26.3.2018

Pakkaa lennolle oikein – mobiililaite voi olla palovaarallinen

Laukkukaaos lentokenttä

Matkapuhelin, tabletti, tietokone, laturi tai muu sähkölaite voi olla lentokieltolistalla esimerkiksi palovaarallisten litium-ioniakkujen vuoksi.

Tarkasta aina lentomatkustajana, ettei mukanasi ole lennolla kiellettyjä esineitä tai aineita: Finavia – Matkatavarat. Varmista, ettei matkapuhelin, tabletti, tietokone, laturi tai muu sähkölaite ole lentokieltolistalla esimerkiksi palovaarallisten litium-ioniakkujen tai muun tulipalovaaran vuoksi.

Puhelinten ja kannettavien tietokoneiden varavirtalähteet eli power bankit ovat tervetulleita lentokoneeseen käsimatkatavaroiden joukossa. Ruumassa ne sen sijaan eivät viihdy, sillä väärin pakatut akut ja paristot ovat paloturvallisuusriski.

Jos pakkaat varavirtalähteet ruumaan menevään matkalaukkuun tai rinkkaan, ne joudutaan poistamaan matkalaukustasi. Haltuun otettuja tavaroita säilytetään muutaman viikon ajan, jolloin voit noutaa ne lentoasemalta. Ohjeet löydät matkalaukustasi.

Matkustamoon voit viedä myös kameroita, kuulokkeita, tabletteja, kännyköitä ja kannettavia tietokoneita. Niiden käytöstä lennon aikana tiedotetaan koneessa. Tarkista paristojen ja akkujen energiasisältö.

Paloturvallisuuden kannalta mahdollisen palovaaran aiheuttava litium-ioniakkuja sisältävät laitteet on parempi kuljettaa matkustamossa, koska mahdollinen palo havaitaan siellä aikaisemmin kuin ruumassa ja sitä myös päästään sammuttamaan alkuvaiheessa.

Yhden pariston tai akun energiasisältö saa olla enintään 100 Wh. Jos energiasisältö on 100–160 Wh, pyydä lupa kuljettamiseen ennen matkaa lentoyhtiöltä. Silloinkin akkuja tai paristoja voi olla mukana enintään kaksi kappaletta.

FAA haluaa kieltää litiumioni-akkuisten PED-laitteiden kuljettamisen ruumaan menevissä matkalaukuissa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ylikuumeneminen voi aiheuttaa räjähdyksen

Ilmailuviranomainen FAA:n (Federal Aviation Administration) tuoreen tutkimuksen mukaan matkalaukussa ylikuumeneva kannettava tietokone saattaa räjähtää jopa 40 sekunnissa, jos sen läheisyydessä on myös matkustajan toilettilaukku, joka sisältää aerosoleja, spriitä tai kynsilakan poistoainetta.

Ylikuumeneminen lentokoneen ruumassa voisi johtaa katastrofaaliseen tulipaloon. Tälläiset tapaukset ovat olleet osallisena ainakin kolmessa lentoturmassa. Ne ovat vuonna 2011 Asiana Airlinesille Etelä-Koreassa sattunut turma sekä vuosina 2010 ja 2006 UPS:lle sattuneet onnettomuudet.

FAA on ollut tutkimustuloksistaan yhteydessä kansainväliseen siviili-ilmailujärjestö ICAO:on. Todennäköisesti tulevaisuudessa nähdään määräys, joka kieltää kannettavien tietokoneiden tai muiden vastaavien elektronisten laitteiden kuljettamisen ruumaan menevässä matkatavarassa.

Määräyksiin halutaan muutos, joka vaatii matka- tai älypuhelinta suurempien laitteiden kuljettamisen käsimatkatavarassa niiden litium-akkujen takia.

Teksti: Timo Turkula Kuva: Moottorin arkisto