10.6.2021

Kamux: Dieselin suosio lähes tuplaantui nuorten kuskien keskuudessa

Dieselin suosio lähes tuplaantui nuorten kuljettajien keskuudessa

Kamuxin tutkimuksessa selvisi yllättävä käänne. Dieselin suosio käytännössä kaksinkertaistui nuorten kuljettajien keskuudessa vain yhden vuoden aikana.

Kamuxin teettämä Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus löysi mielenkiintoisen tilastokummajaisen. Dieselin suosio on lähestulkoon kaksinkertaistunut vain yhden vuoden aikana. Tämä on varsin yllättävä muutos – erityisesti mittakaavaltaan.

Suomalaiset autokaupoilla 2021-tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–3.2.2021. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1005 vastaajaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Dieselin suosio kasvanut nuorilla

Tutkimuksen mukaan useampi kuin joka kolmas (35 %) 18–24-vuotias kuljettaja ajaa nykyään dieseliä voimanlähteenään käyttävällä autolla, kun vuosi sitten lukema oli merkittävästi pienempi (19 %). Trendi käy ilmi tarkasteltaessa vastauksia vuosien 2020 ja 2021 Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksista.

Varsin yllättäen dieselautolla ajavien 18–24-vuotiaiden määrä on selvässä kasvussa. Kamuxin aluepäällikön Pekka Luokkasen mukaan ilmiön taustalla voi olla syynä nuoren ikäpolven budjetti ja toiveet autohankinnoissa.

– Ensimmäistä autoa hankkiessa budjetti ei vielä ole välttämättä kovinkaan suuri, ja samaan aikaan auton hankkimiseen liittyy kuitenkin paljon haaveita ja toiveita. Dieseleissä on hyvin valikoimaa eri hintaluokissa, merkeissä, malleissa ja varusteluissa, kertoo Pekka Luokkanen.

Trendi poikkeaa vanhemmista vastaajista, joiden keskuudessa dieselin suosio on pienentynyt. Noissa luokissa bensiini on korvannut dieseliä käyttövoimana ja bensiini onkin tutkimuksen mukaan selvästi suosituin käyttövoima. Tutkimuksen mukaan kaikista vastaajista seitsemällä kymmenestä oli käytössään bensiinillä kulkeva menopeli, noin neljänneksellä dieselauto ja neljällä prosentilla hybridi.

Kamux – Suomalaiset autokaupoilla 2021

Sähköautoja ei juuri nuorisolla

Kaikkein nuorimmalla vastaajaryhmällä (18–24-vuotiaaat) sähköautojen suosio on puolittunut vuodentakaisesta neljästä prosentista kahteen. Suunta on hieman yllättävä, mutta matalat lukemat selittynevät jälleen budjettisyillä. Sähköautojen hankinta vaatii toistaiseksi lähes uuden auton hintaluokkaan kurottamista.

– Uutta teknologiaa voimanlähteenään käyttävien autojen suosio ei ole vielä hypännyt merkittävälle tasolle, kun puhutaan koko henkilöautokannasta, vaikka uusissa autoissa hybridi- ja sähköautoissa on määrällisesti selvää kasvua. Nuorimpien ostajien kohdalla uudemmissa käyttövoimissa hinta saattaa olla osaesteenä, sillä usein esimerkiksi sähkö- ja kaasuautojen hintalappu on vielä hyvien käyttöautojen luokassa perinteisiä käyttövoimia korkeampi. Näissä käyttövoimissa myös valikoima on suppeampi kuin polttomoottoriautoissa, jatkaa Luokkanen.

Uusi autoteknologia ei silti ole jäämässä täysin paitsioon, sillä seuraavaksi nuorimman vastaajaryhmän, eli 25–34-vuotiaiden, vastauksista käy ilmi, että kaasuautoilu on kokemassa varovaista nostetta.

Kuvat ja lähde: Kamux

Luetuimmat