5.8.2024 Matkailu Päivän kuva: mistä on hyvät ransk… ei kun belgialaiset perunat tehty eli kaikki mitä olet aina halunnut tietää uppopaistetuista perunoista Teksti Vesa Eskola Kuva Vesa Eskola Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Siitä voidaan kiistellä, missä uppopaistetut perunasuikaleet ovat syntyneet – mutta Belgia on paikka, missä niiden ympärille on syntynyt aivan oma kulttuurinsa. Jos olette liikkeellä Belgiassa ja ranskalaiset perunat maittavat, kannattaa testata tarjontaa. Perinteisestihän ranskalaiset tarjoillaan Belgiassa majoneesin kera. Eikä vain majoneesin. Tarjolla on useita erilaisia kastikkeita, kuten aïoli, sauce andalouse, sauce américaine tai tartar, mutta myös fiinimpiä vaihtoehtoja, kuten béarnaise-kastike. Monella paikalla on myös oma salainen sekoituksensa. Erilaisia vaihtoehtoja on usein toistakymmentä, ja useimmat niistä ovat majoneesipohjaisia. Esimerkiksi Antwerpenin vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Frituur N°1:ssä erilaisia kastikevaihtoehtoja on 18. Siinä riittää jo kokeiltavaa.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyySittenkin espanjalainen keksintö?Belgialaisen katutietämyksen mukaan uppopaistetut perunasuikaleet keksittiin Namurin kaupungissa vuonna 1680. Ja se nimi… niin ikään belgialaiset perimätiedon mukaan ranskalaisiksi perunoita alettiin kutsua ensimmäisen maailmansodan aikaan, jolloin ranskankielisessä Belgiassa oleskeleville amerikkalaisille sotilaille tarjoiltiin ranskanperunoita. Sotilaat luulivat olevansa Ranskassa (se kuuluisa amerikkalainen yleissivistys, tiedättehän), joten he alkoivat kutsua niitä ranskanperunoiksi.Tämä ei pidä paikkaansa, sillä termi French fried potatoes oli käytössä USA:ssa jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Ja ranskalaisen katutietämyksen mukaan ranskalaiset todellakin keksittiin Ranskassa 1700-luvun lopulla. Ja tiettävästi USA:n kolmannelle presidentille eli Thomas Jeffersonille tarjottiin jo vuonna 1802 Valkoisessa talossa ranskalaiseen tapaan valmistettuja perunoita.Ja jos käydään oikein tonkimaan, espanjankielessä patatas fritas on mainittu ensimmäisen kerran Chilessä jo vuonna 1673. Se, että paistetut perunat ovat alkujaan espanjalaisten keksimä ruokalaji tuntuu historian valossa luontevalta, sillä espanjalaiset toivat löytöretkien mukana perunan Atlantin yli Eurooppaan.Maku syntyy paistamisessaNykyisellä terveyspainotteisella aikakaudella upporasvassa paistamista on hyljeksitty jo pidempään monessa paikkaa ja perinteisiä paistorasvoja on korvattu kasvisvaihtoehdoilla. Transrasvoista on tullut kirosana. Perinteiden mukaan ranskalaiset pitää kuitenkin paistaa naudan rasvassa. Ja sen verran perinteet painavat onneksi Belgiassakin, että siellä ne paistetaan yhä lähes ilman poikkeuksia talissa. Myös hevosen rasva oli pitkään suosiossa sekä Belgiassa että Ranskan pohjoisosissa.Salainen kastikeKuten elämässä, myös ranskalaisten kohdalla kaiken a ja o on se salainen kastike – secret sauce. Tämä tiedetään nykyään Suomessakin, kiitos jatkuvasti joka paikassa raikaavien erään hampurilaisketjun majoneesimainosten. Hesburgerin sen omien 40 gramman majoneesipussien menekistä keräämien tietojen mukaan Suomen suosituin majoneesidippi on paprikamajoneesi – ja suosituimpia majoneesikastikkeet ovat kaikista Suomen paikkakunnista Forssassa.Omatekoinen majoneesi on ollut osa Hesen brändiä siitä lähtien, kun Heikki Salmela kehitti valkoisen kurkkumajoneesin Turun Puutorin Grillin jättihampurilaisia varten vuonna 1972.On uppopaistettujen perunoiden alkuperä sitten mikä tahansa, ranskalaiset ovat löytäneet itsensä lisukkeeksi moniin eri ruokalajeihin. Suosituimpia ne ovat luonnollisesti pikaravintoloissa.Ja ympäri maailman ranskalaiset ovat luonnollisesti levinneet myös, ja eri kulttureissa on monesti omat vivahteensa. Turkissa ranskalaisia tarjotaan dönerin kylkeen, Saksassa currywurstin kera, Englannissa fish & chips -annoksien kanssa, Alankomaissa ja Ranskassa kala on korvattu simpukoilla eli annos on moules-frites, ja Kanadan Quebecissä ranskalaisten päälle kuorrutetaan ruskeaa kastiketta ja juustorahkaa. Etelä-Afrikassa ranskalaiset uitetaan valkoviinietikkaan, jolloin syntyy slaptjips. Erikoinen on myös Coney Island fries -annos, jossa sulautuvat yhteen sulassa sovussa ranskalaiset ja chili con carne. Japanilaiset rakastavat puolestaan okonomiyaki-ranskalaisia , jotka tarjoillaan unagi-kastikkeen, majoneesin, katsuobushin, nori-mausteiden ja uppopaistetun kaalin kera. Ja Suomessahan meillä on tietysti makkaraperunat sinapin ja ketsupin kanssa.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 13.6.2025 Matkailu Algarven viinit tutuiksi kodikkaasti sukutilalla, jonka juuret ulottuvat 1800-luvulle 8.6.2025 Matkailu Viron ilmailumuseossa mieleen nousee synkkiä ajatuksia, mitä jos… 5.6.2025 Matkailu Italian Rivieran helmet – Camogli ja Portofino 4.6.2025 Matkailu OnniBus tuo premium-bussit Suomen kaukoliikenteeseen yhteistyössä Lux Expressin kanssa 2.6.2025 Matkailu Elämyksiä Saimaalta: Savonlinna hurmaa linnoillaan, laivoillaan ja lohikeitoillaan 1.6.2025 Matkailu 85 vuotta sitten käytiin yksi merkittävimmistä toisen maailmansodan operaatioista 1.6.2025 Matkailu Hollantilainen pyöräilykulttuuri yllätti ensikertalaisen – näin toimii sujuva yhteispeli liikenteessä 26.5.2025 Matkailu High Chaparral – tämän lähemmäs seikkailua villissä lännessä et enää pääse 25.5.2025 Matkailu Kauheata – ja ihanaa: tässäkö on Euroopan tulevaisuus? Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 13.6.2025 Uutinen Sähköautojen toimintamatkatestissä uusi ennätys: Tesla kukistui ylivoimaisella tuloksella 11.6.2025 Lentokoneet EU on päivittänyt lentoyhtiöiden mustan listan - sille pääsee jopa 2020-luvun konekalustolla, mutta sieltä pääsee pois kun on antanut valelentäjille potkut 12.6.2025 Lentokoneet Laajarungoille käyttöä - Finnair tekee comebackin Kanadaan 11 vuoden tauon jälkeen toukokuussa 2026 10.6.2025 Käyttötesti käytetyllä Teimme huollon Toyota Priuksen 300 000 kilometrin kunniaksi ja löysimme öljyiset sytytystulpat – varsinaiset viat jäivät vielä odottamaan vuoroaan 11.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: sähkömoottorin nerokkuus paljastuu viimeistään avattaessa 10.6.2025 Käyttötesti käytetyllä Teimme huollon Toyota Priuksen 300 000 kilometrin kunniaksi ja löysimme öljyiset sytytystulpat – varsinaiset viat jäivät vielä odottamaan vuoroaan 8.6.2025 Matkailu Viron ilmailumuseossa mieleen nousee synkkiä ajatuksia, mitä jos… 13.6.2025 Uutinen Sähköautojen toimintamatkatestissä uusi ennätys: Tesla kukistui ylivoimaisella tuloksella 9.6.2025 Laivat Maailman meret ovat taas vähän turvallisempia - katastrofaalisen historian omaava entinen Sally Albatros/Silja Opera on romutettavana 11.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: sähkömoottorin nerokkuus paljastuu viimeistään avattaessa 28.5.2025 Kuluttajat Korjaamo jätti Volvon jakohihnan vaihtamatta 100 000 kilometrin huollossa – moottori hajosi 5 kuukautta myöhemmin 23.5.2025 Käytetyt autot Matkailuauton ajamiseen olisikin tarvinnut kuorma-auto -kortin – myyjä ei kertonut sitä ostajalle, ja siitähän ei hyvää seurannut 21.5.2025 Esittely Koeistuttu: Toyota RAV4:n kuudes sukupolvi – no nyt on jyrkkää 22.5.2025 Käyttötesti Käyttötesti: kulutus kitkarenkailla yllätti – Dacia Duster 26.5.2025 Uutinen Mercedekseltä hintashokki: uusi sähköinen CLA alkaen 49990 euroa!