäonteloissa tuntuu. Kinkun kanssa maistuu ruskeassa voissa paistettu ruusukaali, porkkana ja hasselpähkinä sekä muhennettu lehtikaali. Jouluista tunnelmaa luovat paahdetut punajuuret piparkakkukuorrutteella. Virolaisia jouluherkkuja ei ole tarjolla yhtä runsaasti kuin aiemmin, tilaa ei ole mahdottomalle runsaudelle.

Jälkiruokavaihtoehtoja on kymmenen kuten glögipäärynät, rommisuklaamousse, maustekakku sekä juustot. Omaksi suosikiksi nousee sitruunajuustokakku kirpeällä karpalosiirapilla täydennettynä.

M/S Finlandian Juhlapöydästä lisää täällä.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Marko Jokela, henkilökuvat Tuukka Ervasti

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat