Fisker Ocean

Ajoneuvot Uutinen 6.1.2020

Karmasta valtamereen: Fisker Ocean on uuden ajan sähkökatumaasturi

Kierrätysmateriaaleja, karaokea ja Kaliforniaa koko rahalla: Fisker Ocean on Henrik Fiskerin uusi näkemys tulevaisuuden arkiluksuksesta.

Uusi vuosikymmen, uudet kuviot. Suomessa valmistetun Fisker Karman jälkeen Henrik Fiskerin ja Fisker Automotiven tiet erkanivat. Fisker Automotive tunnetaan nykyisin nimellä Karma Automotive. Herra Fisker on puolestaan esittelee nyt uuden automallin uuden yhtiönsä Fisker Inc. kanssa. Täyssähköinen luksuskatumaasturi Fisker Ocean panostaa ympäristöystävällisyyteen myös sisätilojen materiaaleissa.

Fisker Ocean

Las Vegasin CES-kulutuselektroniikkamessujen ennakkohulinoissa yhteydessä esitelty Fisker Ocean on hinnoiteltu Yhdysvalloissa 37 499 dollariin (noin 34 000 euroa) ja sähköautotukien kanssa hinta painuu dollarilla alle 30 000:n. Tarjolla on lisäksi kattava valkoima leasing-optioita erilaisin palautusmahdollisuuksin. Älypuhelinsovelluksella tai verkkosivulla tehtävä varausmaksu on 250 dollaria.

Mallille on suunniteltu kattava valmistus- ja alihankintaketju Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Kiinassa, joten vuoteen 2027 mennessä Fisker Oceania aiotaan valmistaa yli miljoona kappaletta. Sarjatuotannon pitäisi alkaa 2022, ensimmäisten toimitusten osuessa loppuvuoteen 2021. Samalla Fiskeriltä kerrotaan, että Oceanin pohjalevyä hyödynnetään myös kahdessa muussa Fisker-mallissa. Muista malleista kerrotaan myöhemmin 2020 aikana.

Fisker Ocean

Fisker Oceanille luvataan noin 400–480 kilometrin toimintamatka yhdellä latauksella 80 kilowattitunnin akusta. Muuten varsinaisest tekniset tiedot ovat ajoneuvosta vielä harvassa. Fisker kertoo autosta ja sen valmistamisesta lisää Geneven autonäyttelyssä maaliskuun alussa ja myöhemmin vuoden mittaan.

Kierrätys, karaoke ja Kalifornia

Fisker Ocean kätkee kuitenkin muutamia uusia ja tuoreita ideoita. Auton katto on tehty aurinkopaneeleista, Valmistajan mukaan paneeli antaa vuodessa noin 1 000 mailia (1 600 km) lisää toimintamatkaa, joskin Fiskerin koti sijaitsee eteläisessä Kaliforniassa.

Fisker Ocean

Kaliforniasta puheen ollen, autoon on suunniteltu kesäkelejä varten erityinen Kalifornia-tila. Tuolloin auto avaa lasikattoluukun laskee kaikki muut lasit, paitsi tuulilasin. Ominaisuuden oheistuotteena Oceanissa on siis laskettava takaluukun lasi pitkien esineiden kuljettamista varten. Fiskerin mukaan takasivulasien (oopperaikkunoiden) laskemistoiminto oli kohtuullisen hankala suunniteltava.

Fisker Ocean

Liikennevaloissa Neljää Ruusua hoilottavien iloksi mainittakoon, että karaoke-toiminto kuuluu Fisker Karmaan. Valmistaja vihjailee karaoken hyödyntävän tuulilasin heijastusnäyttöä, mutta ehkä liikenteeseen keskittyminen ei olisi kuljettajalta huono vaihtoehto. Karaoke-sovellus on kuitenkin synkattavissa koko perheen älylaitteiden kesken Fiskerin omalla sovelluksella.

Fisker Ocean

Sisustamateriaaleissa pääpiste on ollut kierrätyksessä. Esimerkiksi lattiamatto on tehty Porsche Taycanin tavoin kierrätetyistä kalastusverkoista, jotka on kierrätetty uudelleen nailoniksi. Käytössä on myös polykarbonaattimuovit ja viskoosi, Fiskerin kiinnittäessä erityistä huomiota materiaalien kemikaalijäämiin. Dinamica-ekomokka on tehty kierrätetyistä t-paidoista ja kierrätyspulloista. Tällä on puolestaan saatu vähennettyä polyesteria, merkiten pienempää energiankäyttöä ja jopa 80% pienempiä hiilidioksidipäästöjä. Autossa hyödynnetään myös kumijätettä, jotta sitä ei päätyisi Yhdysvalloissa kaatopaikoille.

Fisker Ocean

Fisker Oceanista kuultaneen lisää CES-messuilla sekä Geneven autonäyttelyssä.

Lähde ja kuvat: Fisker

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat