22.5.2016

Poliisiauton uusi kuosi – näin väri vaihtuu

Poliisiauto

Poliisiauto ei pian ole entisellään. 25 vuotta käytössä ollut värimalli muttuu, mutta kovin radikaalista uudistuksesta ei ole kyse.

Poliisiauto ei ole enään entisellään. Tosin aivan valtavasta muutoksesta ei ole kyse. Tuoreimmat ajoneuvoversiot päivitetään lähinnä heijastavin huomioväripinnoin. Sinivalkoinen yleisväritys säilyy jatkossakin.

Ensimmäiset uuden ulkoasun omaavat poliisiautot näyttäytyvät partiotehtävissä jo kesällä. Autot saavat pintaansa vihreänkeltaiset heijastavat huomioteippaukset, joiden tarkoitus on parantaa ajoneuvojen näkyvyyttä liikenteessä. Myös siniset tekstit ovat heijastavaa materiaalia

Vastaava ulkonäköpäivitys on luvassa myös poliisimoottoripyöriin.

Kovin nopeasta ilmemuutoksesta ei myöskään ole kyse, sillä siirtymäajan puitteissa poliisin käytössä nähdään sekä uutta että vanhaa kalustoa. Siirtymän arvioidaan kestävän aina vuoteen 2020 asti.

Moottoripyöriä ja skoottereita siirtymäaika ei koske. Ne teipataan uuteen uskoon kuluvan kesäkauden aikana.

Poliisiauto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poliisiauto näkyväksi

Uudistuksen taustalla on 1.5. voimaan tullut sisäministeriön asetus, joka mahdollistaa kehittyneempien huomiomateriaalien käyttämisen hälytysajoneuvoissa.

– Syy värityksen muutokseen on enemmän tekninen kuin ulkonäollinen. Heijastavien materiaalien lisäksi valot ovat kehittyneet, joten myös niiden avulla saadaan aikaan näkyvyyttä. Taustalla vaikuttaa  liikenneturvallisuus ja poliisin työturvallisuus, ylitarkastaja Risto Laine Poliisihallituksesta toteaa.

Uusi poliisiauto Iisalmesta

Tänä vuonna uusitaan noin 70 "Maijana" tunnettua poliisiautomallia sekä 20 henkilöautomallista partioautoa. Autojen varustelu tapahtuu erikoisajoneuvojen varusteluun keskittyvän Profilen toimesta Iisalmessa.

– Nyt tehtävät parannukset ovat maltillisia. Ulkoisten muutosten lisäksi tavaroiden kuljetusratkaisuja päivitetään hieman. Uutta on myös kuljettajaa varten asennettava karttanäyttö. Seuraavaan evoluutiomalliin on luvassa dramaattisempia muutoksia noin kolmen vuoden kuluttua, Laine kertoo.

Poliisiauto

Monikäyttöinen poliiisiauto

Poliisin autokanta koostuu tunnuksellisista ja tunnuksettomista autoista. Isoja partioautoja, eli "Maijoja" on yhteensä 522, paritiohenkilöautoja 245 ja tunnuksettomia henkilöautoja 738.

Lisäksi poliisin käytössä on erikoisautoja, pakettiautoja ja linja-autoja, joiden tarkkaa määrää ei ole kerrottu.

Moottoripyöriä, skoottereita, moottorikelkkoja, mönkijöitä, veneitä, vesijettejä ja polkupyöriä on virkakäytössä yhteensä noin sata.

Autohankinnoissa huomioidaan kaluston monikäyttöisyys.

– Autoa on voitava käyttää hyvin erilaisissa tehtävissä. Auton on liikkuva poliisiasema, sitä käytetään liikenteen ja järjestyksen valvonnassa sekä kuljettamisessa, Risto Laine kuvailee.

Teksti ja kuvat Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat