17.9.2021

Kamux selvitti mikä on suomalaisille auton tärkein käyttötarkoitus

Liikenne_tietyö

Korona-ajan seurauksena erilaiset vierailut ovat yhä tärkeämpiä. Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2021 -kyselytutkimus kertoo mikä on auton tärkein käyttötarkoitus.

Käytettyjen autojen kauppaan erikoistunut Kamux kyseli suomalaisilta mikä on auton tärkein käyttötarkoitus. Selvitystä tehtiin Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimuksen yhteydessä, joka toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–3.2.2021. Sama kyselytutkimus selvitti myös haluaako suomalainen tinkiä autokaupoilla ja mitä mielipiteitä suomalaisilla on eri automerkeistä.

Tällä kertaa huomio on ajoneuvon käyttötarkoituksessa. Perinteiset asiat pitivät jälleen pintansa, mutta sukulaisten ja muiden tuttavien näkemisen mahdollistamisen tärkeys on noussu merkittävään asemaan. Muuttunut maailma on varmasti vaikuttanut osaltaan tähän.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Auton tärkein käyttötarkoitus

Auton käyttöä sukulaisten ja ystävien luona vierailuun pitää erittäin tärkeänä 41 prosenttia vastaajista, mikä on kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin toteutetussa kyselytutkimuksessa. Mökille tai kakkosasunnolle liikkuminen neljällä pyörällä koetaan sekin entistä tärkeämmäksi, sillä vankasti tätä mieltä olevien osuus on vuodessa kasvanut viidellä prosenttiyksiköllä.

–Pandemia-aika on selkeästi vaikuttanut suomalaisiin siten, että kotoa hetkeksi pois lähteminen on koettu aiempaa merkityksellisemmäksi. Itse kukin meistä on saattanut kyllästyä pelkästään oman kodin seinien tuijotteluun, ja tutkimustulokset antavatkin viitteen siitä, että autoa on haluttu menneen vuoden aikana entistä enemmän käyttää mökkimatkoihin ja läheisten luona käväisemiseen, sanoo Kamuxin aluepäällikkö Pekka Luokkanen.

Ristiriitaisia toiveita

Jos pitää valita mökkimatkan ja sukulaisvierailun väliltä, saattaa kotitalouden naisilla ja miehillä tulla asiasta keskinäistä väittelyä. Naisvastaajista sukulaisten ja ystävien luona vierailua autolla pitää erittäin tärkeänä 51 prosenttia, kun miehistä näkemyksen jakaa vain hieman yli kolmannes. Sen sijaan miehet viettäisivät vapaa-aikaa mieluiten (38 prosenttia) mökillä tai kakkosasunnolla – aktiviteetti, joka naisten keskuudessa (34 prosenttia) jää selkeästi anoppilavierailun varjoon.

– Perheitä on tietysti erilaisia. Joissakin talouksissa päätökset ajanvietosta tehdään periaatteella, että joko kaikki menevät tai ei kukaan mene. Siinä voi monesti olla kompromissin paikka suuntaan tai toiseen, jos mieltymykset eroavat toisistaan. Toisaalta on varmasti sellaisiakin perheitä, joissa yhteispäätösten sijaan on sovittu, että kukin on vapaa tekemään niin kuin itse haluaa. Tällöin kakkosauto on suuri siunaus, sillä se antaa kummallekin osapuolelle lisää mahdollisuuksia mieluisaan vapaa-ajanviettokohteeseen lähtemiselle ilman, että se on pois toisen valinnanvapaudesta, kommentoi Luokkanen.

Lähde: Kamux Kuvituskuva: Antti Hentinen/Moottorin Arkisto

Luetuimmat