23.3.2016

Pääsiäisliikenne: Tungosta tiedossa – unohda ohittelu

Talviautoilua

Pääsiäisen menoliikenne jakautuu enimmäkseen kiirastorstaille 24.3. ja pitkäperjantaille 25.3., paluuliikenne molemmille pääsiäispäiville.

Pääsiäisliikenne ja sen olosuhteet vaihtelevat läpi Suomen. Menoliikenteen odotetaan olevan vilkkainta kiirastorstaina ja pitkäperjantaina. Ruuhkia kannattaa ennakoida varaamalla matkaan aikaa ja malttia. Myös vaihtuvat keliolosuhteet on syytä ottaa huomioon.

– Pääsiäisliikenteessä autoja on hetkittäin jopa tuplasti enemmän kuin normaaleina päivinä. Tästä syystä liikenne saattaa paikoitellen jonoutua ja nopeudet laskevat liikenteen vilkkaimpien tuntien aikana erityisesti kiirastorstaina ja pääsiäismaanantaina, kertoo Liikenneviraston Tampereen tieliikennekeskuksen päällikkö Marketta Udelius.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pääväylillä luvassa ruuhkaa

Menoliikennettä on eniten kiirastorstaina iltapäivällä klo 13–19, kohtalaisesti myös pitkäperjantaina klo 9–14 välillä, pohjoisessa myöhemminkin.

Pääkaupunkiseudun menoliikenne suuntautuu pääosin pohjoiseen kolmos- ja nelosteille. Valtatiellä 3 Tampereelle, valtatiellä 4 Lahden ja Jyväskylä kautta Ouluun ja Kemiin sekä valtatiellä 5 Heinolasta Varkauteen liikennettä on normaalia enemmän. Vastaavat tiejaksot ovat vilkasliikenteisimmät myös paluuliikenteessä. Monet palaavat pääsiäisen vietosta jo sunnuntai-iltana, mutta vilkkainta paluuliikenne on toisena pääsiäispäivänä maanantaina klo 12–20 välillä.

Ennen matkaan lähtemistä kannattaa tarkistaa teiden kunto ja ajokeli Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta.

Liikennevirasto muistuttaa myös, että talvinopeusrajoitukset ovat voimassa vielä koko pääsiäisen.

Unohda ohitukset – muista turvaväli

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta muistuttaa, että pääsiäisen aikaan tiellä on niin paljon liikennettä, ettei ohituksilla saavuteta todellista hyötyä.

– Etenkin silloin, kun liikennettä on paljon, ohittelu on täysin turhaa. Ohituksilla aiheutetaan vain tarpeettomia vaaratilanteita sekä omassa autossa matkustaville että muille tiellä liikkuville. Perille pääsee turvallisemmin ja mukavammin, kun ajaa liikennevirran mukana.

Ihalainen korostaa ajoetäisyyksien suurta merkitystä sekä onnettomuuksien vähentämisessä että liikenteen yleisessä rauhoittamisessa. Pitämällä turvaväliä edellä ajavaan myös omasta ajosta tulee vähemmän stressaavaa.

Poliisi valvoo pääsiäisenä liikenteen ajokäyttäytymistä erityisesti päätieverkolla.

Varaudu vaihteleviin keleihin

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan pääsiäinen alkaa epävakaisessa säässä ja Suomen yli itään liikkuu useita sadealueita lumi- ja räntäsateineen. Viikonlopun aikana sää vähitellen kuitenkin poutaantuu ja lämpenee koko maassa.

Vaihtelevien ajokelien takia viimeisimmät säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ennen liikenteeseen lähtemistä. Liikenteen sujumisesta ja keliolosuhteista kerrotaan myös radioissa.

Suomen pituisessa maassa olosuhteet voivat vaihdella runsaasti. Vaikka auringonpaiste kuivattaisi teitä, voi pinta muuttua liukkaaksi jo seuraavassa notkelmassa.

– Etelästä suuntaavien pääsiäislomalaisten kannattaa varautua vaihtuviin ajokeleihin. Tiet ovat yhä liukkaita myös etelämmässä, etenkin öisin ja varjoisissa kohdissa, mikä edellyttää kuljettajalta valppautta. Pohjois-Suomessa voi tulla vastaan oikeastaan mitä vain lumimyräkästä vesisateisiin, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Talvirenkailla reissuun

Talvisten kelien jatkuessa pääsiäisen yli Trafista kannustetaan tarkistamaan talvirenkaiden kunto ennen lomareissun alkua.

– Suosittelen, että pääsiäisliikenteessä alla on hyväkuntoiset talvirenkaat. Loskaisella tai lumisella kelillä tai muuten vaikeissa olosuhteissa talvirenkaiden kulutuspinnan syvyys olisi hyvä olla vähintään 5–6 mm”, muistuttaa Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää.

Autoliiton Operaatio Pajunkissaan osallistuvat vapaaehtoiset tiepalveluhenkilöt tarjoavat apua pääsiäisliikenteessä.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Antti Hentinen

Luetuimmat