23.2.2020

Nissan varautuu koronavirusongelmiin – jarruletkut ja ilmastointipaneelit loppuvat sunnuntaina

Nissan varautuu koronavirusongelmiin

Jos alihankkijat Hubein provinssissa eivät saa lupaa tuotannon käynnistämiseen, tai tarvittava työvoima ei saavu töihin, joutuu Nissan varautumaan tuotantokatkoksiin jo viikonlopun aikana.

Muiden autovalmistajien tavoin Nissan on helisemässä koronaviruksen aiheuttamista ongelmista. Haasteet koskevat Kiinan markkinoiden pysähtyneisyyttä ja paikallista autotuotantoa. Niiden lisäksi tuotanto Malesiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa on riippuvaista Hubein alueelta tulevista osista.

Wuhanin miljoonakaupunkia ympäröivä Hubein provinssi tuottaa Nissanille yli 800 erilaista osaa. Suurin osa näistä osista loppuu, mikäli tehtaita ei käynnistetä tänään. Kiinan hallitus on aiemmin vihjannut, että päivä voisi sopia tehtaiden käynnistämiselle, mutta virusepidemia ei ole viranomaisten mukaan vielä talttunut. Viranomaisluvan lisäksi tehtaiden käynnistämisen ongelmana on ollut riittävän työvoiman saaminen töihin.

Nissanilla lieneekin edessään tuotantokatkokset ensin Japanin tehtaillaan, jarruletkujen ja ilmastointilaitteiden ohjauspaneelien kaltaisten osien loppuessa jo sunnuntaina. Kyushun tehtaalla on pidetty tuotantotauot jo 14. ja 17. päivä ja tehtaalla pidetään tuotantotauko myös 24. päivä.

Japanin jälkeen vuorossa ovat Malesian tehtaiden tuotantokatkokset. Myöhemmin edessä saattavat olla Yhdysvaltojen, Meksikon, Britannian, Espanjan, Venäjän ja Intian laitosten tuotantokatkokset.

Tutkimusyhtiö IHS Markit arvioi, että koronavirusepidemia saattaa leikata vuoden autonvalmistuksesta yli 1,7 miljoonaa kappaletta.

Nissanille koronavirusepidemia on jatkoa harmillisten sattumusten sarjassa. Entisen toimitusjohtajan Carlos Ghosnin pidätyksen ja karkaamisen jälkeisenä aikana autovalmistajan tilanne on luisunut muutenkin, johtaen ensimmäiseen tappioliseen kvartaalitulokseen lähes vuosikymmeneen. Nissan onkin ilmoittanut, että se aloittaa mittavan säästökuurin, jossa mikään alue ei ole pyhä.

Aiemmin Jaguar Land Rover kertoi, että yhtiöllä on pian pula avaimista, ja että osia on tuotu Kiinasta Eurooppaan jopa matkalaukuilla. Hyundai puolestaan tauotti tuotantoaan Etelä-Korean tehtaillaan ensimmäisten autovalmistajien joukossa.

Lähde: Automotive News Kuvituskuva: Nissan

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat