3.5.2025

Kysy autoista: miten ajoasento säädetään oikein?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Oikean ajoasennon säätämiseen pitää hieman nähdä vaivaa, mutta se kannattaa.

Kysymys: Jalat puutuvat ja selkä on usein jumissa pidempään autolla ajamisen jälkeen. Miten ajoasento kuuluisi säätää oikein, jotta matkanteko olisi mukavampaa?

Oikein säädetty ajoasento tekee ajamisesta mukavampaa ja onnettomuuden sattuessa ehkäisee vammojen syntymistä. Moni säätää penkkiä vain sen verran, että jalat yltävät polkimille, mutta harvemmin se riittää oikean ajoasennon saavuttamiseksi.

Autoon istuessa ensimmäisenä säädetään istuimen korkeus. Se on sopiva, kun silmät ovat tuulilasin puolenvälin kohdalla. Tällöin katvealueet jäävät mahdollisimman pieneksi, ja autosta ympäristön havainnointi on helpompaa. Lisäksi kuljettajan pään päälle jää vielä tilaa, joka voi auttaa onnettomuuden sattuessa, jos katto painuu sisäänpäin.

Seuraavaksi säädetään istuimen etäisyys polkimiin. Etäisyys on oikea, kun kytkin- tai jarrunpolkimen pystyy painamaan pohjaan ja polvi jää vielä hieman koukkuun. Näin auton ajotuntuma paranee ja lisäksi törmäystilanteessa polvi joustaa paremmin, mikä ehkäisee lonkkavammoja. Tarkista samalla, että ristiselkä on kiinni selkänojassa. Selän tulisi olla luonnollisessa asennossaan – ei lysyssä eikä notkolla. Säädä tarvittaessa alaselän tukea.

Ratin etäisyys ja asento säädetään selkänojan kaltevuutta ja ratin syvyyttä muuttamalla. Hartiat pidetään kiinni selkänojassa ja kädet lasketaan rennosti ratin päälle. Ranteiden pitäisi osua ratin yläosaan tässä asennossa. Rattiin tarttuessa käsien tulisi jäädä hieman koukkuun. Tämä helpottaa auton hallintaa, parantaa reaktiokykyä ja vähentää käsien väsymistä. Varmista myös, että näet mittariston ilman, että ratti peittää näkyvyyttä.

Muista säätää myös pääntuki, jota myös niskatueksi kutsutaan. Pääntuen yläreunan tulee olla päälaen tasolla ja mahdollisimman lähellä takaraivoa. Liian matala tai taakse jäävä tuki voi aiheuttaa vakavia niskavammoja äkkipysähdyksessä, kun pää retkahtaa taaksepäin tuen yli. Muistuta myös matkustajia säätämään omat pääntukensa samalla periaatteella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Älä unohda turvavyön ja peilien säätöä

Kun istuimen säädöt on tehty, kiinnitetään turvavyö. Vyön korkeus tulisi olla säädetty niin, että vyö kulkee lähempänä kaulaa kuin olkapäätä. Muista kiristää vyö kiinnityksen jälkeen. Näin vyö pitää kuljettajan oikealla etäisyydellä mahdollisessa onnettomuustilanteessa räjähtävästä turvatyynystä. Tästä syystä esimerkiksi paksu toppatakki tulisi ottaa pois tai vähintään avata ennen vyön kiinnittämistä.

Ennen liikkeelle lähtöä tee kaikki muut tarvittavat mahdolliset säädöt, kuten tausta- ja sivupeilien suuntaaminen, navigaattoriin päämäärän asettaminen tai musiikin valinta. Näin voit keskittyä ajamiseen ilman turhia häiriötekijöitä ja vähennät tarvetta säätää laitteita ajon aikana.

Tauota pitkiä matkoja

Pitkillä ajomatkoilla keho kuormittuu yllättävän nopeasti. Vaikka ajoasento olisi säädetty oikein ja ergonomisesti, pitkään paikallaan istuminen rasittaa erityisesti alaselkää, hartioita ja niskaa. Myös jalkojen verenkierto hidastuu, mikä voi aiheuttaa puutumista ja jopa lisätä veritulppariskiä varsinkin riskiryhmillä.

Suositeltavaa on pysähtyä vähintään kahden tunnin välein tai useammin, jos siltä tuntuu. Tauon ei tarvitse olla pitkä – jo muutama minuutti riittää ehkäisemään lihasjumeja, kunhan silloin nousee autosta, kävelee hetken ja tekee kevyitä venytysliikkeitä.

Lisäksi säännölliset tauot auttavat ylläpitämään vireystilaa ja keskittymiskykyä, mikä on tärkeää liikenneturvallisuuden kannalta. Väsyneenä reaktiokyky hidastuu ja virhearvioiden riski kasvaa. Tauot tekevät siis matkanteosta sekä mukavampaa, että turvallisempaa.

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat