28.1.2022

Matka.fi -reittiopas uudistui edukseen – käytettävyys kohentunut

Henkilöauto on mainio kulkuväline, muttei joka tilanteeseen kätevin – joukkoliikenteellä on etunsa.

Henkilöauto on mainio kulkuväline, muttei ihan joka tilanteeseen kätevin. Kaupunkiruuhkissa nytkyttely riepoo: aikaa palaa ja polttomoottoriauton päästöt kasvavat etenkin silloin, jos joutuu etsiskelemään vapaata pysäköintipaikkaa. Eikä pysäköintikään ole ilmaista.

Fiksu autoilija hallitsee myös joukkoliikenteen, joka on harkinnan arvoinen vaihtoehto isommissa kaupungeissa ja niiden välillä.

Esimerkiksi Helsingin seudulla on lukuisia liityntäpysäköintipaikkoja, joihin voi jättää autonsa ja jatkaa matkaa keskustaan julkisilla. Satojen bussilinjojen lisäksi Helsingin seudulla on tarjolla lukuisia lähijunia, raitiotielinjat ja Espooseen kurkottanut metro. Myös Turun ja Tampereen seuduilla on kattava joukkoliikennetarjonta. Tampereella uutuutena ovat raitiotie ja lähijuna.

Talvikunnossapito_Helsinki

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Reittioppaísta saa apua

Joukkoliikenteen käytössä auttavat monenlaiset reittioppaat, joista parhaat näyttävät reitin ovelta ovelle sisältäen myös kävelyosuudet karttoineen lähtöpisteessä, liikennevälineiden vaihtopaikoissa ja perillä.

Suurten kaupunkien omat reittioppaat, valtakunnallinen Matka.fi ja Google Maps toimivat näin.

Laki heikensi palvelua

Heinäkuussa 2018 voimaan tullut liikennepalvelulaki heikensi Matka.fi -palvelua merkittävästi, mutta nyt osa menetetyistä palveluista on saatu takaisin.

Matka.fi -palvelu sisälsi ennen liikennepalvelulakia linja-autojen ja junien lisäksi lennot ja laivat. Mukana oli kaukoliikenne koko Suomessa ja paikallisliikenne isoissa kaupungeissa. Lain tulo vei palvelusta jopa 4 000 kaukoliikenteen linja-autovuoron tiedot. Matka.fi -palvelusta tuli puutteellinen, koska kaukoliikenteen bussivuorojen aikatauluja joutui etsimään eri lähteistä.

Liikennepalvelulain vuoksi yksityisillä kaukoliikenteen bussiliikennöitsijöillä ei ole enää velvollisuutta antaa tietoja Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille.

Tilanne on nurinkurinen, sillä monet joukkoliikenteen käyttäjät arvostavat sitä, että eri liikennevälineiden luotettavat aikataulutiedot ja reittiopaspalvelut ovelta ovelle saa yhdestä osoitteesta, kuten Matka.fi on parhaimmillaan ollut.

Mikäli aikatauluja ja reittioppaita pitää etsiä hankalasti monesta nettiosoitteesta, saattaa linja-autojen kaukoliikenteen kilpailukyky heikentyä.

VR Kimppalippu

Käyttöliittymää päivittyi edukseen

Matka.fi:n tämän vuoden päivityksessä on otettu huomioon erityisesti palvelun digitaalinen saatavuus ja reittihakuun on tehty parannuksia. Muun muassa kirjoitusvirheiden tunnistamista ja korjaamista on kehitetty, mikä auttaa erityisesti mobiilikäyttäjiä, sekä tunnettujen paikkojen hakemista on parannettu.

Haku myös näyttää matkan vaiheet entistä havainnollisemmin ja selkeämmin.

Muita palvelun uudistuksia ovat uudet lähipysäkit ja linjat -toiminto sekä uudistettu linjahaku. Palvelu on yhtenäinen Helsingin seudun HSL:n ja Tampereen Nyssen reittioppaiden kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ovelta ovelle

Matka.fi -palvelu on ovelta ovelle -reittisuunnittelupalvelu, joka yhdistää liikennemuotoja ja näyttää eri matkustusvaihtoehtoja. Palvelu kertoo reitin pisteestä A pisteeseen B (katuosoitteesta katuosoitteeseen) valittuna ajankohtana. Palvelu kattaa VR:n lähi- ja kaukoliikenteen, kotimaan lentoliikenteen sekä suurempien kaupunkien ja kuntien liikenteen.

Pikakokeessa palvelu näytti mainiosti isompien kaupunkien paikallisliikenteen sekä kaupunkien välisessä kaukoliikenteessä junat, lentoyhteydet ja Onnibus-kaukoliikenteen bussit. Sen sijaan muiden bussiliikennöitsijöiden kaukoliikenne puuttui edelleen.

Mitä palvelu kattaa?

Matka.fi kattaa VR:n junaliikenteen (lähi- ja kaukoliikenne), kotimaan lentoliikenteen sekä seuraavien kaupunkien ja kuntien liikenteen: Helsingin seutu (HSL), Tampere, Turku, Joensuu, Jyväskylä, Kotkan seutu (Kotka-Hamina-Pyhtää), Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Hämeenlinna, Mikkeli, Oulu, Seinäjoki ja Vaasa, Iisalmi, Järvenpää, Lohja, Loviisa, Pieksämäki, Pori, Salo, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Rovaniemi, Tuusula, Vihti, Riihimäki, Hyvinkää ja Varkaus.

Edellä mainituilla paikkakunnilla ja seuduilla Matka.fi -sivuston vahvuus on nimenomaan ovelta ovelle -matkaketju, havainnollisesti lähtöpaikan, vaihtopaikan ja määränpään kävelyosuudet karttoineen, sananmukaisesti ovelta ovelle.

Lisäksi palvelussa on saatavilla ELY-keskusten kilpailuttama joukkoliikenne kaupunkiseutujen kehysalueilla ja maaseudulla.

Vuorot tarkistettava liikennöitsijältä

Tietojen ilmoittaminen Matka.fi -palveluun on vapaaehtoista. Reittioppaan käyttäjiä pyydetäänkin tarkistamaan erityisesti linja-autoliikenteen markkinaehtoinen vuorotarjonta liikennöitsijältä tai muista reittiopaspalveluista, sillä kaikki markkinaehtoiset toimijat eivät ilmoita tietojaan Matka.fi -palveluun.

Pikakokeessa isompien kaupunkien välillä junan vaihtoehtona Matka.fi näytti Onnibus-linja-autojen kaukoliikenteen sekä pitemmillä reittiväleillä (esimerkiksi Helsinki–Oulu, Helsinki–Kajaani) myös lennot.

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaupungeissa omat palvelut

Kaupunkiseuduilla joukkoliikenteen aikataulut ja reitit löytyvät myös kaupunkiseutujen omista reittiopaspalveluista.

Matka.fi:ssä ei lähtökohtaisesti näy matkojen hintatietoja joitakin kaupunkiseutuja (HSL) lukuun ottamatta. Hintatietoja löytyy muista reittioppaista, esimerkiksi Pikavuorot.fi -palvelu on näppärä kaukoliikenteen bussien ja junien vertailuun ja palvelusta löytyy laajat tiedot kaukoliikenteen eri bussiyhtiöiden liikenteestä.

Google Maps kehittynyt

Autoiluun, kävelyyn ja pyöräilyyn Google Maps on jo kauan toiminut hyvänä reittioppaana, mutta pikakokeen mukaan aikaisemmin sen puutteellinen joukkoliikenneosio on viime vuosien aikana kehittynyt valtakunnallisestikin varsin kattavaksi.

Maaliikenteen osalta Google Maps toimii nyt myös hyvänä ovelta ovelle -oppaana. Erillishaulla löytyvät myös lennot ja niiden hinnat.

Ruotsissa auto mukana valikossa

Reittiopastusta ja eri kulkuvälineiden vertailua voisi vielä kehittää siten, että auto olisi yhtenä vaihtoehtona bussille, junalle ja lentokoneelle kuten Ruotsissa käytössä olevassa reittioppaassa.

Ruotsissa on kokonaisvaltainen reittiopas www.resrobot.se, jossa joukkoliikenne (lento, bussi, juna, laiva), auto, pyöräily ja kävely ovat samassa paketissa. Palvelun kautta saa tietoja matkalipuista ja voi myös ostaa matkalippuja.

Ruotsissa www.resrobot.se -palvelussa henkilöauto on mukana reittiehdotuksissa ja automatkalle saa reittiselostuksen joko ruotsiksi tai englanniksi. Tämä palvelu on ollut toiminnassa jo vuodesta 2009 lähtien.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vertaa ja valitse

Kannattaa perehtyä ja verrata mikä reittiopas vastaa parhaiten omia tarpeita. Kaikki alla mainitut eivät tarjoa ovelta ovelle -palvelua, mutta onneksi muutamat listatuista aikataulupalveluista tarjoavat mahdollisuuden verrata bussilippujen, junalippujen ja jopa lentojen hintoja.

Erilaisia reittioppaita ja aikataulupalveluja

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat