19.7.2023

Nimi muutettu: Pininfarina Battista – nimen siivittämänä kroatialaisserkkua nopeampi

Pininfarina on suunnitellut koko olemassaolonsa autoja muille. Ensimmäinen omalla nimellä tehty auto on puolestaan suurimmaksi osaksi lainaa, mutta se ei estänyt Pininfarina Battistaa olemasta kroatialaisserkkuaan nopeampi. Mistään ihan kesyimmästä sähköautosta ei vissiin kummankaan kohdalla ole kyse.

Carrozzeria Pininfarina on yhdessä Italdesign Giugiaron kanssa maailman huomattavimpia ajoneuvomuotoilustudioita. Battista "Pinin" Farinan (1893 - 1966) vuonna 1930 perustaman koriräätälin tuotoksia voimme ihailla liikenteessä jopa päivittäin, usein vieläpä tietämättämme. Talon suunnittelijoiden kynänjälki näkyy muiden muassa suurimmassa osassa 2000-luvun Ferrareista sekä isossa osassa vuosituhannen Alfa Romeoista sekä kymmenissä muissa automalleissa.

Meni kuitenkin lopulta yhdeksän vuosikymmentä, ennen kuin Pininfarina päätyi julkistamaan omalla nimellään tuotantoauton. Automobili Pininfarina on nykyään intialaisomisteisen Pininfarinan tytäryhtiö, ja se pitää kotipaikkaansa Saksan Münchenissä. VAG-konsernin kanssa yhteistyötä tekevä kroatialainen Rimac Automobili valikoitui Automobili Pininfarinan teknologiseksi yhteistyökumppaniksi, joten ei ehkä ole täysin sattumaa, että kotipaikaksi valikoituivat juuri Audin kotikonnut. Taiteellinen johto toki sijaitsee edelleen Torinossa.

Mitä irtoaa 2,25 miljoonalla?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muun muassa maailman nopein pysähtyjä

Muotoilu on Pininfarinan ydinosaamisaluetta edelleen, vaikka autossa on nyt omat logot. Vuonna 2019 Dubaissa ensiesitelty Pininfarina Battista lainaa paitsi nimensä yhtiön perustajaisältä, myös perustansa Rimac Nevera-hypersähköautolta. Tämän verran autot eroavat ulkonäöllisesti toisistaan, Battista ensimmäisenä:

150 kappaleen valmistusmäärään lukittu Battista luotiin rikkomaan ennätyksiä. Huippunopeudeltaan maailman nopeimpien katu- ja tuotantoautojen maailmanennätyksiä sähköautot eivät ainakaan nykytekniikalla ole viemässä pitkälle yli 400 km/h kellottavilta polttomoottoriautoilta, mutta kiihtyvyysasioissa niillä on sanansa sanottavana. Lisäksi Pininfarina Battistalla on sanansa sanottavana myös pysähtymisasioissa.

Ja 1,79 sekunnissa nollasta sataan kiihtyvä Battista on todellakin Neveraa nopeampi. Sitä tosin pääsevät juhlimaan vain mittalaitteet, eihän 0,06 sekunnin eroa ihmissilmä erota. Auto kulkee 350 kilometriä tunnissa ja kiihtyy nollasta kolmeensataan 12 sekunnissa.

Kaikki tämä on silkan tehon juhlaa, sillä Battistan Neveralta perimät voimalaitokset kykenevät 1 900 hevosvoimaan ja 2 300 newtonmetriin. Tehoa on itse asiassa nelisenkymmentä hummaa vähemmän kuin Neverassa, mikä palkitaan T-muotoon asennetun 120 kilowattitunnin akkupaketin tarjoamassa 500 kilometrin toimintamatkassa - se on pidempi kuin Neverassa.

Tämän vuoden Goodwood Festival of Speedissä debytoi uusi Battista-erikoismalli, Edizione Nino Farina. Battista Pinifarinan veljenpoika Antonio "Nino" Farina oli maailman ensimmäinen Formula ykkösten maailmanmestari, ja häntä tällä 3,1 miljoonan euron erikoisuudella muistetaankin.

Nevera ja Battista voivat olla maailman nopeimpia sähköautoja, mutta yhden asian Battista tekee paremmin kuin tiettävästi mikään muu tuotantoauto maailmassa: pysähtymisen. Pininfarina Battista kykenee jarruttamaan 100 km/h vauhdista nollaan 101,7 jalan eli 30,99 metrin matkalla, mikä on tällä tietoa maailmanennätys.

Teksti: Benjamin Helander Lähteet: Automobili Pininfarina, Top Speed, Top Gear Kuvat: Automobili Pininfarina, Rimac Automobili

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat