5.11.2016

Putsaa, varaa ja varmista – harrastusajoneuvon akku ei nuku talviunta

exide_veneakut

Lumen myötä moottoripyörä joutaa talliin ja vene ylös vedestä. Talvitauon aikana kalusto lepää, mutta akku ei nuku talviunta.  

Lumi ja jää lykkäävät viimeisetkin kesäiset harrastusajoneuvot talviteloille. Uusi ajokausi siintää vielä niin kaukana, että talliin ajettu moottoripyörä tai kuivalle maalle nostettu vene unohtuu helposti oman onnensa nojaan. Kevään startteja silmällä pitäen akkua ei kuitenkaan kannata jättää tyystin oman onnensa nojaan.

Kun akun talvisäilytys ja huolto tehdään oikein, on se jälleen käyttökunnossa kevään koittaessa. Pieni vaiva maksaa itsensä takaisin suurella todennäköisyydellä, sillä oman onnensa nojaan jätetty virtalähde on mitä todennäköisemmin keväällä käyttökelvoton.

Akkuvalmistaja Exide Technologies kannustaa saattelemaan akun talvitauolle tietoisesti. Suuresta vaivannäöstä ei ole kyse.

– Oikea talvisäilytys ja huolto säästävät aikaa, energiaa ja rahaa, sanoo Exide Technologies Nordicin markkinointijohtaja Tor Enlid.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maksuton muistutus tekstiviestillä

Joka kevät Exide kertoo vastaanottavansa veneiden ja vapaa-ajan akkujen toimintavikoihin liittyviä puheluita. Useimmissa tapauksissa ongelman perimmäisenä syynä on akun tarvitseman huollon laiminlyönti akun ollessa poissa käytössä pitkän talvikauden.

– Haluamme kertoa asiakkaillemme, miten välttää ongelmat akun kanssa. Myös maksuton tekstiviestipalvelumme muistuttaa, kun on aika varata akku, Tor Enlid vinkkaa.

Oikein huollettuna ajoneuvon akku kestää Exiden mukaan normaalisti useamman vuoden. Jos uusimistiheys on tiiviimpi, on omassa toiminnassa todennäköisesti petrattavaa.

Latausmuistutuksen lähettävä tekstiviestipalvelu on ladattavissa Exiden verkkosivuilta.

Viisi vinkkiä akkujen talvisäilytykseen

1. Kytke akku irti sähköisestä järjestelmästä pidemmässä säilytyksessä

2. Pidä akku puhtaana ja pyyhi se kuivalla rievulla

3. Varaa akku täyteen ennen talvisäilytystä

4. Säilytä akku kuivassa, viileässä, muutaman asteen lämpötilassa. Mitä alhaisempi lämpötila, sitä pienempi itsepurkautuminen. Älä kuitenkaan säilytä akkua tiloissa, joissa lämpötila menee pakkasen puolelle.

5. Hanki hyvä varaaja ja ylläpitovaraa akku pari kertaa talven aikana. Muista käyttää juuri sinun akullesi sopivaa varaajatyyppiä.

Kaikissa akuissa tapahtuu itsepurkautumista, joka puolestaan laskee lepojännitettä. Jos jännite laskee alle 12,5 V:n, on kaivettava laturi esiin. Osittain varatussa akussa on vaarana sulfatoituminen, mikä alentaa sen kapasiteettia. Tyhjäksi purkautunut akku voi myös jäätyä ja rikkoutua normaaleissa talvilämpötiloissa.

Lähde ja kuva: Exide Technologies

Luetuimmat