8.12.2023

Kysy autoista: mitä sääntöjä liittyy peräkärryn parkkeeraukseen ja säilytykseen?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Peräkärryn parkkeeraaminen oikein voi olla haastavaa, varsinkin kun eri kuntien pysäköinninvalvonnassa on paljon tulkinnallisia eroja siitä, mikä on sallittua ja mikä ei.

Kysymys: Millaisia sääntöjä liittyy peräkärryn parkkeeraukseen? Onko esimerkiksi sallittua säilyttää peräkärryä yleisellä kadulla?

Peräkärryn pysäköiminen ja säilyttäminen voi olla hankalaa etenkin, jos asuu kaupungissa vailla omaa pihaa. Tällöin joutuu jättämään peräkärryn kadun viereen tai parkkipaikalle, jos ei ole muuta säilytyspaikkaa.

Vaikka onkin usein sallittua pysäköidä auto peräkärryn kanssa kadun viereen, peräkärryä ei voi välttämättä kuitenkaan yksinään kuukausikaupalla siinä säilyttää.

Tieliikennelain mukaan tielle ei saa jättää eikä tiellä saa säilyttää tai varastoida ajoneuvoa, jota ei tosiasiallisesti käytetä liikenteessä. Käsite ”tosiasiallisesti” on hieman tulkinnanvarainen.

Myös peräkärry on ajoneuvo, jolla tarkoitetaan yleensä henkilöautolla vedettävää O1- tai O2-luokan auton perävaunua. Kevyt perävaunu eli O1-luokan ajoneuvo on luokittelumassaltaan enintään 750 kg. Tällaista perävaunua saa vetää henkilöauton perässä tavallisella B-luokan ajokortilla. O2-luokan ajoneuvon luokittelumassa on 750–3500 kg, minkä vetäminen vaatii jo vähintään BE-luokan ajokortin.

Seikkoja, joiden perusteella pysäköinninvalvonnassa voidaan arvioida, ettei ajoneuvo ole tosiasiallisessa käytössä ovat esimerkiksi ajoneuvon poistaminen liikennekäytöstä tai lopullinen poisto, rekisteröimättömyys tai katsastamattomuus, jolloin on edellytetty pidempää yli kuukauden laiminlyöntiä. Myös ajoneuvon vakuuttamattomuus voidaan katsoa tällaiseksi seikaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pysäköinninvalvonnassa on paikkakuntakohtaiset tulkintaerot

Pysäköinninvalvonnan tulkinnoissa on hämmentävän paljon paikkakuntakohtaisia eroja ajoneuvoyhdistelmien kuten auton ja peräkärryn pysäköimiseen. Tämä ilmenee hyvin juttusarjan aikaisemmasta  artikkelista:

Kysy autoista: miten matkailuauto tai muu iso ajoneuvo tulee pysäköidä parkkipaikalla?

Tulkinnoissa on kuitenkin joitain yhteneväisyyksiä. Esimerkiksi peränylitykset parkkiruudun reunasta nurmikolle on sallittu, kunhan renkaat ovat ruudun sisällä. Jos yhdistelmä vie kaksi paikkaa, tulkitaan ne yhtenä ajoneuvona, kun peräkärry on kiinni autossa. Tällöin riittää yksi parkkimaksu, mutta irrallaan ollessa molemmista pitää maksaa omat parkkimaksunsa.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähteet: Finlex, Traficom

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luetuimmat