8.6.2016

Liikutko laudalla tai rullilla? Olet jalankulkija

potkulauta

Laudan ja kypärän lisäksi kannattaa muistaa liikennesääntöjen kertaaminen ja kulkupelin hallinnan harjoittelu. Autoilijan täytyy puolestaan olla tarkkana rullailijoiden havainnoinnissa.

Kesän myötä kulkuväylät täyttyvät mitä erilaisimmista kulkupeleistä, joiden myötä katukuvaan tulevat myös skeitti- ja potkulaudat. Liikenteessä rullaluistelijaa, skeittaajaa tai potkulautailijaa kohdellaan jalankulkijana, jolloin oikea paikka liikkumiselle on jalankulkuun tarkoitettu väylä. Samat säännöt koskettavat niin kävelijää kuin rullaajaa.

– Skeitillä, lonkkarilla, potkulaudalla tai sähköisellä potkulaudalla liikutaan samoilla väylillä kuin kävellen. Yhdistetyllä kevyen liikenteen väylällä käytetään mieluiten oikeaa reunaa ja ohitetaan maltillisesti vasemmalta puolelta. Ajoradalla ei kannata kruisailla, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen selventää.

Lautaviidakkoon on nykyisin helppo eksyä, sillä kaupan hyllyiltä löytyvät kruiserit, lonkkarit, potkulaudat, skeittilaudat sekä uudet sähköiset liikkumisvälineet, kuten tasapainoskootteri ja sähköpotkulauta. Vanhempien täytyy olla tarkkana, sillä renkaiden tarkastamisen lisäksi tulee tarkistaa lapsen kypärätilanne. Sopivia kypäröitä ovat esimerkiksi pyöräily- ja skeittikypärät, mutta CE-merkintä kannattaa tarkistaa aina.

Välineiden lisäksi tulee huolehtia myös ajotaidosta ja liikennesäännöistä. Laudan käyttöä kannattaa harjoitella ennen liikenteen sekaan lähtemistä, myös sähköisten ajoneuvojen kohdalla. Jos välineestä ei ole kokemusta, voi harjoittelu viedä aikansa. Se kuitenkin kannattaa, sillä jo tavallinen alamäki voi osoittautua yllättäväksi haasteeksi.

– Liikennesääntöjä ja liikennetilanteiden hallintaa on hyvä kerrata liikkumalla yhdessä lapsen kanssa liikenteessä. Samalla voi varmistua siitä, että lapsi hallitsee ajokkinsa. Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi myös kohtelias tapa kulkea liikenteessä: myös rullailevan on tärkeää olla huomaavainen kanssakulkijoita kohtaan, Heiskanen muistuttaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Myös autoilijalta vaaditaan valppautta

Rullilla kulkevat menopelit keräävät herkästi nopeutta, erityisesti sähköavusteisena, mikä korostuu erityisesti risteystilanteissa.

– Autolla kulkevan on havainnoitava huolellisesti muita kulkijoita, etenkin risteyksissä. Vanhempien on hyvä opettaa lapsille, että potkulaudan kanssa hidastetaan vauhtia ennen tienylitystä ja näin avitetaan esimerkiksi kääntyvän autoilijan havainnointia, opastaa Heiskanen.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Luetuimmat