17.11.2014

Mercedes-Benz uudistaa mallistonsa

Mallinimien selkeyttämisen lisäksi julkaistiin kaksi uutta tuotemerkkiä.

Nykypäivänä autonvalmistajien mallistot ovat valtavan laajoja. Mercedes-Benzin valikoimasta löytyy perusmalleja, neliovisia coupémaisia autoja, katumaastureita ynnä muuta. Kehityksen seurauksena yksittäin syntyneet automallien nimet alkoivat muodostaa varsinaisen kirjainten sekasotkun.

Ongelman johdosta Mercedes-Benz on rohkeasti yhdenmukaistanut mallistonsa nimeämisen kerralla kuntoon. Kuvan taulukossa uusi nimipolitiikka näyttää yksinkertaisen toimivalta, mutta aivan täysin ilman historiallisia ristiriitoja ei selvitä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autojen mallinimet

Uudessa mallipolitiikassa ydinmallit, kuten A-, C-, E- ja S-sarja säilyvät tuttuna perustana. Ne ilmaisevat edelleen auton kokoluokan.

Vastaisuudessa autojen maastokelpoisemmat versiot saavat etuliitteen GL, jota seuraa auton kokoluokan ilmaiseva kirjain. Keskikokoinen katumaasturi ML muuttuu GLE:ksi ja pikkuveli GLK tunnetaan vastaisuudessa GLC:nä. A-sarjan maasturiversio on jo vajaan vuoden ajan tunnettu GLA:na.

Koko malliston seniori, vuodesta 1979 valmistettu G-sarja pysyy ennallaan.

Neliovisten coupé-muunnosten kohdalla muutoksia ei tarvita. A-sarjan virtaviivaistettu malli tunnetaan jo nyt CLA:na. Pieni särö kokonaisuudessa on E-sarjaan perustuva neliovinen coupe, jonka CLS-nimi viittaa isompaan S-luokkaan.

Kesänautintoon sopivat avomuunnokset säilyttävät SL-tunnuksensa. S-mallia vastaava avomuunnos pysyy yksinkertaisesti perinteikkäänä SL:nä. Mercedes-Benzin uuden nimilogiikan mukaan autolle kuuluisi kolmekirjaiminen tunnus SLS, mutta se on entuudestaan varattu merkin lokinsiipioviselle superautolle.

Historialliset kytkökset eivät sen sijaan ole haitanneet pienemmän SLK:n nimeämistä SLC:ksi. Nimi noudattaa nykymalliston linjaa, mutta kirjainyhdistelmää käytettin vielä kahdeksankymmentäluvun alussa malliston isoimman coupén takaluukussa.

Kirjain kertoo voimanlähteen

Mallinimen ohella myös käyttövoiman tunnukset on uusittu. Eniten muutos tulee näkymään katukuvassa dieselmallien takaluukussa, josta aiemmin käytetyt CDI ja BlueTEC korvataan yksinkertaisella d-kirjaimella. Pieni h-kirjain kertoo ajoneuvon olevan hybridi, e-kirjain taas liittyy täyssähköautoon tai ladattavaan hybridiin.

Malli- ja voimanlähteiden nimipolitiikan lisäksi Mercedes-Benz julkaisee kaksi uutta tuotemerkkiä. Suorituskykyiset AMG-muunnokset kulkevat vastaisuudessa Mercedes-AMG –tuotemerkin alla. Suurempana yllätyksenä on Maybach-nimen paluu Mercedes-Maybachin muodossa. Ensimmäinen mallinimeä käyttävä tuote on kuluvan kuukauden aikana esiteltävä Mercedes-Maybach S 600.

Mercedes-Benzin uusi nimijärjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2015 aikana.

Luetuimmat