6.3.2023

Parolan Panssarimuseon tulevan kesän vetonaula on selvillä – jättiläistankki Tiger II eli ”Kuningastiikeri” Suomeen!

Brittiläinen maailman suurin panssarimuseo lainaa tämän toisen maailmansodan muistomerkin Parolan Panssarimuseolle. Tänä vuonna museon näyttelyissä muistutetaan myös käsinkosketeltavalla tavalla, kuinka sota koskettaa Ukrainaa tälläkin hetkellä.

Parolan Panssarimuseon kokoelmat riittävät tekemään siitä erään maailman arvostetuimmista museoista omalla alallaan. Maailmanharvinaisuuksia riittää vaikka muille jakaa, ja museo itse asiassa onkin vuosien varrella jakanut muutamia esineitään kansainvälisesti.

Sotahistorian harrastajan, pienoismallirakentajan tai muuten vain kiinnostuneen ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä tänä vuonna on Panssarimuseon vuoro vastaanottaa näyttelyihinsä toisen maailmansodan lainavahvistus ulkomailta. Englannin Dorsetissa, Britannian armeijan Bovington Campin yhteydessä sijaitseva The Tank Museum on eri mittareilla maailman suurin panssarialan museo, ja siellä vierailee vuosittain yli 200 000 kävijää ympäri maailman. The Tank Museumin kokoelmissa on lukuisia maailmanharvinaisuuksia, mukaan lukien toisen maailmansodan jätti, Tiger II, ”Königstiger”, ”Kuningastiikeri” (brittiläisittäin ”Royal Tiger”), joka siis saapuu nyt Parolaan lainaksi, viiden kuukauden ajaksi huhtikuusta alkaen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

70 tonnin vetonaula

Tiger II kuuluu Natsi-Saksan pelätyimpiin aseisiin toisessa maailmansodassa, ja se oli aikansa tehokkain taistelupanssarivaunu. Tiger II on myös hyvä muistutus diktaattori Adolf Hitlerin hirmuhallinnon suuruudenhulluista asehankkeista, jotka monesti osoittautuivat myös toiminnan kannalta ylimitoitetuiksi. Sodan kulun kannalta Tiger II:lla ei ehtinyt olemaan Natsi-Saksan hyödyksi kovinkaan merkittävää vaikutusta. Sitä käytettiin liittoutuneita vastaan ensimmäistä kertaa vasta Normandiassa ja tuotantomäärä jäi alle 500:n.

”Königstiger” on eräs maailmanhistorian suurimmista tuotantoon päässeistä panssarivaunuista. Se painaa hieman vajaat 70 000 kiloa, siis noin 15 tonnia enemmän, kuin viime aikoina paljon otsikoissa ollut Leopard 2, yksi nykyajan tehokkaimmista etulinjan taistelupanssarivaunuista. Tiger II on myös jonkin verran Leopardia pidempi ja korkeampi. Voimanlähteenä ”Königstigerissä” käytettiin Maybachin valmistamaa 23-litraista bensiini-V12 -moottoria, joka tuotti 700 hevosvoimaa.

Kuningastiikerin telaketjut ovat huomattavan kokoiset. Muutoin maa vaunun alla ei kestäisi sen suurta massaa.

Parolaan huhtikuussa saapuva yksilö on toinen Henschelin Tiger II:sta valmistama V2-prototyyppi, eikä se ole nähnyt taistelutannerta. Siinä on kuitenkin tuotantoversioista poikkeava torni, ja kyseistä versiota on säilynyt tasan tämä yksi kappale. Se on valmistunut tammikuussa 1944.

Parolaan saapuva Tiger II ei ole vähään aikaan nähnyt kotimuseotaan, sillä se on ollut jo hetken lainassa muissa museoissa. Parolaan Kuningastiikeri tuodaan erikoiskuljetuksena Ruotsista, Arsenalen -panssarimuseosta.

Hiljaiset kertojat

Tiger II on muistomerkki oman aikansa sodasta, mutta kuten tiedämme, sota on ulottanut lonkeronsa jälleen Eurooppaan. Ukrainan sodasta puhutaan yleensä isoissa mittakaavoissa, ja molemminpuoliset tappiot ovat tilastoja. Panssarimuseossa parhaillaan oleva erikoisnäyttely pyrkii kuitenkin kertomaan hyvin konkreettisella tavalla, että jokaisen tilastoon merkityn – tai merkitsemättä jääneen – numeron takana on ollut ihminen.

Panssarimuseon 2. näyttelyhallin pöytävitriineissä on viimeisen vuoden ajalta Ukrainan rintamilta kerättyä esineistöä. Vaikutuksen tekevät rintamalle jääneiden, niin ukrainalais- kuin venäläissotilaidenkin varusteet ja henkilökohtaiset tavarat, jotka kertovat sodan karuudesta enemmän kuin tuhat sanaa.

Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Olli Helander Lähteet: Parolan Panssarimuseo, The Tank Museum

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat