6.12.2020

Matkailuvinkki: Yado Oikawa – japanilainen elämys Pukkilassa

Yado Oikawa on Pukkilassa itäisellä Uudellamaalla sijaitseva pieni majapaikka, jossa voi viettää teehetken tai aterioida ja yöpyä japanilaistyyliin.

Japanilainen elämysmajoitus Yado Oikawa sijaitsee entisessä meijerirakennuksessa Pukkilassa itäisellä Uudellamaalla. Pukkilan entisen meijerin jykevien kiviseinien sisälle kätkeytyy pieni japanilainen maailma eli japanilaisittain kalustettu 66 neliömetrin kokokoinen huoneisto. Näkymä alas Porvoonjoelle on kaunis, varsinkin vehreän kesäkauden tullen. Pihapiirissä on japanilainen puutarha.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ryōkan-majatalojen tyyliin

Majatalo on sisustettu kauttaaltaan japanilaistyyliin eli vähäeleisesti. Huoneiston sisustuksessa on otettu mallia Honshu-saaren vuoristoseutujen, etenkin Naganon läänin, ryōkan-majatalojen tyylistä. Yado Oikawassa voi nukkua futon-patjalla ja nauttia hinokipuisessa ammeessa kylvystä. Tunnelmaa luo yukata-kimonoon pukeutuminen.

Yado Oikawa on toiminut vuodesta 1999 majatalona. Perustaja Riitta Oikawan jäätyä eläkkeelle kolme vuotta sitten, on majapaikkaa ylläpitänyt Ilana Rimon.

– Olin itse käynyt täällä japanilaisen kulttuurin ystävänä yöpymässä useita kertoja ja kun kuulin, että toiminta uhkasi loppua, päätin rohkeasti ottaa riskin.

Matkailija voi aistia tunnelmaa muutaman tunnin tai vuorokauden, sillä valittavana on yöpymisen ohella esimerkiksi ystävien teehetki (3,5 tuntia), päivä japanilaisittain (8 tuntia) tai puolen päivän retriitti.

Rimon kertoo yöpyjiä riittäneen hyvin näinä koronakuukausinakin, onhan huoneistossa majoittuvat sikäli turvallisissa olosuhteissa, että he ovat rakennuksessa keskenään. Majapaikka on avoinna matkailijoille ympäri vuoden, poikkeuksena muutamat pyhäpäivät.

Teehetki polvillaan

Istumme jalkaterät allamme matalan pöydän ääressä. Rimon kaataa keskustelumme lomassa teekuppeihin vihreää teetä Shizuokan alueelta. Melko mietoa ja juuri oikean lämpöistä, tehty 80 asteiseen veteen. Liian kuumassa keitettynä ja haudutettuna teestä tulisi kitkerää.

Rimon kertoo, että ystävien teehetkellä käy kaveriporukoita, yöpyjät ovat taasen usein pariskuntia tai perhekuntia.

Teen lomassa maistelemme mochi-paloja. Ne ovat hakatusta riisijauhosta tehtyjä rakenteeltaan sitkaita makupaloja, joiden jälkimaku on hieman imelä muttei laisinkaan äkkimakea. Teelatuja majatalolla on tarjolla sen seitsemän erilaista. Senbei-riisileipäset ovat hauskan narskuvia.

Ruoka-annoksena suosittu on rautapadassa tehtävä sukiyaki.

– Se on aitoa japanilaista kotiruokaa. Sushia ei meillä ole tarjolla, sitä kun saa moniaalta muualtakin. Moni on myös mieltynyt okonomiyaki-kasvispaistokseen, se on kuin taikinan päälle tehty japanilainen pitsa.

Tee rauhoittaa mielen, muttei koipia. Kahden kupillisen jälkeen on noustava jaloittelemaan, polvien päällä istuminen vaatii vielä harjaantumista.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus

Luetuimmat