6.6.2019

’’Kirkkaasti turvallisin’’ -kampanjaraportti: lähes puolet vanhojen autojen tuulilaseista vaatii toimenpiteitä

kirkkaasti turvallisin

Tuulilasien kunto on hiukan parantunut viime vuosina. Kiveniskemät ovat suomalaisten riesana.

Neljättä vuotta peräkkäin järjestetyssä Kirkkaasti turvallisin -tuulilasikampanjassa autoalan opiskelijat tarkastivat tuulilaseja ilmaiseksi ABC-asemilla Lohjalla, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Oulussa, Seinäjoella ja Turussa. Opiskelijoiden mukaan aurinkoinen keli helpotti vaurioiden löytämistä.

Tänä vuonna opiskelijat painottivat tutkimuksessa tarkastettujen autojen ikää ja tarkastivat pääsääntöisesti henkilö- ja pakettiautoja.

Tarkastuslomakkeella tuulilasin tarkastaja selvitti muun muassa auton merkin, mallin, vuosittaiset ajokilometrit, iän ja onko lasi vaihdettu aiemmin.

Opiskelijoiden mukaan ihmiset suhtautuivat kampanjaan mielenkiinnolla ja osa autoilijoista oli tullut paikan päälle varta vasten tarkastusta varten.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Parannusta huomattavissa

Yhteensä opiskelijat tarkastivat 2111 tuulilasia, kunnossa näistä oli 59 prosenttia, korjausta vaativia 23 % ja vaihtokuntoisia 18 %. Aiempiin vuosiin verrattuna tuulilasien kunto oli kohentunut hieman. Tuulilasin vaihtoa suositeltiin noin 3–4 % vähemmän ja korjausta noin 4–6 % vähemmän.

Yleisin vaurio tuulilasissa oli kiveniskemät, joita oli 57 prosenttia kaikista vaurioista. Erityisen paljon korjaamattomia kiveniskemiä opiskelijat olivat havainneet työkäytössä olevissa pakettiautoissa.

Tuulilasin kunnolla ja auton iällä oli selvä yhteys, uudemmissa autoissa tuulilasi oli useammin kunnossa kuin vanhemmissa. 0–3 vuoden ikäisissä autoissa noin 75 prosenttia tuulilaseista olivat kunnossa, kun yli 16-vuotiaissa autoissa vain vähän yli puolet eivät vaatineet toimenpiteitä.

Eniten korjausta vaativia tuulilaseja oli yli 16-vuotiaissa autoissa, yli 25 % ja eniten tuulilasin vaihtoja tarvitsi 13–15-vuotiaat autot, noin 20 %.

Tuulilasien kunnon parantumisen taustalla on mahdollisesti keväällä 2018 voimaan tullut ja paljon näkyvyyttä saanut katsastuslain muutos, joka tiukensi myös tuulilasin kunnon vaatimuksia. Tuulilasikampanjallakin on voinut olla osansa muutoksessa.

Teiden huono kunto vaikuttaa tuulilasien vaurioitumiseen, huonosti ylläpidetyllä tiellä on kiviä ja nastoja jotka sinkoavat helposti vastaantulevan tai perässä ajavan tuulilasiin. Roiskeläppien käytön harveneminenkin vaikuttanee tuulilasien vaurioitumiseen.

Lähde: ’’Kirkkaasti turvallisin’’ –projektiraportti / Metropolia Kuva: Moottorin arkisto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat