Nuoret loukkaavat itsensä sähköpotkulaudoilla vakavasti yhä useammin

Kaksi lasta on menehtynyt pääkaupunkiseudulla sähköpotkulautaonnettomuuksissa tämän vuoden aikana.

Sähköpotkulautailussa loukkaantuu yhä useampi nuori, selviää tuoreesta selvityksestä.  Sen mukaan alle 16-vuotiaiden vakavat sähköpotkulautavammat lisääntyneet.

Tulos ei yllätä, jos on yhtään lukenut viime aikojen uutisointia sähköpotkulaudoilla Suomessa sattuneista onnettomuuksista, olipa kyse laudan suistumisesta tai kaatumisesta tai yhteenajosta jonkun ajoneuvon kanssa.

Viiden vuoden seurantajaksolla 1.8.2019–31.7.2024 HUSin sairaaloissa on hoidettu 604 lasta ja nuorta sähköpotkulaudoilla tapahtuneiden onnettomuuksien vuoksi.

HUSissa tehty seuranta osoittaa, että alle 16-vuotiaiden vakavien sähköpotkulautavammojen määrä on kasvanut. Myönteistä HUSin seurannan perusteella on, että sähköpotkulaudoilla vammautuneiden kokonaismäärä on laskussa ja valtaosalla vammat ovat lieviä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vammojen vaikeusaste pahentunut

Sairaalaan hakeutuvilla lapsilla ja nuorilla saattaa olla useita erilaisia vammoja. Suurin osa sähköpotkulaudoilla tapahtuvista vammoista on ollut haavoja ja ruhjeita.  Niitä on ollut yhteensä 334. Vakavia tuki- ja liikuntaelimien vammoja, kuten murtumia, on ollut 283 ja lieviä vammoja 175. Myös pään vammat ovat yleisiä lapsilla ja nuorilla.

Lieviä pään vammoja on diagnosoitu 221 ja vakavia pään vammoja 50. Sisäelinvammoja on ollut 12 lapsella. Kaksi lasta on menehtynyt pääkaupunkiseudulla sähköpotkulautaonnettomuuksissa kuten julkisuudessa on ollut tämän vuoden aikana esillä.

– Viimeisen vuoden aikana erityisesti vakavien vammojen määrä on kasvanut, vaikka vammautuneiden kokonaismäärä on laskussa. Tämä on erityisen huolestuttavaa. Alaikäisen kohdalla vanhemman vastuu sähköpotkulaidan käytöstä korostuu, lastenortopedi Matti Ahonen Uudesta lastensairaalasta toteaa.

Pojat riskiryhmänä

Suurin osa vammautuneista on poikia ja keskimäärin iältään 12–13-vuotiaita. Eniten tapaturmia tapahtuu arkipäivinä.

– Päivystyksiin hakeutuvat vain sellaiset lapset ja nuoret, jotka tarvitsevat lääkärin hoitoa. Potilaita tulee lähes päivittäin. Tämän lisäksi on varmasti paljon lapsia, jotka ovat saaneet esimerkiksi haavoja ja ruhjeita käyttäessään sähköpotkulautaa, mutta jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa, ylilääkäri Mikael Kuitunen Uudesta lastensairaalasta taustoittaa.

HUSissa on kolme lasten erikoissairaanhoidon päivystystä; Uudessa lastensairaalassa, Jorvin sairaalassa ja Hyvinkään sairaalassa. Kaikki vakavimmat alle 16-vuotiaiden vammat hoidetaan Uudessa lastensairaalassa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sekä Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta käytetään kirjainyhdistelmää HUS.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat