14.10.2022

Kysy autoista: voiko hybridiautolla ajaa jatkuvasti vain sähköllä?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Monelle riittää usein pelkästään lataushybridin täyssähköinen toimintamatka, mutta välillä kannattaa ajaa myös polttomoottorilla.

Kysymys: miksi hybridiautolla pitää ajaa välillä polttomoottorilla?

Tavallisen hybridiauton akusto saa käyttövoimansa polttomoottorista, joten sitä ei luonnollisesti pysty ajamaan vain sähköllä. Lataushybridi taas saa pääasiallisesti virtaa akustoonsa verkkovirrasta lataamalla, mutta akuston lataus onnistuu myös ajon aikana polttomoottorin ja jarrutusenergian avulla.

Toimintasäde täysin sähköllä ajettaessa on noin 20–80 kilometriä, riippuen olosuhteista, kuten lämpötilasta tai lisälaitteiden käytöstä. Vaikka päivittäiset matkat voisi muuten ajaa pelkästään sähköllä, olisi hyvä välillä ajaa myös polttomoottorilla.

Polttomoottorissa ei kierrä öljy ja sinne kondensoituu vettä, jos sitä ei käytä. Moottori tarvitsee voitelua toimiakseen kunnolla. Moottoriin kondensoitunut vesi laimentaa öljyä ja sen voitelevat ominaisuudet heikkenevät. Jos polttomoottoria ei ole käytetty kunnolla pitkään aikaan, kannattaa autolla tehdä pidempi lenkki. Näin moottori käy tarpeeksi kauan lämpimänä, jotta kondensoitunut vesi haihtuisi pois.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Bensiiniä ei kannata seisottaa liian pitkään tankissa

Huoltoasemilta tankattava moottoribensiini kannattaa käyttää viimeistään muutaman kuukauden sisään tankkaamisesta. Bensiini on nimittäin herkkä hapettumiselle, jonka takia sen laatu heikkenee olennaisesti pitkään tankissa seistessä.

Lataushybridien polttoainetankit on yleensä paineistettu niin, että bensiini ei pääse kovin herkästi hapettumaan. Bensiini ei kuitenkaan säily hyvänä ladattavan hybridinkään tankissa ikuisuuksia.

Hapettumisesta muodostuvat jäämät vaikuttavat polttoainejärjestelmään ja voivat aiheuttaa ongelmia. Vaikka ajaisikin pelkästään sähköllä, polttomoottori saattaa välillä käynnistyä esimerkiksi nopeissa kiihdytyksissä lisäämään tehoa.

Lyhyt ja epäsäännöllinen polttomoottorin käyttö johtaa jäämien kerääntymiseen ruiskutusjärjestelmässä. Se aiheuttaa ongelmia ruiskutuksessa ja polttoaineen palamisessa, mikä ilmenee esimerkiksi heikkona kylmäkäynnistyksenä tai moottorin suorituskyvyn alentumisena.

Ongelmaan on kuitenkin useampi ratkaisu. Markkinoilla on erilaisia polttoaineen sekaan lisättäviä lisäaineita, jotka puhdistavat ruiskutusjärjestelmää ja ehkäisevät polttoaineen vanhenemista. Jotkut automallit käynnistävät itsestään polttomoottorin, kun järjestelmä huomaa polttoaineen menevän vanhaksi tai moottori kaipaa voitelua.

Parasta olisi kuitenkin omatoimisesti ajaa välillä pidempiä matkoja myös polttomoottorilla, sillä niin se on suunniteltu käytettäväksi. Jos pidemmille ajoille ei ole juurikaan mitään tarvetta, kannattaa pohtia, sopisiko esimerkiksi täyssähköauto paremmin omaan ajoon.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Motiva

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luetuimmat