28.10.2021

Päihtyneet kuskit tappavat liikenteessä – 324 ihmistä vuosina 2015–2019

Päihdekuskit aiheuttivat yli kolmanneksen kuolemaan johtaneista onnettomuuksista, paljastaa tuore ja kattava tutkimus.

Päihtyneet kuljettajat ovat tappavan vaarallisia, itselleen ja muille. Päihdekuskit aiheuttivat yli kolmanneksen kuolemaan johtaneista onnettomuuksista vuosina 2015–2019.

Päihtyneet kuljettajat aiheuttivat viiden vuoden aikana yhteensä 281 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta, mikä on yli kolmannes kaikista onnettomuuksista.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tietojen mukaan päihtyneiden moottoriajoneuvonkuljettajien aiheuttamissa liikenneonnettomuuksissa kuoli 324 henkilöä vuosina 2015–2019. Kuolleista suurin osa oli päihtyneitä kuljettajia tai heidän matkustajiaan.

Onnettomuuksissa kuoli myös 21 yhteenajoissa vastapuolena olleiden ajoneuvojen kuljettajaa tai matkustajaa sekä neljä jalankulkijaa ja yksi polkupyöräilijä.

Tulokset käyvät ilmi tuoreesta Onnettomuustietoinstituutin OTI-päihderaportti 2021 tutkimuksesta. Se perustuu liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkintoihin vuosilta 2015–2019.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

”Voimakkaita keinoja tarvitaan”

Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty on analysoinut työkseen onnettomuuksien taustasyitä vuosia. Tietyt ongelmat ovat sitkaita ja vaikeasti ehkäistäviä.

– Päihtyneenä ajamiseen ja kuljettajan päihdeongelmaan pitäisi pystyä puuttumaan riittävän voimakkain keinoin viimeistään ensimmäisestä kiinni jäämisestä, jotta uusimiskierrettä ja pahimmillaan onnettomuuksia ei pääsisi syntymään, Räty linjaa.

Voimakas humala tyypillistä

Alkoholionnettomuuden aiheuttaneet kuljettajat olivat tyypillisesti voimakkaasti humalassa, suurimmalla osalla (78 %) heistä veren alkoholipitoisuus ylitti törkeän rattijuopumuksen rajan eli 1,2 promillea.

Tutkijalautakuntien tietojen mukaan päihdekuljettajista monet olivat jääneet rattijuopumuksesta kiinni jo aiemmin. Alkoholin vaikutuksen alaisista kuljettajista 36 % ja huumekuskeista yli puolet (54 %) oli kärähtänyt rattijuopumuksesta ainakin kerran onnettomuutta edeltäneiden viiden vuoden aikana.

Joka neljäs sekakäyttäjiä

Päihtyneistä kuljettajista joka neljäs (27 %) kuljetti ajoneuvoa usean eri päihteen vaikutuksen alaisena. Suurin osa eli 73 % päihtyneistä kuljettajista oli käyttänyt alkoholia, 27 % oli käyttänyt huumausaineita ja 31 % ajokykyyn mahdollisesti vaikuttanutta lääkeainetta.

Päihteiden sekakäyttö painottui etenkin huumeita tai lääkkeitä käyttäneisiin kuljettajiin.

Alkoholia nauttineista 22 prosenttia oli sekakäyttäjiä, kun taas huumekuskeista 70 prosenttia ja lääkkeitä käyttäneistä 71 prosenttia oli käyttänyt myös muita päihteitä.

rattijuopumus korona

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poliisi: 43 % huumerattijuoppoja

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio twiittasi vastikään tuoreita lukuja poliisin tietoon tulleista tieliikenteessä kuolleista ja loukkaantuneista sekä kiinnijääneistä rattijuopoista.

Poliisi sai kuluvan vuoden tammi–syyskuussa kiinni yhteensä 13 464 rattijuoppoa, kun kiinnijääneiden rattijuoppojen lukumäärä vastaavaan aikaan edellisvuonna oli 15 657.)

Vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana poliisille kiinnijääneistä kuljettajista alkoholin vaikutuksen alaisia oli aika tarkalleen puolet eli 50,2 prosenttia, sekakäyttäjiä 6,7 prosenttia, ja huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena ajavia 43,1 prosenttia.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto, Shutterstock Lähde: OTI-päihderaportti 2021, Poliisihallitus

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat