4.10.2024

Kyselytutkimus: Automaattinen taskuparkkitoiminto epäilyttää suomalaisia – vinkit toiminnon käyttöön

pysäköinti 2021

Kyselytutkimuksen mukaan vain joka seitsemännellä autoilijoista on autossaan automaattinen taskuparkkitoiminto, joista kolmannes ei käytä lainkaan toimintoa. Vahinkokorjaamoketju Autoklinikan järjestämän kansallisen Pysäköintipäivän tarkoitus on antaa vinkkejä turvalliseen pysäköintiin ja taskuparkkitoiminnon käyttöön.

Vahinkokorjaamoketju Autoklinikan tuoreen kyselytutkimuksen mukaan noin 14 %:lla autoilijoista on autossaan automaattinen taskuparkkitoiminto. Toiminnolla varustetun auton omistavista noin 17 % käyttää automaattista taskuparkkeerausta usein ja 50 % joko toisinaan tai harvoin. Kolmannes tästä joukosta vastaa, ettei käytä toimintoa lainkaan – ja yleisin syy käyttämättömyyteen on, ettei autoilija luota toiminnon turvallisuuteen.

– Pysäköintiä avustava teknologia on kehittynyt vauhdilla ja sen luotettavuus voi tulla monelle autoilijalle yllätyksenä. Mikäli omasta autosta löytyy automaattinen taskuparkkitoiminto, suosittelen rohkeasti kokeilemaan sen toimintaa, Autoklinikan kaupallinen johtaja William Börman sanoo.

Automaattista taskuparkkitoimintoa huomattavasti yleisempiä ovat peruutustutkat ja -kamerat. Kyselyyn vastanneista autonomistajista noin 56 %:lla on tällainen peruutusavustin autossaan, ja suurin osa heistä kokee avustimen parantavan liikenneturvallisuutta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kansallista Pysäköintipäivää vietetään lauantaina

Autoklinikka järjestää vuosittain kansallisen Pysäköintipäivän, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota turvalliseen pysäköintialueilla liikkumiseen sekä tarjota käytännön vinkkejä pysäköintitilanteisiin. Vuoden 2024 teemoja ovat avustettu taskuparkki sekä oman pysäköintitaidon kasvattaminen.

Pysäköintipäivää vietetään lauantaina 28. syyskuuta 2024. Autoklinikka on koonnut verkkosivuilleen runsaasti lisävinkkejä ja -materiaaleja, joiden avulla kuka tahansa kuljettaja voi kerrata esimerkiksi taskuparkkiohjeet videomuodossa. Sivustolta löytyy myös testi, jossa verrataan ihmisen suorittaman taskuparkkeerauksen nopeutta ja luotettavuutta automaattisen taskuparkkitoiminnon suoritukseen.

Autoklinikan Pysäköintipäivän videosisällöissä on tänä vuonna mukana myös mediassa taskuparkkitaidoillaan huomiota saanut Vivi Mattsson, joka tunnetaan mahdottoman pieneltä vaikuttaviin väleihin suoritetuista taskuparkkeerauksista.

– En ole käyttänyt taskuparkkiavustinta aikaisemmin, mutta olisin valmis kokeilemaan, jos esimerkiksi kaverin autossa sellainen olisi, Mattsson tuumaa. 

Vinkit taskuparkkiavustimen käyttöön

  1. Tutustu autosi käyttöohjeisiin. Vanhemmissa järjestelmissä kuljettajan tehtävänä on vaihtaa vaihdetta ja käyttää polkimia normaalisti infonäytön ohjeiden mukaan. Uusimmissa autoissa taskuparkkeeraus tehdään täysin automaattisesti ja kuljettajan tehtäväksi jää vain tarkkailu ja tarvittaessa jarruttaminen.
  2. Yleensä pysäköintijärjestelmä pitää aktivoida havainnoimaan paikkoja erillisestä napista, kun ajaa alueelle, josta parkkipaikka voisi löytyä. Vain osa järjestelmistä etsii automaattisesti sopivia mahdollisia parkkipaikkoja aina hidasta vauhtia ajettaessa.
  3. Kun paikka on löytynyt, kuljettaja yleensä hyväksyy auton tekemän ehdotuksen parkkiruudusta painamalla pysäköintiavustimen nappia tai kosketusnäyttöä. Sitten otetaan kädet irti ratista ja annetaan auton ohjata. Kuljettaja on silti yhä vastuussa toiminnasta.
  4. Pysäköintiavustimen käyttöä pitää harjoitella rauhallisessa paikassa ja auton käyttöohjeita noudattaen. Jäiset tai lumiset tunnistimet voivat toimia huonosti. Kuljettajan kannattaa tarkkailla toimintaa jatkuvasti.

Autoklinikan teettämän kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 13.–19. kesäkuuta 2024. Kyselyyn vastasi verkossa 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

Lähde: Autoklinikka-yhtiöt Oy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat