19.11.2020

Moni ei tiedä, mitä eroa on auton määräaikais-, vuosi- ja kausihuollolla

Tietämättömyys auton huollattamisessa voi kostautua, sillä huolto-ohjelman noudattaminen on tärkeää auton kunnon takaamisessa. Ja autoa myytäessä vakuuttava apu on täydellinen huoltokirja.

Osalla autoilijoista menee iloisesti sekaisin mitä eroa on määräaikaishuollolla, vuosihuollolla ja kausihuollolla.

– Se on erittäin tyypillistä ja tavanomaista, että huoltoon autoa vievällä ei ole ainakaan tarkkaa käsitystä siitä, mitä autolle ollaan tekemässä. Termistö on monella hakusessa. Autoilijan on hyvä mieltää, mitä kuuluu mihinkin huoltoon, Autoliiton kenttäpäällikkö Matti Laaksonen muistuttaa.

Hän tähdentää, että huolto-ohjelman noudattaminen on tärkeää auton kunnossapidon kannalta. Toisaalta myös autoa myytäessä täydellisestä huoltokirjasta on apua, jos se on täytetty todenmukaisesti.

– Käytettyä autoa ostettaessa ei kannata tuijottaa vain leimojen määrää, vaan tutustua huoltokirjan sisältöön tarkemmin.

Auton jälleenmyyntiarvon parantamiseksi auton huoltojen ja mahdollisten korjausten yhteydessä saatavat huoltoselosteet on hyvä pitää tallessa. Jos huoltokirja on sähköinen, tehdyt toimenpiteet löytyvät sieltä. Tehtyjen huoltotöiden listauksen voi aina myös pyytää itselleen tulostettuna.

– Käytettyä autoa ostaessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota huoltokirjan sisältöön eikä tuijottaa vain leimojen määrää. Huoltokirjasta saattaa käydä esimerkiksi ilmi, että 60 000 kilometriin asti on tehty määräaikaishuollot oikein, mutta sen jälkeen onkin tehty vain öljynvaihtoja ja vuosihuoltoja. Tällöin saattaa olla jäänyt olennaisia asioita huoltamatta tai tarkastamatta, Laaksonen ohjeistaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Laiminlyönti voi kostautua

Autonvalmistajan määrittelemää huolto-ohjelmaa on syytä noudattaa, sillä sen laiminlyönti voi johtaa ajan myötä kalliisiin remontteihin ja uudemmissa autoissa takuuoikeuden rajoittamiseen. Autoilijan valittavissa on sekavahko huoltoviidakko, jossa suunnistaminen voi olla haasteellista. Tarjolla on määräaikaishuoltoa, vuosihuoltoa ja kausihuoltoa, jotka kaikki eroavat toisistaan. Myös huoltojen termistö saattaa vaihdella eri valmistajien ja huoltoliikkeiden välillä.

Kilometrit määrittävät määräaikaishuollon

Määräaikaishuolto tarkoittaa autonvalmistajan määrittelemien ajokilometrien pohjalta tehtäviä huoltotoimenpiteitä. Määräaikaishuollot tehdään tyypillisesti esimerkiksi 20 000 tai 30 000 kilometrin välein. Osassa uudehkoista autoista on mukautuva huoltoväli, joka määräytyy käytön perusteella ja ajoneuvo ilmoittaa, milloin ja millainen huolto on ajankohtainen.

– Määräaikaishuoltojen sisältö vaihtelee eri kilometrimäärillä, joten huollot on syytä tehdä säntillisesti. Esimerkiksi moottorin ilmansuodatin tai polttoainesuodatin voivat olla tarpeen uusia 60 000 kilometrin huollosta alkaen joka toisessa määräaikaishuollossa ja jakohihnan vaihtoväli saattaa olla vaikka 150 000 kilometriä tai viisi vuotta, Laaksonen taustoittaa.

Autoilijan kannattaa aina huoltoliikettä valitessaan varmistaa, että kyseinen liike noudattaa huollettavan auton valmistajan huolto-ohjelmaa.

Vuosihuolto on aikasidonnainen

Vuosihuolto on edessä, jos määräaikaishuollon edellyttämät kilometrit eivät täyty ennen kuin valmistajan määrittelemä aikaraja huoltojen välillä tulee vastaan. Auton merkistä riippuen tuo aikaraja on yleensä yksi tai kaksi vuotta.

– On hyvä mieltää, että vuosihuollon sisältö on usein suppeampi kuin määräaikaishuollon. Vuosihuollossa useimmiten vaihdetaan moottoriöljyt ja moottorin öljynsuodatin sekä tarkastetaan valmistajan ohjeiden mukaiset kohteet. Usein samassa yhteydessä tarjotaan myös sisätilan raitisilmasuodattimen vaihtoa, Laaksonen kertoo.

Hän tähdentää, ettei vuosihuolto poista määräaikaishuollon tarvetta, vaikka niissä päällekkäisiä huoltokohteita olisikin.

– Osaava huoltoneuvoja arvioi huoltoa varatessa voidaanko jonkin määräaikaishuoltoon kuuluvan kohteen huoltoa aikaistaa tai siirtää siten, että asiakkaan ei tarvitse yhtenään rampata huollossa. Hyvänä nyrkkisääntönä on, että vuosihuoltoja ei tehtäisi kahta kertaa enempää peräkkäin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kausihuoltojen tarve vähäinen

Varsinaisia kausihuoltoja, joissa esimerkiksi vaihdetaan talvikaudeksi moottoriin erilaiset öljyt, ei autoille enää tarvitse tehdä.

Talviset olosuhteet luovat kuitenkin omat haasteensa. Ajoneuvon kausittaisina tarkastuksina ja toimenpiteinä olisi Autoliiton Laaksosen mukaan syytä kuitenkin edelleen varmistaa, että jäähdytysnesteen ja pesunesteiden pakkaskesto on riittävä. Kannattaa myös huolehtia auton akun riittävästä varauksesta ja kunnosta.

Älylaturista apua

Laaksonen vannoo auton sähköpulmien taltuttajaksi akun ylläpidon apuvälineenä älylaturia.

– Mikäli ajoneuvon käynnistysakkua ladataan parikin kertaa vuodessa, varmistetaan sillä auton käynnistyminen ja saatetaan jopa tuplata akun elinikä. Lataus kannattaa, vaikka autolla ajettaisiin pitkiä siirtymiä, sillä osassa autoista akku ei lataudu täydellä kapasiteetilla matka-ajossa moottorin kuormituksen, päästöjen sekä polttoaineenkulutuksen vähentämiseksi.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottori Lähde: Autoliitto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat