15.10.2023

Postikortteja Comojärveltä

Kuva Vesa Eskola

Italian kolmanneksi suurin järvi, Alppien etelärinteillä ja hieman Milanosta pohjoiseen laiskana lekotteleva ja välimerellisiä fiiliksiä välittävä Como tarjoaa kaiken kiireen keskellä makupalan italialaisesta makeasta elämästä.

Maailman kaunein järvi. Näin tokaisi John F. Kennedy vieraillessaan Comojärvellä kesäkuun lopulla vuonna 1963 matkalla Berliinistä Roomaan vain muutama kuukausi ennen hänen murhaansa Dallasissa.

Kennedyn ensinäkymät järvelle avautuivat helikopterista, jolla hänet vietiin luksushotelli Grand Hotel Villa Serbelloniin pittoreskissa Bellagion kylässä. Juuri ilmasta käsin Comojärvi onkin parhaimmillaan ja henkeäsalpaavan kaunis.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jylhän kaunis

Comojärvi on kuin päällään seisova y-kirjain. Jyrkät rinteet ja niiden välissä kapeana virtaava järvi luovat Comolle vuonomaista kauneutta. Como on myös yli 400 metriä syvä eli Euroopan syvin järvi Norjan ulkopuolella. Tästä huolimatta veden lämpö nousee keskikesällä mukavaan polskuttelämpöön eli reippaasti yli 20 asteeseen.

Como on kuin kaunis ja iso maalaus, jonka sisällä on sata vielä kauniimpaa teosta. Verkkokalvoja hellitään sellaisella esteettisellä vyörytyksellä, jota on vaikea sisäistää nopeasti. Kauneus on yksinkertaisesti läsnä kaikkialla: jylhien maisemien maalaamassa kolmiulotteisessa panoraamassa, järven notkelmien ja poukamien yksityiskohdissa, värikkäissä kylissä, välimerellisessä kasvistossa, isojen huviloiden puutarhoissa, järvellä kiitävissä puuveneissä, lautasella odottavassa pasta-annoksessa.

Ei ihme, että Como houkuttelee turisteja kuin mesi mehiläisiä. La Dolce Vita. Makea elämä. Italialaisuus on Comolla esillä makeimmillaan. Tai kuten Robin Williams sen sanoi: ”Comojärven taivasta katsellessa on selvää, että Jumala on olemassa”.

Julkkisten hengailuparatiisi

Yksi kuuluisimpia Comolla kesäisin aikaa viettäviä tähtiä on George Clooney, joka osti vuonna 2002 Heinzin ketsuppisuvun huvilan järven länsirannalta Lagliosta. Erään italialaislehden haastattelun mukaan Clooney oppi Comolla jotain uutta elämästä.

”Onnellisuuden salaisuus? Ymmärsin sen ostettuani huvilan Comojärveltä. Aluksi ajattelin sitä sijoituksena. Kun sitten näin siellä työmiehiä, jotka lauloivat ja joivat hyvää viiniä, tajusin, että heidän asiansa olivat paremmin kuin minulla. He osasivat nauttivat elämästä ja juhlia sitä. Olin 25 vuoden ajan syönyt seisaaltaan ja juosten. He nauttivat lounastauosta ja menivät kotiin miettimään illallista. Opin täällä hidastamaan vauhtia.”

Ihan huono ei sijoitus ole myöskään ole ollut, sillä Clooney osti huvilan tiettävästi seitsemällä miljoonalla dollarilla, ja sen arvo on hieman yli 20 vuodessa yli 10-kertaistunut. Toki huvila on restauroinnin jälkeen selvästi erilaisessa kunnossa kuin Clooneyn ostaessa sen. Clooney kestitsee myös usein Hollywoodin kermaa huvilallaan.

Elä hetkessä, älä verkossa

Comolla on toki kieltämättä Clooneyn esiin nostama hyvin rauhoittava vaikutus ihmisen sielunelämään. Aika ei sentään pysähdy, mutta se etenee hetken hieman verkkaisemmin – jos hetkelle vain antaa mahdollisuuden.

Liian moni turisti kiiruhtaa toinen toistaan nätimpien maisemien keskellä, koska halu nähdä kaikki Comon tarjoama kauneus on kova. Mutta kauneuden näkeminen ei ole kaikki kaikessa, se pitää myös osata kokea; rauhoittua hetkeksi istumaan järven rantaan; ehkä kivan eväskorin kanssa, jossa on paikallisia makkaroita, juustoja, oliiveja ja leipää – ja niiden kyytipojaksi hyvää paikallista viiniä. Ne on ehkä haettu itse jopa joltain paikalliselta tilalta.

Tuollainen hetki on muistossa paljon arvokkaampi kuin siitä otettu ja kaikille kavereille jaettu kuva. Kannattaa siis unohtaa kännykkä hetkeksi taskuun, ja elää vain tässä hetkessä ja vain itselleen. Ja se ei tarkoita yksin, sillä vielä paremmaksi hetki muuttuu toisen kanssa – ja ei virtuaalisesti – jaettuna.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huvilaelämää

Como on tunnettu etenkin huviloistaan, joissa varakkaat suvut ovat viettäneet kesäpäiviään. Huviloita on satoja, ja turistien onneksi muutamat niistä on muutettu nykyisin museoiksi, joihin pääsee tirkistelemään sisälle. Hienoimmista eli 50 huvilasta on myös melko hyvä Francesca Trabellan kirjoittama kirja.

Huviloita on eri vuosisadoilta, ja niitä on vaikea verrata keskenään. Jos aika riittää vain muutamassa käyntiin, Villa Monastero ja Villa Carlotta kannattaa ainakin sisällyttää listalle. Villa d’Este on toki myös vaikuttava, ja samalla myös järven kallein ja arvokkain hotelli. Huoneiden hinnat lähtevät noin 1000 eurosta.

Kulissit rakkaudelle

Kaikesta järven kauneudesta johtuen Como mielletään ennen kaikkea romanttiseksi kohteeksi, jonne mennään häämatkalla tai kun on juuri rakastuttu. Moni matkustaa sinne myös valmiina rakastumaan. Tätä edesauttaa se, että alueella on massaturismista huolimatta säilynyt varsin intiimi tunnelma. Hotellit ovat pieniä, Comon pittoreskia rantaviivaa ei ole raiskattu isoilla hotellikomplekseilla. Pienet kylät, pienet poukamat… Comolla voi kokea vielä yksityisiä hetkiä.

Toki esimerkiksi Bellagion kylä on kesäisin niin turistien valtaama, että sieltä on vaikea löytää rauhallista paikkaa istua alas ja vain tarkkailla elämää. Onneksi järvi on sen verran iso, että sen rannoilta löytyy yhä myös rauhallisempia kolkkia.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Comojärven matkailusivusto: https://www.lakecomotourism.it/en/

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat