10.7.2022

Liikenneturva muistuttaa: koiran kanssa kesän autoreissulla on tärkeää turvalaitteet ja viileät tauot

Kuljeta koirasi turvallisesti – Liikenneturva

Kesän lämpö hellii jälleen – liikenneturva haluaa muistuttaa koiran kanssa autolla matkustavia huolehtimaan koiran turvallisesta kuljetuksesta ja hyvinvoinnin varmistamisesta.

On taas se aika vuodesta, kun moni suuntaa autolla kesälomamatkalle. Moni ottaa myös karvaiset perheenjäsenet mukaan reissuun, ja siksi olisikin syytä varmistaa, että myös koira matkustaa turvallisesti. Lisäksi tulisi huolehtia, että koiralla ei ole liian kuumat oltavat.

- Tärkeintä on muistaa varmistua, että koira on autossa matkustaessaan aina kiinni tai se matkustaa kiinteästi autoon kiinnitetyssä tukevassa häkissä. Kyse on sekä lemmikin että matkustajien turvallisuudesta. Muutaman kilon painoisen pikkuhauvankin törmäyspaino on jo viidenkympin vauhdissa 40-kertainen, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen muistuttaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Koiran on turvallisinta matkustaa turvavyövaljaissa tai kuljetuslaatikossa

Henkilöautossa lemmikki matkaa turvallisesti matkustamossa kiinnitettynä turvavöihin tai auton takatilassa. Jos koira matkustaa auton sisätiloissa, on turvallisinta kytkeä se turvavyövaljailla kiinni takapenkille. Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa, kunhan varmistuu, että soljet ovat metalliset ja valjasosa tukevaa turvavyövaljasta.

Toinen vaihtoehto on kuljettaa koiraa auton avoimessa tavaratilassa, josta on avoin yhteys matkustajatilaan. Tavaratilassa matkustavan koiran kannattaa matkustaa eläimen kuljetukseen tarkoitetussa kiinteässä häkissä tai kuljetuslaatikossa, joka on kiinnitetty auton rakenteisiin.

- Koiraa ei kannata pitää autossa irrallaan. Kiinnittämällä sen takapenkille tai tavaratilaan varmistat, ettei se pääse häiritsemään kuljettajaa eikä sinkoudu onnettomuustilanteessa kenenkään päälle, Taskinen korostaa.

Koirakin tarvitsee taukoja pitkillä matkoilla

Mieti kesälomareissun taukopaikat jo etukäteen, ettei koiraa joudu jättämään tauon ajaksi autoon. Kaikilla huoltoasemilla ei saa ottaa koiria edes terassille.

- Parasta olisi antaa myös koiran jaloitella tauon aikana. Yksi vaihtoehto on ottaa omat eväät mukaan ja suunnata levähdyspaikalle tai muulle taukopaikalle, jossa koiran voi ottaa hihnassa ulos, Taskinen kannustaa.

Kesähelteillä auto kuumenee todella nopeasti, eikä koiraa saa missään tapauksessa jättää kuumaan autoon läkähtymään. Jos koira on aivan pakko jättää hetkeksi autoon, on pidettävä huolta, että koiralla on hyvät oltavat autossa. Vettä täytyy olla koiran saatavilla. Koiralle voi hankkia viilennystakin tai -alustan helpottamaan kuumutta. Auton ikkunaan kannattaa jättää lappu, jos autossa ilmastointi toimii pysäköidessäkin, niin ohikulkijat eivät huolestu turhaan.

- Pysäköi auto varjoon, niin se ei kuumene liikaa. Ikkunat kannattaa jättää mahdollisuuksien mukaan auki.  Myös erilaisista aurinkosuojapeitoista voi olla apua auton pitämisessä viileänä, Taskinen vinkkaa.

Miten toimit, jos huomaat läkähtymäisillään olevan koiran kuumassa autossa? Kertaa poliisin vinkit:

Huomauta asiasta auton omistajalle.

Pyydä lähikaupan infopistettä tekemään kuulutus.

Ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla numeroon 112 tai 112-sovelluksen kautta.

Ota auton rekisterinumero ylös.

Äärimmäisessä hätätapauksessa olet oikeutettu pelastamaan ihmisen tai eläimen.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähteet: Liikenneturva Kuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat