22.5.2022

Matkailuautoilun trendit: varustelu, tekniikka ja ympärivuotisuus

CrossCamp

Ostajia kiinnostavat esimerkiksi automaattivaihteisto, navigaattori peruutuskameralla, kunnon akkukapasiteetti sekä varmatoiminen lämmitys- ja ilmastointi.

Matkailuautoilu on vilkastuva harrastus, johon tavallaan sysii myös koronakurimuksen tuomat rajoitukset: kun kauas ei voi matkustaa, kääntyy matkailukatse kotimaahan ja omatoimiseen matkailutapaan, joka on myös sikäli terveysturvallinen tapa liikkua, että liikutaan pienessä porukassa, tutussa perhepiirissä tai kaverusten kesken omalla tai vuokratulla matkailuautolla.

Matkailuautoilussa ja niiden kaupassa retkeilyauto-luokka on ollut viime vuodet varsin suosittu.

– Sama trendi näkyy Euroopassa ja erityisesti Saksassa. Jos jossakin vaiheessa näytti siltä, että retkeilyautot kasvattavat suosiotaan vain nuorten parissa, se ei pidä paikkansa – retkeilyautot ovat yhä suositumpia myös iäkkäämpien harrastajien parissa, alaa edustavan Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Mika Jokinen kertoo.

Retkeilyautojen suosion taustalla on Jokisen mukaan hyvinkin järkeenkäyvät syyt.

– Modernit retkeilyautot ovat helppoja käsitellä. Niitä on vaivatonta ajaa ja pysäköidä, mutta suosiota selittää myös niiden hyvä asuttavuus ja varustelutaso.

Jokisen mukaan retkeilyautot soveltuvat hyvin esimerkiksi pariskunnille tai yksin matkustaville.

CrossCamp

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Harrastus käyntiin retkeilyautolla

Retkeilyautot ovat yhä useammin niitä ensimmäisiä matkailuautoja, joilla harrastus omalla ajoneuvolla käynnistetään.

Myös uudet hyvin varustellut vanit ovat Jokisen mukaan lisänneet suosiotaan pitkälti samoin perustein.

– Vanien hyvä varustelutaso tuo lisää mukavuutta asumiseen ja liikkumiseen. Ne soveltuvat hyvin myös ympärivuotiseen käyttöön. Kun tarvitaan enemmän tilaa, muut vaihtoehdot ovat suositumpia.

Vanit ovat leveydeltään perinteistä matkailuautoa kapeampia. Niiden matkustamo on tehty matkailuautovalmistajan toimesta alustan päälle. Näin tehtyyn matkailuautoon on saatu parempi kylmäeristys ja pienempi ovi kuin retkeilyautoissa, joissa on liukuovi.

Jokinen tarkasteli matkailuautojen parin viime vuoden rekisteröintitilastoja: vuoden 2020 lukujen perusteella kaikkein myydyimmistä matkailuautojen malleista 39 prosenttia oli retkeilyautoja, noin 45 prosenttia puoli-integroituja, noin 11 prosenttia integroituja ja loput noin 5 prosenttia alkovimalleja. Kaikista uusista matkailuautojen rekisteröinneistä retkeilyautojen osuus oli reippaasti yli kolmannes ja viime vuonna osuus vain kasvoi entuudestaan.

Matkailuautojen eri korimallien erot kerrotaan selkeästi liikkuvakoti.fi -sivustolla.

CrossCamp

Aina 300 000 euroon saakka

Puoli-integroidut matkailuautot ovat suosiossa. Jokisen mukaan niiden hinta on tyypillisesti 60 000–100 000 euroa, joskin tyyreimmät malit maksavat jopa 170 000 euroa.

Integroidut matkailuautot ovat jo hinnakkaampia, hintahaitari venyy 80 000 eurosta aina 300 000 euroon saakka. Suurimmat linerit maksavat jo satoja tuhansia euroja lähennellen miljoonan euron rajapyykkiä.

Retkeilyautojen hinnat asettuvat tavallisesti 50 000–70 000 euroon, kalleimmat mallit maksavat jopa 140 000 euroa.

Alkovimallien hinnat ovat 60 000–80 000 euron paikkeilla.

– Alkovimalliset matkailuautot ovat todella suosittuja lapsiperheiden käytössä ja suosittuja myös vuokra-autoina, Jokinen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nuoria näkyy kaupoilla

Perheiden kestosuosikkeja ovatkin kuudelle rekisteröidyt matkailuautomallit, joissa on myös kuudelle turvavyölliset istumapaikat.

Jokisen mukana on ilahduttavaa, että nuorta sukupolvea näkyy yhä enemmän kaupoilla ja liikenteessä.

–  Lapsiperheiden osuus on sekin selvästi kasvussa. Myös etätyötä kuullaan tehtävän yhä enemmän matkailuajoneuvoissa, Jokinen kertoo.

Hintaluokassa 60–100 000 euroa

Matkailuauto on merkittävä taloudellinen panostus. Uusien matkailuautojen myynnissä suosituimmat mallit ovat hintaluokassa 60 000–100 000 euroa.

– Suuri osa tämän hintaisista matkailuautoista on puoli-integroituja malleja. Erillis- ja saarekevuode etuosan nostovuoteen kanssa ovat suosiossa, Jokinen kertoo.

Puoli-integroiduissa matkailuautoissa moni haluaa alaslaskettavan vuoteen, sillä ratkaisu suo lisätilaa ajoneuvoon.

– Myös perään sijoitetut istumaryhmät nostovuoteen kanssa ovat yhä kysytympiä. Erillis- ja saarekevuoteet ovat edelleen suosiossa.

Käytetyt viedään käsistä

Jokinen kertoo, että käytetyt mutta hyväkuntoiset matkailuautot viedään myyjien käsistä.

– Kaikki alle 40 000 euroa maksavat käytetyt ajoneuvot menevät nopeasti kaupaksi. Kysyntä on ylipäätään suurta alle 60 000 euron hintaisissa ajoneuvoissa – erityisesti alkovimalleissa, joita on vähemmän tarjolla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Varusteet ja ympärivuotisuus

Jokisen mukaan vallitsevat trendit ovat selvät. Matkailuautoilijat haluavat ajoneuvoltaan hyvää varustetasoa, toimivaa tekniikkaa, mukavaa käytettävyyttä ja käyttöönsä ajoneuvon, joka soveltuu ympärivuotiseen matkailuun.

Jokinen luettelee tällä hetkellä suosittuja varusteita, jotka ovat isolle osalle matkailuauton ostajista ihan ehdottomia toiveita. Kysyntää on muun muassa seuraaville varusteille: automaattivaihteisto, lämpövarustelu (nestekeskuslämmitys). nestekiertolattialämmitys asunto-osassa ja ohjaamossa, lämmönvaihdin, ilmastointilaitteet, aurinkopaneelit, invertterit, kasvava akkukapasiteetti, markiisi, polkupyöräteline, eristetty harmaavesisäiliö sekä navigaattori peruutuskameralla.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto

Lisää aiheesta

Luetuimmat