2.5.2022

Käytetyt erikoisuudet – Mercedes-Benz C 55 AMG

Mercedes-Benz C 55 AMG

Mersun C-sarja ja V8-moottori, siinäpä vasta ainekset hyvälle tarinalle. Mercedes-Benz C 55 AMG jatkoi C-sarjan matkaa V8-maailmassa.

Mercedes-Benzin C-sarja on vakiintunut yhdeksi saksalaisvalmistajan malliston peruspilareista, joka tarjoaa hieman maltillisemman vaihtoehdon E- ja S-sarjojen rinnalla.

Vaikka C-sarja onkin monellakin tapaa isoveljiään maltillisempi, on siihenkin saanut lompakon avaamisella erilaisia lisämausteita, jonka myötä maltillisuudet karisevat väkisinkin pois. Silloin kun C-sarjalaista lähtee ostamaan lähestulkoon rajattomalla budjetilla, valinnaksi saattaa päätyä AMG-malli.

Mersun C-sarjalla ja AMG:llä on yllättävänkin pitkä historia, sillä yhteistä taivalta on takana pian jo 30 vuotta. Ensimmäinen tulokas nähtiin vuonna 1995, jolloin Mercedes-Benz C 36 AMG näki päivänvalon. Tämän W202-sukupolven kuusisylinterisen ja 206 kilowatin (280 hv) tehoisen auton tarkoituksena oli kilpailla suuren suosion saanutta BMW:n M3-mallia vastaan.

Saksalaisvalmistajien välisessä kisailussa panokset kovenivat vuonna 1997, kun Mercedes julkaisi vieläkin rajumman version C-sarjan AMG:sta. Uusi malli oli varustettu 4.3-litran V8-moottorilla, joka tuotti 225 kilowattia (310 hv). Ajoneuvo oli siinäkin mielessä historiallinen, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun C-sarjalaiseen soviteltiin V8-tekniikkaa.

Uusi Mercedes-Benz C 43 AMG erosi edeltäjästään myös siinä mielessä, että se valmistettiin nyt alusta loppuun asti AMG:n toimesta. Mersun C 36 AMG:n kohdalla valmistusprosessi oli toiminut siten, että auto rakennettiin normaalista C280-mallista. Muutoksen taustalla oli yrityskauppa, sillä Daimler-Benz oli juuri ostanut AMG:n, mikä mahdollisti nyt AMG-mallien valmistamisen kokonaan Mercedeksen omalla tehtaalla.

Mercedes-Benz C 55 AMG

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

W203 mullistaa AMG-mallistoa

C-sarja koki vuonna 2001 sukupolvenvaihdoksen, kun uusi W203 julkistettiin. AMG-mallien tarjonta koki myös tässä yhteydessä erilaisia muutoksia. Moottorivaihtoehdot pienenivät hieman V8-version pudotessa pois mallistosta. Tarjolla oli bensiinillä kulkeva C 32 AMG sekä sen rinnalla uutuutena dieselkäyttöinen C 30 CDI AMG. Vaikka moottorit pienenivät, riitti AMG-malleissa yhä mukavasti tehoa. C 32 AMG tuotti 260 kilowattia (354 hv) ja C 30 CDI AMG 170 kilowattia (231 hv).

Koska saavutetuista eduista ei tunnetusti luovuta kevyesti, kysyntä V8-moottorilla varustetulle C-sarjalaiselle pysyi olemassa. Kun W203-mallista tuli facelift vuonna 2004, päätti Mercedes korvata V6-moottorilla varustetun C 32 AMG:n jälleen kerran V8-moottorilla. Uusi malli kantoi nimeä Mercedes-Benz C 55 AMG. Samalla dieselkäyttöinen C 30 CDI AMG jäi pois mallistosta.

Mercedes-Benz C 55 AMG oli selvästi historian tehokkain C-sarjalainen. Sen 5.4-litrainen moottori perustui E-sarjassakin tutuksi tulleeseen V8-moottoriin, mutta muutosten myötä C 55 AMG:ssa 270 kilowattia (367 hv). Nollasta sataan auto otti 5,2 sekuntiin sedanina ja farmarina pari kymmenystä enemmän. Yksi auton tunnusmerkeistä oli peräti neljä takapuskurin alta pilkistävää pakoputkea.

C 55 AMG pysyi tuotannossa vuodet 2004-2007, jonka jälkeen uusi W204-sukupolven C-sarjalainen toi mukanaan uuden AMG-mallin. Uusi sukupolvi luotti AMG-mallissaan pelkkään bensalla kulkeviin V8-malleihin, eli dieselit tai kuusisylinteriset bensiinit jäivät tällä kertaa ulos AMG:n valikoimista.

Mercedes-Benz C 55 AMG

Käytetty erikoisuus – Mercedes-Benz C 55 AMG

Moottorin julkaisemassa käytettyjen erikoisuuksien juttusarjassa on ollut tapana pienen alustuksen jälkeen esitellä tarinaan liittyvä myynnissä oleva yksilö. Olisimme mielellämme nostaneet tässä yhteydessä esiin jonkun ”alkuperäisen C-AMG:n”, eli W202-sukupolven edustajan. Jouduimme kuitenkin toteamaan, että yli 25-vuotiaat erikois-Mersut ovat hyvinkin harvinaista herkkua. Jopa huonokuntoisten yksilöiden löytäminen on vaikeaa, hyvistä yksilöistä nyt puhumattakaan.

Sen sijaan pykälää tuoreemmasta W203-sukupolvesta pääsee (ainakin vielä) tekemään mukavia löytöjä, ja jopa AMG-mallienkin kanssa pääsee parhaimmillaan valitsemaan itselle mieluisimman yksilön. Takaraivossa on kuitenkin hyvä muistaa se, että tilanne tuskin tulee olemaan yhtä herkullinen enää 5-10 vuoden päästä.

Tämänkertainen käytetty erikoisuus löytyy Salosta, jossa myyntirivistöä koristaa vuoden 2005 Mercedes-Benz C 55 AMG. Harmaa Mercedes näyttää nopealla vilkaisulla hillityltä, mutta tavallista isommat AMG-vanteet, pieni spoileri, neljä pakoputkenpäätä, rei'itetyt jarrulevyt ja sporttisempi sisusta antavat merkkejä siitä, ettei nyt ole kyseessä mikään tuikitavallinen C-sarjalainen.

Mercedes-Benz C 55 AMG

Lisäksi tarkkaavaisimmat saattavat huomata autossa niin sanotut ”jenkkiparkit” sekä tavallista kapeamman rekisterikilven. Nämä eivät ole sattumaa, vaan auto on tuotu Suomeen käytettynä Yhdysvalloista. Mittarilukemana on 117 000 ja myyjän mukaan kyseessä ovat tässä tapauksessa nimenomaan kilometrit.

Mercedes-Benzeissä varustelista on harvoin suppea ja vielä harvemmin varusteita puuttuu AMG-malleista. Autosta löytyy vain muutamia varusteita mainitakseni sivuttaistukea tarjoava nahkasisusta, kattoluukku, sähkösäätöiset istuimet, isolla näytöllä varustettu multimediajärjestelmä ja paljon muuta.

Uutena tämä auto olisi maksanut Suomessa aika tarkalleen 100 000 euroa, mikä on kieltämättä C-sarjan Mersusta kova hinta. Vertailun vuoksi samalla rahalla olisi saanut 2,5 kappaletta hinnat alkaen -mallin C-sarjalaisia, mutta toisaalta AMG on aina AMG.

Salossa sijaitseva Mercedes-Benz C 55 AMG vaihtaa omistajaa alle 20 000 euron hintapyynnillä. Tässäkin tapauksessa olisi mukavaa omistaa kristallipallo ja katsoa missä hinnoissa nämä autot liikkuvat tulevaisuudessa, kun arvatenkin myynnissä oleva tarjonta tulee supistumaan.

Teksti: Rikhard Wacker Kuvat: Tori Autot

Luetuimmat