4.5.2020

Kia uskoo: katastrofaalisen huhtikuun jälkeen kohti melko normaalia heinäkuuta

Kia uskoo

Kia liittyy Euroopan valtioilta tukitoimia vaativien autovalmistajien joukkoon. Operatiivinen johtaja Emilio Herreira vaatii romutuspalkkioiden paluuta ja hankintatukia automalliin katsomatta.

Saksalaiset autotehtaat ovat olleet sangen äänekkäitä ilmaistessaan näkemyksiä Euroopan automarkkinoiden kehityksestä koronaviruspandemian ympärillä. Ymmärrystä on löytynyt sulkutoimille, mutta taantuma ja kuluttajien epäluottamus taloustilanteeseen ovat saaneet monet tehtaat esimerkiksi toivomaan romutuskampanjaa. Myös Suomen autokaupassa on toistettu samoja ajatuksia. Sanaisen arkkunsa tulevasta on avannut myös Volvo, jonka lehdistötiedotteet väittävät kaiken muuttuvan koronan jälkeen.

Myös Kia on saksalaisvalmistajien kanssa samoilla jäljillä. Kia Europen operatiivinen johtaja Emilio Herrera kertoo, että merkki uskoo automyynnin Euroopassa palaavan "enemmän tai vähemmän" normaaliksi heinäkuuhun mennessä. Sitä ennen merkkien täytyy kuitenkin kärsiä vielä "katastrofaalinen" huhtikuu. Merkittävä osa autoliikkeistä avaa ovensa toukokuun aikana, joten kuukausi lienee kolea, muttei toivoton. Kesäkuussa myynti lienee vielä neljänneksen normaalia hiljaisempaa.

Myös Herrera toivoo apua romutuspalkkioista eri maissa. Toinen vaihtoehto on tarjota hankintatukia myös hybridi- ja täyssähköautojen ulkopuolelle. Kia-johtaja uskoo, että toisesta vuosineljänneksestä tulee ensimmäistä merkittävästi huonompi, elleivät hallitukset päätä tukitoimista pian.

– Sähköistetyt autot ovat merkittävästi kalliimpia kuin polttomoottoriautot. Jos haluamme stimuloida kysyntää nyt, meidän täytyy auttaa matalan tulotason ihmisiä, jotka menettävät työnsä ensimmäisenä, Herrera linjaa.

Kolmantena ratkaisuna Kia aikoo tuoda Euroopan markkinoille vakuutuksen, joka suojaa ostajia, mikäli he menettävät työpaikkansa. 15–20 euroa kuussa maksava vakuutus antaisi mahdollisuuden pidättäytyä osamaksuerien maksamisesta, kunnes uusi työpaikka on löydetty. Suomessa Kia tarjoaa tällä hetkellä lyhennysvapaita kuukausia auton hankintaan.

Kia käynnisti Ceediä ja Sportagea valmistavan Slovakian Zilinan tehtaansa uudelleen huhtikuun alussa, mutta matala kysyntä on tarkoittanut harvennettuja vuoroja ja muutamien päivien tuotantotaukoja.

Lähde: Automotive News Kuva: Kia

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat