22.5.2021

Mitä kuuluu, 10-vuotias Fisker Karma, tuo äärimmäisyyksien auto?

10-vuotias Fisker Karma 10 vuotta

Yksi viime vuosikymmenen takuuvarmasti erikoisimmista automalleista oli Uudessakaupungissa vajaan kahden vuoden ajan valmistettu Fisker Karma. Uskomatonta kyllä, vuonna 2021 tämä lähes unholaan painunut auto on uudestisyntyneenä uransa huipulla.

Kymmenen vuotta sitten ”ekoauton” käsite oli kovin erilainen kuin nykypäivänä. Hybridi- ja sähköautoja pidettiin monesti kummallisen näköisinä, hitaina ja epäkäytännöllisinä. Fisker Karma luotiin vastapainoksi näille käsityksille. Se oli suorastaan hulvattoman näköinen, suorituskykyinen ja polttomoottorin avustamana toimintamatkansakin puolesta täysin riittävä.

Karma syntyi vuonna 2007 perustetun Fisker Automotiven ensimmäisenä tuotantomallina. Merkin perustaja, Henrik Fisker, on tanskalainen, ja yhtiön kotipaikka sijaitsi Yhdysvalloissa, mutta auton valmistuspaikaksi valittiin Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehdas. Sarjatuotanto pääsi käynnistymään kesällä 2011. Debyyttinsä aikaan Karma sai hyvin mediahuomiota erityislaatuisuutensa vuoksi. Lisää sitä tuli muun muassa elokuvatähti Leonardo DiCaprion, nuorisoidoli Justin Bieberin sekä ex-varapresidentti Al Goren hankittua Karman itselleen.

Fisker Karma up

Karmaa voisi luonnehtia ladattavaksi hybridiksi, vaikka valmistaja itse mainosti sitä ”sähköautoksi pidennetyllä toimintamatkalla”. Voimalinja rakentui pääasiallisesti kahden taka-akselille sijoitetun sähkömoottorin varaan. Parinkymmenen kilowattitunnin akkua pystyi lataamaan töpselistä, ja virtaa riitti tällöin noin viidenkymmenen kilometrin täyssähkö- eli ”stealth”-ajoon. Kantamaa sai kuitenkin huomattavasti kasvatettua eteen sijoitetun GM:n ahdetun 2-litraisen, 260 hevosvoiman Ecotec-bensiinimoottorin avustuksella.

Koko paketin voimavarojen ynnääminen yhteen ei ole aivan yksinkertaista, mutta pyörille välittyi maksimissaan 408 hevosvoimaa ja huimat 1 300 newtonmetriä vääntöä. Hyvin matala ja leveä kori sekä keskikonsoliin matkustamon läpi sijoitettu akusto pitivät 2,5-tonnisen auton painopisteen erittäin alhaalla ja myös painojakauma oli lähes 50:50. Vaikka monimutkainen voimalinja keryttikin Karmaan melkoisesti kiloja, hoitui nollasta sataan -kiihdytys säädyllisesti kuudessa sekunnissa. Yhdessä moottorit riittivät 201 km/h huippunopeuteen asti.

Auton lähes viisimetristä koria hallitsee pitkä, urheiluautomainen keula ja suuret renkaat peräti 22-tuumaisilla vanteilla. Neliovisuus on onnistuneesti häivytetty voimakkailla korimuodoilla. AC/DC-yhtyeen laulusolisti Brian Johnson koeajoi Karman Top Gearin 18. tuotantokaudella tokaisten osuvasti sen olevan ”ensimmäinen tuotantoauto, joka näyttää aivan konseptilta”. Erikoinenhan se todella onkin, ja myös ekoauto aivan tosissaan. Karmasta oli saatavilla kolmea eri versiota, joista kallein kantoi nimeä EcoChic. Tässä ei käytetty eläinten nahkaa verhoilussa, puusomisteet valmistettiin luonnollisilla tavoilla kaatuneista puista ja ulkovärien metallihohtosävy tuotettiin kierrätyslasista. Kaikissa versioissa katolla oli aurinkopaneeli ilmastointia varten.

Fisker Karma interior

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Välikuolema

Fisker Karman tuotanto lähti nihkeästi käyntiin, ja pysyikin nihkeänä koko ajan. Uudestakaupungista rullasi ulos noin puolentoistavuoden aikana parisentuhatta Karmaa, ennen kuin valmistus lopetettiin. Vertailun vuoksi vuoden 2019 aikana samainen tehdas valmisti Valmet Automotiven mukaan 114 000 Mercedestä. Suurin osa autoista laivattiin Yhdysvaltoihin, mutta myös Euroopan maihin meni yhteensä muutamia satoja yksilöitä.

Syillä kehnoihin myyntilukuihin voi tietysti spekuloida paljonkin, mutta ehkä hinta oli vähän liian korkea ja ulkomitoiltaan suuren auton tilat siihen nähden pienet. Karman sisätilat vastasivat korkeintaan B-segmentin autoa ja matkustamo oli nelipaikkainen. Voisi myös jälkiviisaana todeta, että auto tuli markkinoille muutamaa vuotta liian aikaisin. Kaiken kukkuraksi myynnin kasvattamisessa eivät ainakaan auttaneet vuonna 2012 sattuneet tulipalotapaukset, jotka toivat autolle aivan vääränlaista julkisuutta. Välittömäksi syyksi muodostuivat akustojen toimitusten pysähtyminen A123 Systemsin mentyä konkurssiin.

Fisker Karma side

Joku voisi jopa sanoa Karmalla olleen huono karma, mutta kuten nyt tiedämme, huhut Karman kuolemasta olivat vahvasti ennenaikaisia.

Karman uusi tuleminen

Fisker Automotiven tarina sillä nimellä tuli päätökseensä lopulta vuonna 2014. Ainoaksi jääneen tuotantomallin ohella merkki oli esitellyt konseptien tasolla kaksi siihen perustunutta mallia, Surfin (farmariversio Karmasta) sekä Sunsetin (kaksiovinen avo) sekä suunnitteli tuovansa uuden pienemmän Atlantic-mallin kokoluokassa Karman alapuolelle.
Fiskerin lakkauttamisen suorana jatkumona syntyi itse asiassa kaksi uutta automerkkiä.

Fisker Ocean

Henrik Fisker perusti uuden, edelleen omaa sukunimeään kantaneen Fisker Incin, jonka yritysilme vastaa hyvin pitkälti vanhaa. Uuden Fiskerin toistaiseksi tunnetuin tuote on Ocean-katumaasturi. Vanhan Fiskerin oikeudet ja fasiliteetit puolestaan osti hallintaansa kiinalainen Wanxiang-konserni, joka kuuluu maailman suurimpiin autonosien alihankkijoihin. Sen nykyisen tytäryhtiön tuottama oli myös alkuperäisen Karman sähköinen voimalinja. Uusi omistaja loi suunnittelun, tuotannon ja markkinoinnin käynnistämistä varten kokonaan uuden Karma Automotive -brändin.

Seuraava askel: Karma Revero

”Fisker Karman” myynnin kanssa onneaan lähti siis nyt koittamaan Karma Automotive. Auton nimen kanssa nähtiin erikoinen liike, kun vanha mallinimi nousi brändinimeksi ja uudeksi mallinimeksi otettiin Revero. Karma Reverolle perustettiin uusi oma tuotantopaikka Kalifornian Moreno Valleyssä. Tässä kohtaa on hyvä huomauttaa, että vaikka valmistaja on kiinalaisomistuksessa, on Reverossa kyse yhdysvaltalaisesta, ja nimenomaan yhtiön itse korostamana, kalifornialaisesta autosta.

Karma Revero Fisker Karma 10 vuotta

Mallin valmistus käynnistyi (uudelleen) syksyllä 2016, reilut viisi vuotta alkuperäisen tuotannon käynnistymisen- ja neljä vuotta sen päättymisen jälkeen. Ottaessaan alkuperäisen Karma-mallin hellään huomaansa, ei Karma Automotive lähtenyt sitä juuri nimeksikään muuttamaan. Valmistaja uskoi tuotteseen, ja sehän on yritystoiminnassa tärkeintä. Yhtiössä uskottiin myös siihen, että vankempi rahoituspohja ja parempi osien saatavuus korjaisivat vanhat ongelmat.

Jos alkuperäisen mallin tuotantopaikka löytyi Uudestakaupungista, on myös Reverolla näkyvä Suomi-linkki. Nimittäin kuten Moottori vuonna 2016 uutisoi, mallin virtuaalimittaristo ja tietoviihdejärjestelmä luottavat suomalaisen Rightwaren Kanzi-ohjelmistoon. Ja niin kuin tämän auton kohdalla odottaa sopii, kyseessähän ei ole mikään tavanomainen auton mittaritaulu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Karma ei luovuta: Revero GT ja uusi GS-6

Koitti vuosi 2017, sitten 2018 ja sen jälkeen 2019. Vieläkään ei kunnolla lähtenyt. Moni autonvalmistaja olisi tämän automallin tilanteessa lopettanut suosiolla jo vuoteen 2012, mutta Karma ei tehnyt sitä edes yhdeksän vuoden jälkeen. Sen sijaan yhtiö lähti hakemaan uutta (tai ensimmäistä) pontta myyntilukuihin toteuttamalla mallin historian suurimman päivityksen. Siinä uusiksi meni koko voimalinja, johon lainattiin tällä kertaa BMW i8:ssa käytetty 1,5-litrainen kolmisylinterinen polttomoottori.

Karma Revero GT Fisker Karma 10 vuotta

Myös sähkömoottorit ja akusto (nyt 28 kWh) ovat menneet uusiksi, samalla kun omamassasta on kaikonnut lähes 200 kiloa. Revero GT:n voimalinja tuottaa 536 hevosvoimaa, mikä tarkoittaa noin 130 ponin lisäystä vanhaan verrattuna. Huippuvääntö sen sijaan on tullut roimasti alaspäin, ollen silti kuitenkin varsin riittävät 745 newtonmetriä. Suorituskyky on parantunut niin, että nollasta sataan päästään Sport-ajotilassa 4,5 sekunnissa. Huippunopeus on rajoitettu samaan 201:een kilometriin tunnissa. Toimintamatka sähköllä on kasvanut hienosti 130 kilometriin.

Myös ulkokuorta lähdettiin muokkaamaan, kuitenkin vannomalla uskollisuutta Henrik Fiskerin luomille alkuperäisille linjoille. Ajo- ja takavalojen muoto ja olemus ovat muuttuneet. Korin uudistuneet muodot ovat kasvattaneet autoa aavistuksen verran, vaikka akseli- ja raidevälit ovat täysin entisellään. Keula on kokenut suurimman muutoksen, sillä esimerkiksi aiempi kaksiosainen maski on vaihdettu vähän alkuperäisen Tesla Model S:n kaltaiseksi tummanpuhuvaksi. Perän ja keulan timantit ovat muuttuneet pokkauksiksi ja takaluukun yläreuna on saanut terävän ilmanohjaimen. Muodoista on tehty monelta osin pehmeämpiä. Yksinkertaistetusti voisi sanoa, että auto on tuotu vuodesta 2011 vuoteen 2021, mutta että paljon se ei vaatinut, koska tämä auto nyt vain on niin ajaton.

Sisätiloihin muutoksia on tehty suunnilleen samalla otteella kuin uloskin, siis periaatteella vähän uutta sinne ja vähän tuonne. Kosmeettisista seikoista merkittävimpiä ovat raikkaammat materiaalit sekä uusi ohjauspyörä. Kojelauta tukeutuu tässäkin vahvasti suomalaiseen Kanzi-softaan.

Ovet avataan, kuten ufossa kuuluukin, sähköisesti nappia painamalla. Tämä ominaisuus on kuulunut Karmaan aina. Autossa myös istutaan edelleen yhtä matalalla, keskikonsoli on yhtä hallitseva ja tavaratila yhtä pieni, 180 litraa. Se muuten häviää viidellä litralla Fiat 500:lle.

Karma GS-6 Fisker Karma 10 vuotta

GS-6 ja GSe-6 ovat kaikkein tuoreimmat versiot edustaen kuluvaa vuotta. Ne ovat hankintahinnaltaan huomattavasti muita malleja edullisempia. Kirjainyhdistelmistä jälkimmäinen on perin mielenkiintoinen uusi juttu, sillä se tarkoittaa täyssähköistä mallia. GSe-6:sta ei siis löydy lainkaan polttomoottoria, vaan pelkästään sähkömoottorit, joille virtaa syötetään asiakkaan valinnasta riippuen jopa 105 kilowattitunnin akustolta. GS-6:n voimalinja taas on aiemmin kuvailtu BMW-pohjainen. Täyssähkömallin alkaen-hinta on Yhdysvalloissa kilpailukykyinen, juuri ja juuri alle 80 000 dollaria, apumoottorin nostaessa hintaa noin neljällä tonnilla. Vastaavasti kalleimpien versioiden kohdalla, oli kyse sitten ostajan valinnan mukaan luksusta tai sporttia ilmentävästä Reverosta, liikutaan kirkkaasti 140 000 dollarin sillä puolen.

Alkuperäisen Fisker Karman ideaa on nyt täsmennetty kokonaisen vuosikymmenen verran, ja tällä hetkellä tuntuu aidosti siltä, että ainekset menestykselle voivat olla vihdoin ja viimein Karmalla hyppysissään. Edullisempien mallien, samoin kuin täyssähköversion saapuminen mallistoon ovat elintärkeitä askelia, ja aikakin on nyt erittäin suotuisa tämänkaltaiselle autolle. Kilpailu tässä luokassa on kovaa, joten sopivasta erilaisuudesta saattaa hyvinkin olla hyötyä. Karman myyntiverkostoa kasvatetaan parhaillaan, ja jalka on jo oven välissä monessa Euroopan maassa, mukaan lukien Ruotsissa. Ja sieltähän ei ole pitkä matka Suomeen.

Karma Revero GT Fisker Karma 10 vuotta

VLF Destino – se toinen ääripää

Kun Fisker Karman taru näytti olevan lopussa, lähti yhdysvaltalainen automaailman keltanokka VLF Automotive ostamaan tehtaalta kaksikymmentä moottoritonta Karman runkoa. Niiden varalle uudella yrityksellä oli suunnitteilla jotain shokeeraavaa. Sähköajon äänettömyyden ja Opel Insignian harmonisen nelisylinterisen vastapainoksi keulan alle upotettiin nimittäin Chevy Corvette ZR1:stä tuttu 6,2-litrainen mekaanisesti ahdettu V8. Erittäin mielenkiintoisen tästä kuviosta tekee se, että VLF Automotivea oli perustamassa kukapa muukaan, kuin Henrik Fisker.

VLF Destino V8 Fisker Karma 10 vuotta

638:lla hevosvoimalla ja 820:lla newtonmetrillä Destino oli Karmaa suorituskykyisempi, päästen nollasta sataan 3,9:ssä sekunnissa, ja huippunopeuden noustessa jopa 322:een kilometriin tunnissa. Akustoista vapaana Destino oli myös Karmaa lähes 600 kiloa kevyempi. Alkuperäiseen verrattuna VLF teki autojen keulaan näkyviä muutoksia ja aurinkopaneeli lähti katolta. Destinoja toimitettiin asiakkaille vuonna 2016, vielä Karmaakin suolaisempaan 229 000 dollarin hintaan. Talliinsa herkkupalan päätti hankkia muiden muassa kitaristilegenda Carlos Santana.

Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Fisker, Karma Automotive Lähteet: Autoevolution, Car and Driver, Karma Automotive

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat