12.6.2017

Ranskalaiset kehittivät virtuaalisen kolarin – säikyttelyllä punaisia päin kävely kuriin?

Liiketunnistin ja kaiutin säikäyttävät punaisiin kävelijän, kamera ikuistaa pelon.

Punaisia valoja päin kävely lienee monelle yksi harmittomimmista liikennerikkomuksista. Tuntuuhan se tyhmältä seisoa paikallaan ja tuijottaa punaista, kun ympärillä ei näy yhtään autoa. Kadun luvatta ylittävistä harva tuskin tietoisesti ajattelee virhearvion seuraamuksia: taajamavauhtia jalankulkijaan törmäävä auto jättää parhaassakin tapauksessa suuret vammat jalankulkijalle ja traumoja pelisääntöjä noudattaneelle autoilijalle.

Vilkasliikenteisessä Pariisissa ongelmaan on kehitetty mielenkiintoinen kampanja: virtuaalinen kolari. Punaisia päin kävelevä jalankulkija säikytetään renkaiden vinkunalla, ja pelästynyt ilme ikuistetaan kuin piilokamerassa. Shokin tarkoitus on saada jalankulkija tiedostamaan ottamansa riski. Silloin myös teon potentiaaliset seuraamukset käyvät epäilemättä mielessä.

Konseptia testattiin Pariisissa 22. maaliskuuta. Jalankulkijoiden välinpitämättömyys liikennevaloista johtaa vuosittain 4 500 liikenneuhriin Ranskassa.

Liikenneturvan järjestöpäällikkö Pasi Anteroinen, toimisiko säikäyttelyyn perustuva kampanja Suomessa?

– Jalankulkijoiden säikäyttely saa kenties hyvin huomiota ja herättää keskustelua, mutta tarkkaamattomuudesta viestiessä tulisi erityisesti kiinnittää huomiota ajoneuvon kuljettajiin, sillä kännykkää räpläävä kuljettaja vaarantaa itsensä lisäksi myös muut tiellä liikkujat.

Anteroinen muistuttaa Liikenneturvan autoilijoille suuntaamasta Kun ajat, aja -kampanjasta.

– Aivot eivät tee montaa asiaa samanaikaisesti. Puhelimen käsittely, etenkin kirjoittaminen, lisää onnettomuusriskiä jopa kymmenkertaiseksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Olet roolimallia lapselle

Liikenneturva painottaa jalankulkijoita noudattamaan liikennevaloja erityisesti lasten takia. Punaisia päin kävelevä aikuinen luulee osaavansa huolehtia itsestään, mutta samalla hän toimii roolimallina lapsille.

– Lapsen on vaikea ymmärtää, miksi punaisissa valoissa tulee seistä, jos samanaikaisesti aikuiset ramppaavat ympäriltä yli valojen väristä piittaamatta. Vaikea tätä on varmasti myös vanhemman selittää kyselevälle lapselle, yhteyspäällikkö Leena Piippa painottaa Liikenneturvan tiedotteessa.

Teksti: Lauri Ahtiainen, video: Serviceplan France

Luetuimmat