19.9.2017

Piinaako pimeä? Heikko hämäränäkö vaivaa liki kolmannesta autoilijoista

Hämäränäkö

Pimeällä ajamisen välttely voi kieliä huonosta hämäränäöstä.

Syksy saa ja illat pimenevät. Tuoreen kyselytutkimuksen perusteella moni autoilija tunnistaa hämärässä ajamisen haasteelliseksi: kolmasosa vastanneista suomalaisautoilijoista välttää pimeällä ajamista.

Heikko hämäränäkö on turvallisuusriski – itselle ja kanssaliikkujille. Hämärässä autoilu voi mietityttää tottunuttakin kuskia.
Optikkoketju Specsaversin teettämään tutkimukseen* vastanneista autoilijoista noin 80 prosenttia ajaa päivittäin tai monta kertaa viikossa. Liki kolmasosa tutkimukseen vastanneista suomalaisautoilijoista välttää pimeällä ajamista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mistä tunnistaa hämäränäön ongelmat?

Hämäränäöllä tarkoitetaan silmän kykyä sopeutua eri valaistusolosuhteisiin ja erottaa kontrasteja pimeässä. Silmät sopeutuvat kirkkaaseen ympäristöön yleensä muutamassa minuutissa, mutta hämärään sopeutuminen voi viedä jopa puoli tuntia.

Mutta mistä autoilija voi tietää, että olisi syytä tarkistuttaa oma näkökyky eritoten hämäränäön näkökulmasta.
Jos pimeällä ajaminen tuntuu epämiellyttävältä ja huomaa havaitsevansa esimerkiksi liikennemerkit vasta, kun ne tulevat kohdalle, saattaa syynä olla heikko hämäränäkö.

– Myös herkästi vastaantulevien autojen valoista häikäistyminen voi olla merkki hämäränäön heikentymisestä, optikko Maarit Saarikoski Specsavers Iso Omenasta kertoo.

– Heikko hämäränäkö voi kieliä myös iän mukanaan tuomasta silmäsairaudesta, kuten kaihista. Ikääntyessä silmän valoa taittavat väliaineet samenevat ja hämäränäkö heikentyy. Myös muut sairaudet ja lääkitys voivat vaikuttaa hämäränäköön.

Tarkistuttaminen tärkeää, mutta jää tekemättä

Suomalaisautoilijat ovat tämän kyselytutkimuksen perusteella huolissaan muiden näöstä enemmän kuin omastaan: jopa 59 prosenttia autoilevista suomalaisista on huolissaan muiden liikenteessä liikkuvien näöstä liikenneturvallisuuden kannalta.

Ajonäkötutkimukseen osallistuneista autoilijoista 75 prosenttia kokee, että autoa ajavien pitäisi tarkastuttaa näkönsä 2–3 vuoden välein tai useammin. Silti lähes 40 prosenttia vastaajista kuitenkin tarkistuttaa näkönsä vain 4–5 vuoden välein tai harvemmin.

– Kun ikää karttuu, silmässä tapahtuu väistämättä muutoksia. Eroa voi olla itse vaikea huomata, sillä muutokset tapahtuvat hiljalleen. Huonon hämäränäön taustalla on usein korjaamaton taittovirhe, joka korostuu hämärällä autoillessa. Se on helppo korjata sopivilla linsseillä, Saarikoski taustoittaa.

Milloin syytä mennä lääkäriin?

Terveystalossa työskentelevä yleislääkäri Toni Vänni muistuttaa, että kannattaa aina kääntyä asiantuntijan puoleen, jos herää huoli näön heikentymisestä tai jos on tullut jo jotain oireita.

– Vastaanotolla tulee valitettavasti vastaan kohtalaisenkin usein ihmisiä, joiden näkökyky on heikentynyt vuosien aikana hitaasti ja potilas ei ole itse muutosta huomannut, Vänni kertoo.

Vänni tuo myös esiin sen, että joskus silmien laserleikkauksen jälkeen voi tulla ongelmia hämäränäössä.

* Specsaversin teettämä kysely toteutettiin M3 Research Oy:n internet-paneelissa elokuussa 2017. Kyselyn suunnitteli Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy. Vastaajina oli tuhat 18–70-vuotiasta autoilevaa suomalaista.

Lähde: Specsavers Kuva: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat