7.4.2023

Kysy autoista: mitkä sähköiset turvajärjestelmät autossa pitää toimia katsastuksessa?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Kaistavahti, hätäjarrutus- ja hätäpuhelujärjestelmä ovat uusimpia turvajärjestelmiä, joiden toiminta tarkistetaan katsastuksessa.

Uusien turvallisuutta parantavien järjestelmien lisääntyessä tulee pohdittua, mitkä kaikki tarkistetaan määräaikaiskatsastuksessa. Tämä on aihe, joka näkyy myös lukijoiden Moottorille lähettämissä kysymyksissä. Tässä artikkelissa käydään läpi sähköiset turvajärjestelmät, jotka kuuluu tarkistaa katsastusmääräyksen mukaan.

Katsastuksessa tarkistetaan auton kunto, päästöt ja turvallisuus, johon sisältyy myös erilaisten turvajärjestelmien tarkistus. Auton asiapapereista löytyy tiedot, mitä järjestelmiä autossa kuuluu olla. Niiden toiminta tarkastetaan testerillä, silmämääräisesti tai mittariston merkkivalojen perusteella.

Autovalmistajat kehittävät jatkuvasti uusia järjestelmiä, ja lainsäädäntö tulee hieman perässä. Viime vuonna päivitetyssä katsastusmääräyksessä on mainittu turvajärjestelmien osalta esimerkkeinä vain kaistavahtijärjestelmä ja vaihtamisopastin, vaikka erilaisia turvallisuuteen vaikuttavia järjestemiä on paljon enemmän. On tärkeää huolehtia, että kaikki turvajärjestelmät toimivat kunnolla, sillä ne ovat keskeinen tekijä auton turvallisuudessa ja vaikuttavat myös liikenneturvallisuuteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Auton turvajärjestelmät voi jakaa aktiivisiiin ja passiivisiin järjestelmiin

Aktiivinen turvallisuus tarkoittaa ajoneuvon ominaisuuksia, jotka auttavat kuljettajaa välttämään onnettomuuksia tai estämään niitä tapahtumasta, kun taas passiivinen turvallisuus tarkoittaa ajoneuvon ominaisuuksia, jotka auttavat suojaamaan kuljettajaa ja matkustajia onnettomuuden tapahtuessa. Esimerkiksi turvatyynyjärjestelmä on passiivinen järjestelmä, kun taas hätäjarrutusjärjestelmä on aktiivinen järjestelmä.

Turvatyynyjärjestelmä (SRS)

SRS (Supplemental Restraint System) -järjestelmä eli turvatyynyjärjestelmä koostuu useista osista, kuten törmäysantureista, ohjausyksiköstä ja turvatyynyistä. Katsastuksessa tarkistetaan, että SRS-järjestelmän merkkivalo syttyy mittaristossa, kun virrat sytytetään, ja sammuu noin kuuden sekunnin kuluttua, kun auto käynnistetään. Jos valo ei aluksi syty tai se jää palamaan, katsastus hylätään.

Lukkiutumaton jarrujärjestelmä (ABS)

ABS-järjestelmä on lyhenne sanoista Anti-lock Braking System eli suomeksi lukkiutumaton jarrujärjestelmä. Se estää renkaiden lukkiutumisen äkillisissä jarrutustilanteissa, ja pitää auton paremmin kuljettajan hallinnassa. Jos ABS-merkkivalo ei toimi tai jää palamaan, katsastus hylätään.

Ajovakaudenhallintajärjestelmä (ESP/ESC)

ESP (Electronic Stability Program) tai ESC (Electronic Stability Control) -järjestelmä eli ajovakaudenhallintajärjestelmä auttaa kuljettajaa säilyttämään auton hallinnan liukkailla tai mutkaisilla teillä, ja ehkäisee mahdollisia vaaratilanteita. Se on suunniteltu estämään auton pyöriminen, luistaminen tai luisuminen tieltä. Jos järjestelmän merkkivalo ei toimi tai jää palamaan, katsastus hylätään.

Edistyneet kuljettajaa avustavat järjestelmät – ADAS

ADAS on lyhenne sanoista Advanced Driver Assistance Systems, eli suomeksi edistyneet kuljettajaa avustavat järjestelmät. Nämä järjestelmät auttavat kuljettajaa auton hallinnassa ja parantavat turvallisuutta liikenteessä.

Automaattinen hätäjarrujärjestelmä (AEB)

Automaattinen hätäjarrujärjestelmä (AEB) käyttää antureita ja kameroita havaitsemaan esteitä ajoneuvon edessä ja automaattisesti pysäyttämään ajoneuvon, jos kuljettaja ei reagoi tarpeeksi nopeasti. Katsastus hylätään, jos merkkivalo ei toimi tai jää palamaan.

Kaistavahtijärjestelmä

Kaistavahti varoittaa kuljettajaa, jos ajoneuvo poikkeaa kaistaltaan eikä suuntavilkkua ei käytetä. Jos autossa on kaistavahtijärjestelmä, sen toiminta katsastuksessa tarkistetaan silmämääräisesti ja merkkivalon perusteella. Kaistavahdin viat johtavat hylkäykseen.

Vaihtamisopastin

Vaihtamisopastin auttaa kuljettajaa vaihtamaan auton vaihteita oikeaan aikaan. Yleensä mittariston näyttöön ilmestyy nuolen kuva, joka ohjaa kuljettajaa vaihtamaan vaihteen pienempään tai suurempaan tarpeen mukaan. Vaihtamisopastin ei varsinaisesti ole suoraan turvallisuuteen vaikuttava järjestelmä, mutta se on mainittu katsastusmääräyksessä turvajärjestelmien kohdalla esimerkkinä. Jos vaihtamisopastin ei toimi, siitä tulee korjauskehotus.

eCall-hätäpuhelujärjestelmä

Onnettomuustilanteissa eCall lähettää hätäkeskukseen tiedot ajoneuvon sijainnista, kulkusuunnasta ja ominaisuuksista, sekä tiedon, onko hälytys tehty manuaalisesti vai automaattisesti. Autossa olevat henkilöt voivat puhua hätäkeskuspäivystäjän kanssa eCall-laitteen kautta, jos ovat tajuissaan. Tiedot lähetetään jokatapauksessa. Pakollinen eCall-järjestelmä on uusissa henkilö- ja pakettiautoissa 31.3.2018 lähtien. Katsastuksessa tulee hylky, jos kyseinen järjestelmä puuttuu, tai korjauskehotus, kun järjestelmässä on vikaa.

Turvallisuuteen vaikuttavat monet seikat

Muita ADAS-järjestelmiä ovat esimerkiksi pysäköintitutka ja -avustin, peruutus- ja ympäristökamerat, pimeänäköavustin sekä adaptiivinen vakionopeudensäädin (ACC). Näiden toiminnan tarkistusta ei ole suoraan mainittu katsastuksen arvosteluperusteissa, mutta kaikki pakolliseksi määrätyt turvajärjestelmät tulisi olla kunnossa. Lähtökohtaisesti olisi kuitenkin hyvä, että kaikki auton järjestelmät pidetään toimintakunnossa, jotta auton ajomukavuus ja turvallisuus ovat parhaimmillaan.

Auton turvallisuuteen vaikuttavat turvajärjestelmien lisäksi monet muut seikat, kuten renkaiden ja jarrujen kunto. Liikenneturvallisuus paranee myös muistamalla hyvät ajotavat, noudattamalla liikennesääntöjä ja huomioimalla muut liikenteessä.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Traficom

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat