29.6.2016

Konseptiauto kohtasi Puman: BMW X-Cat DISC -kengät

BMW X-Cat

BMW X-Cat DISC -kengät ovat tarina GINA-konseptiauton ja Puman kohtaamisesta. Lopputuloksena ovat todella mielenkiintoiset jalkineet.

BMW:n vuonna 2008 esitelty GINA Light -konseptiauto on saanut henkisen jatkajan, tosin hiukan odottamattomalla tavalla. Konseptiauto muistetaan hämmästyttävästä rakenteestaan, jossa joustava kangas oli pingoitettu muovattavan rakenteen päälle. Ajoneuvon ajovalot esimerkiksi avautuivat kuin silmät ja konetilaan katsottiin vetämällä kangas syrjään.

https://youtube.com/watch?v=GSSMjV3PNEU

[Pihviin päästään noin minuutin kohdassa]

Nyt GINA on kuitenkin palannut, mutta tällä kertaa BMW X-Cat DISC -kenkänä. BMW Designworksin suunnittelema kenkä yhdistää konseptiauton oppeja ja kokeiluhalua. Koko komeus tulee myyntiin Puman lipun alla.
– Ajatuksena oli tutkia jokaista vaihetta kengän tekemisessä ja koettaa keksiä se uudelleen. Aiemmasta vapautuminen voi olla hyvin nautinnollista ja palkitsevaa. Yleensä se myös nopeuttaa muutosta, summasi BMW:n muotoilujohtaja Adrian van Hooydonk.

BMW X-Cat
Huomioi BMW:n logo kiristysrullassa.

Puma antoi kengälle puolestaan uudistetun DISC-tekniikkansa, joka korvaa perinteiset kengännauhat rullasäätöisillä vaijereilla. Rullasta kääntämällä kenkiä voi sekä kiristää että avata.
– X-CAT-projektissa halusimme vapauttaa BMW:n ja Puman innovaatiovoimat. Olemme muuntaneet muotoa muuttavan GINA-auton olemuksen virtaviivaiseksi ja elegantiksi kengäksi, kommentoi Puman luova johtaja Torsten Hochstetter.

BMW X-Cat

Kengässä on käytetty kevyttä ja venyvää GINA-materiaalia mutta vain yhden kerroksen verran. Materiaalia kehitettiin kuitenkin uudelleen kenkää varten, sillä suunnittelijat halusivat varmistua sen hengittävän tarpeeksi. Samalla haluttiin varmistaa, että saumattomasti yhdestä palasta tehtävä kenkä on tarpeeksi kestävä. Koska saumoja ei tarvita, kenkä istuu jalkaan kuin "toinen iho". Samalla uusi materiaali mahdollistaa erilaisen tavan ajatella liikkumista. Kengän kärjessä olevat laserleikatut perforoinnit tuovat mieleen liikkeen, huolehtien samalla kengän hengittävyydestä.

BMW X-Cat

GINA-konseptin mukaisesti suunnittelijat lähestyivät projektia siten, että jalka itsessään on ajoneuvon alusta. Suunnittelijoiden mukaan autoteollisuustausta näkyy mittasuhteissa, jotka antavat materiaalin olla keskipisteessä. Samalla kenkä on muodoltaan yksinkertainen ilman liiallisia yksityiskohtia. Konseptiauto on toiminut inspiraationa siten, että kengän rakenne on näkyvissä sitä kiristettäessä, eli kyseessä on ripaus funktionaalistaa estetiikkaa.

Myös pohja on mietitty uudelleen ja Puma lainasikin BMW:n insinöörien työtapoja tarkemman lopputuloksen saavuttamiseksi. Suunnittelijoille kengän pohja rinnastui moottoriin, sen toimiessa liikkeen voimana. Ainutlaatuisen rakenteen inspiraationa toimivat yhdistetyt rattaat, joten lopputulos on vakaa mutta joustava.

BMW X-Cat

BMW X-CAT DISC on saatavilla valikoiduista Puma-myymälöistä heinäkuun 1. päivästä lähtien.

Lähde ja materiaalit: BMW

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat