12.4.2022

Kaksipyöräisten kausi alkaa taas – muista tämä kikka poistuessasi autosta

Kaksipyöräiset liikenne liikenneturvallisuus ajokausi kikka

Kausi alkaa pian ja liikenteessä on taas suuri määrä erilaisia kahdella pyörällä liikkuvia menopelejä. Yksi kikka auttaa muun liikenteen huomioinnissa esimerkiksi pysäköidystä autosta poistuttaessa.

Lumien sulaessa ja kelien lämmetessä moottoripyörät ja muut kaksipyöräiset, kuten mopot, polkupyörät ja sähköpotkulaudat ilmestyvät liikenteeseen.

Autoilijan kannattaa varautua kohtaamaan kaksipyöräisillä liikkuvia liikenteessä. Moottoripyörä tai muu kaksipyöräinen, piiloutuu helposti auton kuolleeseen kulmaan.

Liikenteessä varovaisuus, tarkkaavaisuus ja maltti ovat aina valttia, mutta ennakoiva ajotapa sekä huolellinen havainnointi tekevät liikenteestä turvallisemman ennen kaikkea nyt nimenomaan niille heikoimmille osapuolille eli kaksipyöräisillä liikkuville ja jalankulkijoille. Ennakoiva kuljettaja antaa tilaa ja aikaa, toisin sanoen pelivaraa toimia liikenteessä.

Kun nopeutta vähentää, havaintojen tekemiseen jää enemmän aikaa. Tällöin myös pysähtymiseen käytettävä aika ja matka pienenevät. Kun risteystä lähestyy hitaammin, ehtii paremmin huomata muut liikkujat, kuten kaksipyöräiset.

Turvaväli kannattaa muistaa myös aina, koska sen pitäminen auttaa myös ennakoimaan, mitä edessä tapahtuu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muista aina olan yli vilkaisu

Auton katvealueet, pilareiden taakse jäätävät alueet ovat myös ne, jonne kaksipyöräiset häviävät helposti. Katvealueiden huomioiminen liikkeelle lähdettäessä, peruutettaessa sekä risteyksessä käännyttäessä vaativat erityistä huomiota. Kaistaa vaihtaessa on joka kerta katsottava myös olan ylitse, pelkkään peiliin ei saa luottaa. Moottoripyörät liikkuvat auton kanssa samaa nopeutta, mutta ovat pienen kokonsa vuoksi vaikeampia havaita, siksi taustan tarkkailu on tärkeää.

Autosta poistuminen vaatii myös varovaisuutta, varsinkin jos auton on pysäköinyt kadun varteen. Takaa saattaa porhaltaa polkupyöräilijä tai moottoripyöräilijä, joten auton ovea avattaessa katvealue on syytä tarkistaa aina eikä avata ovea suinpäin.

– Katvealue tulee tarkistaa myös autosta poistuessa, etenkin jos auto on pysäköity kadulle. Kun kuljettaja avaa auton oven oikealla kädellä hänen rintamasuuntansa kääntyy ja samalla katse siirtyy olan yli takaviistoon. Näin hän huomaa, jos takaa tulee esimerkiksi polkupyörä, Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen antaa kätevän, mutta yksinkertaisen ohjeen.

Teksti: Manu Tuppurainen Lähde: Liikenneturva Kuva: Liikenneturva / Nina Mönkkönen