13.6.2024

Päivän kuva: tässä on melko varmasti Suomen suurin lumilinko

Kuva Benjamin Helander

Juhannuksen lähestyessä kannattaa kaivaa lumilingot esiin!

Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman lumenputsauskalusto on tällä hetkellä ansaitulla kesälomalla, mutta tositoimissa tämä jättiläinen on hirmuinen peto siirtämään veden jähmeintä olomuotoa. Moottori pääsi tutustumaan muun muassa tähän lumikalustoon mediapäivän yhteydessä Helsinki-Vantaalla.

Noin 11,5 metriä pitkältä ja 4,5 metriä korkealta "nelikakkoselta" löytyy painoa mukavat 37 tonnia, ja dieseltankin tilavuus on 2 500 litraa. Koneen maksiminopeus linko päällä on jopa 60 km/h.

Norjalaisvalmisteinen Øveraasen TV 1520 eli Finavian kirjoissa "nelikakkonen" edustaa lentoaseman lumenputsauskaluston järeintä päätyä, ja voi melko turvallisesti sanoa, että hän on Suomen suurin lumilinko. Suurin ja tehokkain, vai koska olet viimeksi törmännyt 1 520-hevosvoimaiseen lumilinkoon? Laitteen 31-litraisen moottorin on valmistanut saksalainen MTU. Saman yhtiön valmistamat moottorit löytyvät myös Suomen Puolustusvoimien Leopard-taistelupanssarivaunuista.

Øveraasen on valmistajana erikoistunut raskaaseen lumenputsauskalustoon, ja se toimittaakin muun muassa näitä linkoja lentoasemien lisäksi esimerkiksi raideliikenteen palvelukseen. Lentokentillä ja junaraiteilla puhdasta on tultava niin tehokkaasti kuin mahdollista, ja esimerkiksi Helsinki-Vantaalla 60 metriä leveät ja 3 - 3,5 kilometriä pitkät kiitotiet puhdistetaan lumesta kerrallaan vain 11 minuutin aikaikkunassa.

Kone kuluttaa kaksi teräsarjaa kaudessa.

Aurat putsaavat kiitotiet rinnakkain, työntäen lunta ikään kuin ketjussa sivuun. Lumilingon tehtävä on poistaa sivulle kertynyt kaikkein raskain lumikuorma. Puolentoistatuhannen hevosvoiman konetehollaan TV 1520 hoitaa siis tunnissa yli 10 000 tonnia lunta pois päiväjärjestyksestä. Lingon suuaukko on noin miehenkorkuinen ja sitäkin leveämpi, ja silti kone pystyy linkoamaan suuaukon vahvuista lumihankea 30 kilometrin tuntinopeudella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat