27.5.2019

”Mersubotti” näkee ja seuraa, kun ylität kadun

Mercedes-Benz ESF 2019

Polkimet ja ratti sisään, kuljettaja lepoasentoon. Viestejä takalasin kautta perässä ajaville ja etumaskissa kadun ylittäjille. Lapsimatkustajan tilan seurantaa sydämenlyöntien tarkkuudella. Tätä voi olla huomisen robottiautoilu.

Mercedes-Benz esitteli Stuttgartissa tutkimusauton, joka ihan ensimmäiseksi vaatii aivojen säätämistä uuteen asentoon.

Toistaiseksi ajoneuvoturvallisuutta on kehitetty lähinnä parantamalla auton omien matkustavien kolariturvallisuutta. Nyt katse on käännetty ulos ikkunasta; siihen, miten ajoneuvo itse voi toimia tehokkaasti kaikkien muidenkin turvallisuuden  parantamiseksi.

Vastaus on nimeltään ESF 2019 (Experimental Sicherheits Fahrzeug), kymmeneen vuoteen ensimmäinen Mercedes-Benzin esittelemä ajoneuvoturvallisuuden kokonaisvaltainen konseptimalli. Auto on jalostettu GLE-maasturin lataushybridimallista.

Robottiaikakauden turvallisuusvisioissa kuljettajalle jää lähinnä statistin rooli. Auto on nyt se, joka nyt aktiivisesti tiedottaa, viestii, varoittaa ja kommunikoi muiden tielläliikkujien kanssa – ja suojelee sen ohessa omia käyttäjiäänkin.

– Autokannan sähköistymisellä ja automatisoinnilla on suora vaikutus ajoturvallisuuteen ja sen edellytyksiin. ESF 2019 etsii vastauksia näihin huomisen haasteisiin, Mercedes-Benzin turvallisuusjohtaja Rodolfo Schöneburg kuvaa.

Mercedes-Benz ESF 2019
Ohjauspyörä on madallettu molemmilta puolilta F1-auton ratin tapaan. Näin etuturvatyyny mahtuu ponnahtamaan esiin kojelaudasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tyynyt istuimiin

ESF 2019:n kuljettajan työpisteen erottaa muista Mercedes-malleista ennen kaikkea ohjauspyörän muoto. Ratti on normaalia pienempi ja viistetty tasaiseksi sekä ylä- että alareunastaan F1-autojen tapaan.

Kun auto liikkuu robottitilassa, ohjauspyörä vetäytyy kiinni kojelautaan ja polkimet painuvat lattiaan. Tämä pienentää kuljettajan loukkaantumisriskiä kolareissa.

Sivuturvatyynyt on nyt integroitu etuistuimeen, joten ne suojaavat aina törmäyksessä istuimen asennosta huolimatta. Oikean puoleinen sivuturvatyyny estää kuljettajan ja etumatkustajan iskeytymisen toisiinsa. Etuturvatyyny on sijoitettu kojelautaan.

Kuljettajan tarkkaavaisuutta ja vireystilaa parantaa Daylight+-kirkasvalojärjestelmä katon etureunassa. Takana turvavöiden lukot on valaistu ja vyöhihnat lämmitetty.

Lapset huomioon

Mercedesin ennakoivaan Pre-Safe-turvallisuusjärjestelmään on kokeilumallissa liitetty uusia ominaisuuksia. Esimerkiksi Curve-toiminto varoittaa kuljettajaa turvavöitä kiristämällä, mikäli on aliarvioinut edessä olevan kaarteen tiukkuuden.

Pre-Safe-lastenistuin ja siihen liittyvä puhelinsovellus valvovat istuimen oikeaa asennusta, tarkkailevat lapsimatkustajan tilaa ja sydämen sykettä sekä kiristävät turvavöitä kolarin uhatessa. Rungon yläreunasta esiin ponnahtavat törmäyssuojat estävät istuimen heilumisliikettä sivusuunnassa.

Viestejä kävelijöille

Huomisen robottiautoilta vaaditaan samoja ominaisuuksia kuin kumppaneilta hyvässä parisuhteessa: toisen huomioimista, hänen asemaansa asettumista, välittämistä, hellyyttäkin. ESF 2019 ainakin yrittää.

Tutkimusajoneuvo kommunikoi sujuvasti muiden tielläliikkujien, erityisesti jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kanssa. Auto välittää heille viestejä etumaskissa ja takalasin kautta.

Käytännössä koko auton takaikkuna on muutettu kuvaruuduksi, jolle voidaan heijastaa varoitussymboleja ja –merkkejä, sanallisia viestejä ja vaikka liikkuvaa kuvaa. Näin perässä ajaville voidaan esimerkiksi näyttää kameran avulla, että pysähtymisen syy on auton edessä tietä ylittävä jalankulkija.

Mercedes-Benz ESF 2019

Mercedesin visiossa auto tekee tiettäväksi, että se itse on havainnut kävelijän tai lähestyvän ajoneuvon.  Havainnostaan auto kertoo etumaskin valokuvioilla tai katonreunan ”seurantavalolla”, jonka keila kulkee kadunylittäjän mukana koko suojatien pituudelta.

360 asteen ympäristövalvonta sisältää niin ikään automaattisen varoituksen ja hätäjarrutuksen, jos auto on kääntymässä suojaamattoman tienkäyttäjän päälle risteyksessä. Samaa teknologiaa Mercedes käyttää Actros-kuorma-autoissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Osa helppo toteuttaa

Kaikki ESF 2019:ssa esitellyt teknologiset ratkaisut tuskin toteutuvat koskaan. Tällainen on esimerkiksi auton  alta tielle laskettava, robottiruohonleikkurin kokoinen ja näköinen pieni kulkija, joka asetttaa varoituskolmion automaattisesti auton taakse tielle onnettomuuden jälkeen.

Osa järjestelmistä toteutuu varmasti. Nopeimmin käytäntöön sovellettavia ovat esimerkiksi uudet Pre-Safe-järjestelmän ominaisuudet, lapsimatkustajien turvallisuuden parantaminen ja etuistuinten runkoon integroidut sivuturvatyynyt.

Teksti: Kari Pitkänen Kuvat: valmistaja, Kari Pitkänen

Luetuimmat