18.3.2023

Kuorma-autoilijat kampanjoivat parempien teiden puolesta – jo 700 järjestöä allekirjoittanut vetoomuksen

tie_kelirikko_kuoppa_soratie

SKAL ry:n ja Suomen Tieyhdistyksen käynnistämä Tievetoomus on kerännyt reilussa kuukaudessa satoja allekirjoituksia.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n ja Suomen Tieyhdistys ovat käynnistäneet alkuvuonna Tievetoomus-hankkeen. Tievetoomus keräsi reilussa kuukaudessa noin 700 allekirjoitusta.

Järjestöt ja yritykset eri toimialoilta vaativat vetoomuksen allekirjoituksillaan, että Suomen tiestöstä pidettäisi parempaa huolta. Vetoomuksessa edellytetään myös, että tiestölle osoitettaisi riittävät resurssit. Tiestön kunto vaikuttaa kaikkiin autoa käyttäviin suomalaisiin: ihmisiin ja eri toimialojen yrityksiin.

Allekirjoittaneiden joukossa ovat iso keskusliitot, kuten Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK. Lisäksi vetoomuksen ovat allekirjoittaneet useat elinkeinoelämän järjestöt, kuten Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa, palveluyrityksiä edustava vaikuttajaorganisaatio ja EK:n jäsenjärjestö Palta, Kaupan liitto, Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari sekä lukuisa joukko eri alojen paikallisyhdistyksiä.

Lisäksi allekirjoittaneiden joukossa on myös 350 yritystä eri toimialoilta aina apteekeista kuljetusyrityksiin ja koneurakoinnista rakennusteollisuuteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huonokuntoisten teiden määrä kolminkertaistunut

Vetoomuksen suosio osoittaa, että teiden kunnolla on iso vaikutus jokaisen ihmisen arkielämään, sanoo Suomen Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitanen. Tien päällä pidetään liikkeessä Suomen teollisuus, kauppa, tuotteet ja työvoima.

– Allekirjoittaneet tahot jakavat yhteisen huolen siitä, että teiden ylläpito ja siihen osoitetut resurssit eivät ole kestävällä tasolla. Huonokuntoisten teiden määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa 3 000 kilometristä 9 000 kilometriin. Samalla tiestön korjausvelka on kasvanut 1,6 miljardiin euroon, Nina Raitanen sanoo.

Vetoomuksen tarkoituksena on, että järjestöt ja yritykset vetoavat tuleviin päättäjiin tiestön korjaamiseksi.

– Tieliikenne vastaa noin 90 prosentista Suomessa kuljetetuista tavaratonneista. Viime vuosina tieliikenteen rooli on korostunut entisestään. Vetoamme seuraavaan hallitukseen, että alimitoitettu rahoitus nostetaan tiestön ylläpidon ja kehittämisen vaatimalle tasolle. Tämä tarkoittaa satoja miljoonia euroja lisärahoitusta, sanoo SKALin toimitusjohtaja Anssi Kujala.

Vetoomus ja sen allekirjoitukset toimitetaan myöhemmin eduskunnalle sekä eduskuntapuolueiden puheenjohtajille. Tievetoomuksen pääviestiä viedään myös kevään hallitusneuvotteluihin.

Lähde SKAL