9.8.2017

Lomailijoiden liikkumista varten – Autoliiton tiepalvelulla ennätysvilkas kesä

Hinausauto

Heinäkuussa avustettiin autoilijoita tien päällä liki viidennes enemmän kuin vuosi sitten.

Autoliiton tiepalvelulla kesä on ollut ennätyksellisen vilkas: avustettavia autokuntia on riittänyt.
– Heinäkuussa autojen avustuksia tien poskessa oli liki 20 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kansa on selvästi liikkunut lomakuukausina, samoin ulkomaisia turisteja on ollut reilusti enemmän avun tarpeessa kuin 2016, Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala kertoo.

Tiepalveluapu on luonteeltaan teknisen ensiavun antamista tiellä pulaan jääneelle ajoneuvolle. Apu voi käsittää vian etsimisen ja pikkuvikojen korjaamisen. Viallinen ajoneuvo pyritään saamaan tien päällä kuntoon niin, että matka voi turvallisesti jatkua omin avuin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tutut pulmat

Luomala kertoo, että tielle jättävät tutut ongelmat – niin kesällä kuin talvellakin. Merkittävin yksittäinen syy, joka katkaisee matkanteon ovat auton sähköpulmat.
– Kesällä, ehkä yllättäenkin, korostuvat samat asiat kuin talvella eli akkuongelmat. Toisaalta kehnokuntoinen akku on kovilla myös kesäkuumilla, vaikkei kulunut kesä nyt kovin helteinen Suomessa ole ollutkaan, Luomala taustoittaa.

Autoliiton akkupalvelu

Tiepalvelua työllistävät kesällä myös lievät tieltä suistumiset ja ojaanajot.

Renkaasta asiaa

Luomala ottaa esiin myös autojen rengaspulmat. Tyypillinen avustustehtävä on ollut myös renkaan puhkeaminen. Talven jäljiltä tiestö on ollut paikka paikoin kehnossa kunnossa, joka on edesauttanut rengasvaurioiden syntymistä.
– Rengasrikkojen osuus jatkaa kasvuaan. Se johtunee pitkälti teiden kunnosta ja nykyisten matalien renkaiden vaurioarkuudesta.

Lapissa paljon avustuksia

Luomala kertoo, että kesällä suomen teillä liikkuu paljon myös ulkomaalaisia matkailijoita.
– Maakuntakaupungit ja eritoten Lappi houkuttelevat kesällä ulkomaisia turisteja enenevässä määrin, se myös lisää avustuksia.

Ja joskus matka tyssää ihan omaan huolimattomuuteen eli polttoaineen ehtymiseen.
– Se ilmiö ei näytä koskaan väistyvän, Luomala huokaa.

On hyvä muistaa kesäkuussa Vuoden tiepalvelumieheksi valitun euralaisen Juha Kuusiston perusvinkit autoilijalle.
– Polttoainesäiliötä ei pidä ajaa aivan kuivaksi, vaan kannattaa tankata hyvissä ajoin. Ajotietokone ei anna välttämättä oikeaa kuvaa siitä kuinka pitkälle lopputankillisella pääsee.

Teksti: Marko Jokela Lähde: Autoliitto Kuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Apua saa ympäri vuoden 24/7

Pika-apu on maksutonta, varaosista ja polttoaineesta veloitetaan.

Tiepalvelumiehen partioajon yhteydessä antama pika-apu ja liikenneturvallisuuteen tai liikenneonnettomuuksiin liittyvä auttaminen ovat yleensä maksuttomia. Tilattu tiepalveluapu sen sijaan on maksullista ja sen hinnasta ja maksutavasta on syytä sopia tiepalvelumiehen kanssa puhelimessa, ennen palvelun tilaamista.

Avustuksen tyypillinen hinta lähialueella on 30–60 euron suuruusluokkaa. Varaosat, tarvikkeet ja toimitetut polttoaineet veloitetaan luonnollisesti erikseen.

Autoliiton tiepalvelukeskus palvelee kaikkina päivinä, 24 tuntia vuorokaudessa puhelinnumerossa 0200 8080 (jonotuksen hinta mpm tai pvm, vastatun puhelun hinta 1,95 €/min + mpm tai pvm).

Autoliiton jäsenille ja Plus-jäsenille on omat palvelunumeronsa, jotka löytyvät jäsenkortista. Plus-jäsenellä on käytössään kattava matkanjatkamispalvelu – olipa hän liikkeellä omalla ajoneuvolla tai matkustajana jonkun muun ajoneuvossa.

Autoliiton akkupalvelu

Vastaus alati yleistyviin akkupulmiin on Autoliiton AL-akkupalvelu, joka tuo uuden akun tien poskeen ja asentaa sen paikoilleen. AL-akkupalvelu on avoin kaikille avun tarvitsijoille, mutta Autoliiton jäsenet saavat enemmän rahanarvoista etua. Autoliiton Plus-jäsen saa 15 prosentin akkualennuksen lisäksi uuden akun toimituksen ja asennuksen veloituksetta
Palvelu toimii lukuisilla paikkakunnilla pääkaupunkiseudulta Lappiin – ympäri vuorokauden.

Luetuimmat