3.10.2023

Päivän kuva: näitä etikkaniksejä et kuule isoäidiltäkään

päivän kuva etikka

Saksalaisen viinietikkatilan kellarista löytyy yli 130-vuotias juuri. Ja tämä on vasta alkua.

Joskus automatkailu vie erikoisiin paikkoihin. Saksalaisen etikkatilan kellarissa ajatus on vahvana, sillä tunnelma on kuin Ruusun nimestä. Vieraille suositetaan munkkikaapuja 30°C helteestä huolimatta, hämärissä huoneissa palavat kynttilät ja kaikella on ikää satoja vuosia.

Kierros Weinessiggut Doktorenhofin kellarissa on toista tuntia kestävä sukellus etikan ihmeelliseen maailmaan. Tila kasvattaa itse omat viinirypäleensä, joista tehdään viiniä vain ja ainoastaan etikaksi. Apuna prosessissa käytetään satoja vuosia vanhaa bakteerikantaa, muinaisia pyhiä kiviä ja tarkoin valikoituja mausteita.

Kellarin perällä odottaa yli 130-vuotias etikkajuuri ("etikkaäiti"), joka juo pullollisen viiniä parin viikon välein. Idea ei juurikaan poikkea leipäjuuresta, eli iän myötä bakteeri- ja hiivakannat saavat syvemmän olemuksen.

Päivän kuva etikka

Sitten ovat vielä etikan lukuisat terveysvaikutukset. Osa ihmisistä saa apua hengitysongelmiinsa pelkästään etikkaisessa kellaritilassa oleilusta. Vaikutus muistuttaakin eukalyptushöyryn hengittelyä. Onneksi etikan haju ei ole kovin innokas tarttumaan vaatteisiin.

Mustan surman aikaan etikka oli pyhässä asemassa, sillä se oli ainoa mikä tuntui tepsivän kulkutautiin, edes kirppuja karkoittamalla. Eikä tarvinne edes aloittaa etikan vaikutuksesta ruuansulatukseen tai käyttöön aperitiivina.

Käsityönä ja vanhalla menetelmällä tehdyt etikat soveltuvat lähinnä ruuanlaittoon tai nautittavaksi sellaisenaan. Seljankukka ja hunaja ainakin tuovat mieleen ajatuksen, että etikka voisi toimia kuuman veden kanssa flunssan karkoittamiseen. Artesaanietikkaa ei todellakaan kannata käyttää ikkunoiden putsaamiseen tai etikan lukemattomiin muihin talousrooleihin.

Merkittävintä Doktorenhofin käynnissä on intohimo, jolla etikkaan suhtaudutaan. Ripaus showhenkeä ja mystiikkaa auttaa myymään vuosituhansia vanhan eliksiirin kliinisessä nykyajassa.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat