9.11.2017

Kahdeksan kotimaisen yhtiön vakuutusvertailu – ajoneuvovakuutusten bonuksissa merkittäviä eroja

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta päivitti vertailun, joka selvittää liikennevakuutusten bonusjärjestelmien eroja kahdeksassa kotimaisessa vakuutusyhtiössä.

Päivitetty liikennevakuutuslaki tuli voimaan 1.1.2017. Uusi laki antaa vakuutusyhtiöille entistä laajemmat mahdollisuudet ottaa käyttöön liikennevakuutuksissa uusia maksuperusteita ja kehittää erilaisia bonusjärjestelmiä.

Hirvikolari

FINE:n tutkumuksen mukaan muutoksia on tullut lähtö- ja maksimibonuksiin sekä bonusten kertymiseen. Myös vahingot vaikuttavat bonusten laskuun eri tavoin kuin ennen. Maksimibonusten saavuttamiseen kuluva aika vaihtelee, kertoo tuore vakuutusvertailu.

– Yksi muutos alkuvuoden tilanteeseen verrattuna on se, että nyt kaikilla yhtiöillä on myynnissä uudenlainen liikennevakuutus. Asiakkaalla on nyt mahdollisuus saada sama bonus kaikkiin omistamiinsa autoihin sen sijaan, että bonuksia joutuisi erikseen keräämään. Alkuvuonna tämä oli mahdollista vain osassa yhtiöitä, vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vahinko vaikuttaa bonukseen

Toinen muutos liittyy vahingon jälkeiseen bonuksen laskuun, joka aiemmin on yleisesti ollut 20 %. Vahingon vaikutus bonukseen voi vaihdella nyt 0-30 % välillä.

– Jos asiakkaalla on paljon bonusta, pudottaa vahinko bonusta usein vähemmän. Jos taas bonusta ei ole kertynyt paljonkaan, on vaikutus suurempi. Näin vakuutusmaksut kohdentuvat entistä enemmän niille, joille vahinkoja sattuu. Monissa yhtiöissä ensimmäinen vahinko ei alenna bonusta lainkaan, jos autolla on ajettu riittävän kauan ilman vahinkoja, Salo jatkaa.

Lähtöbonukset vaihtelevat edelleen 0-40 % ja maksimibonukset 80–83 % välillä.

– Myös siinä, miten bonukset kertyvät vuositasolla, on aiempaa enemmän eroja. Vaikka bonukset olisivatkin eri yhtiöissä samalla lähtötasolla, kestää bonuksen nousu maksimiinsa eri ajan eri yhtiöissä, Salo sanoo.

Vakuutusvertailu auttaa

Käytännön ohjeena Salo suosittaa liikennevakuutusten vertailua aika ajoin.

– Liikennevakuutusten hintoja voi helposti vertailla esimerkiksi vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla olevien laskureiden avulla. Pelkät bonusprosentit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, vaan vasta lopullinen hinta osoittaa edullisuuden.

Lähde: FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Kuvituskuva: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Luetuimmat