4.4.2023

Milloin pyyhkijänsulat ovat vaihtokunnossa?

Parhaan mahdollisen pyyhintätuloksen ja näkyvyyden varmistamiseksi pyyhkijänsulat kannattaa uusia säännöllisesti, muistuttaa Autoliitton koulutuspäällikkö.

Auton tuulilasin pintaan jäävät kalvo tai raidat kielivät tyypillisesti siitä, että pyyhkijänsulat ovat käyttöikänsä lopulla.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös sulan liikkeestä kuuluvaan pyyhintä-ääneen. Hyväkuntoinen ja laadukas sulka on äänetön eli jos pyyhintäliike aiheuttaa korvia viiltävää narinaa, kannattaa sulkien päivittämistä harkita.

– Mikäli sulkia ei uusita ajoissa, saattavat ne pahimmillaan revetä. Revettyään sulat muuttuvat lähinnä vedenlevittimiksi ja vaurioittavat pahimmassa tapauksessa tuulilasia pysyvästi, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen varoittaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huono pyyhintätulos voi johtua muustakin

Lasin pintaan jääville kalvolle tai raidoille voi löytyä jokin muukin aiheuttaja kuin huonot sulat. Tällöin sulkien vaihtamisesta ei välttämättä ole apua, koska uudetkin sulat pyyhkisivät todennäköisesti lähes yhtä huonosti.

Yksi syy huonoon pyyhintätulokseen saattaa olla tuulilasin käsittely jollain pinnoiteaineella. Tällaisten aineiden kerrotaan pidentävän pyyhkijänsulkien käyttöikää pyyhkijöiden käyttötarpeen vähentyessä.

– Omat kokemukseni näistä aineista ovat kuitenkin varsin huonoja. Käytännössä aineella käsitellystä tuulilasista vesipisarat poistuvat kunnon sateella riittävän nopeasti vasta moottoritienopeuksissa, jota harvoin on edes sadekelillä turvallista ajaa, Vesalainen toteaa.

Pyyhkijöitä pitää siis käsittelystä huolimatta käyttää. Lasin pinnalle muodostuneen kalvon vuoksi pyyhkijän sulka ei pyyhikään kunnolla vaan jättää lasin pintaan ikävän vetisen kalvon.

– Toki näissä pinnoiteaineissa on varmasti eroja, mutta itse en ainakaan voi suositella ainuttakaan kokeilemistani tuotteista. Valitettava tosiasia on, että ne pikemminkin heikentävät kuin parantavat näkyvyyttä autosta ulos.

Sulatkin kannattaa puhdistaa

Mikäli lasin pintaan piirtyy raitoja, kannattaa tutkia, johtuvatko ne kiveniskemän tai lasiin tiukasti kiinni pinttyneen epäpuhtauden pyyhkijänsulkaan aiheuttamasta nosteesta. Ensimmäisessä tapauksessa apua saa usein lasin vaihdosta tai korjauksesta ja jälkimmäisessä taas lasin ulkopinnan huolellisesta puhdistamisesta.

Toki epäpuhtauksia voi olla myös sulan pinnassa. Sulkaa puhdistettaessa sulkapyyhkeillä tai lasinpesunesteellä kostutetulla rätillä on oltava todella varovainen: huolimaton puhdistaminen saattaa vaurioittaa sulkaa tai pahentaa siinä jo olemassa olevaa vauriota.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat