20.10.2021

Sähköautojen lataus: avustusta luvassa myös pienille taloyhtiöille

Alle viiden autopaikan taloyhtiöt voivat jatkossa saada ARAn avustusta, jos ne toteuttavat kerralla latausvalmiuden kaikille autopaikoilleen.

Ensi vuonna myös pienet taloyhtiöt voivat ensi vuodesta alkaen saada avustusta täyssähköautojen ja lataushybridien latauspaikkojen rakentamiseen, kertoo ennakkotietona Asumisen ja rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Ehtojakin toki on: alle viiden autopaikan taloyhtiöt voivat jatkossa saada ARAn avustusta, jos ne toteuttavat kerralla latausvalmiuden kaikille autopaikoilleen.

Taloyhtiöiden omistamien pysäköintiyhtiöiden lisäksi uutta on se, että ensi vuonna myös muut pysäköintiyhtiöt ovat avustuskelpoisia, jos ne toteuttavat asemakaavan mukaista asukaspysäköintiä omakustannushintaan.

Pysäköintiyhtiön ei siis tarvitse enää olla asuinrakennuksen omistavien yhteisöjen hallussa ja osakasyhteisökohtainen vähimmäispaikkamäärä-vaatimus poistuu.

Nämä tiedot perustuvat valtiovarainministeriön 27.9.2021 julkaisemaan vuoden 2022 budjettiesitykseen, jota ei ole vielä hyväksytty, joten muutokset ovat mahdollisia. ARA julkaisee sähköautojen latausinfran avustuksesta uuden päivitetyn hakuohjeen joulukuussa 2021 tai viimeistään heti vuoden 2022 alussa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tutkimus: latausmahdollisuudet arveluttavat

Sähköautoissa suomalaisautoilijoita arveluttaa toimintamatkan lisäksi epävarmuus latausmahdollisuuksista ja sähköauton korkea hankintahinta. Toisaalta edulliset käyttökustannukset ja auton päästöttömyys ajossa ovat tärkeitä sähköauton valintaa edistäviä tekijöitä.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan latausmahdollisuus kotona on edelleen kriittisin tekijä sähköauton hankinnalle, sillä se kytkeytyy myös auton toimintamatkalle asetettaviin vaatimuksiin – mitä harvempi latausverkko, sitä suurempi auton toimintamatkan tulisi olla.

– Tällä hetkellä sähköautokanta kasvaa nopeammin kuin latauspisteiden määrä. Käyttövoimamurroksen alkuvaiheessa on tärkeää huolehtia siitä, että latauspisteiden harva verkko ei jarruttaisi ladattavien autojen yleistymistä, toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä muistutti esitellessään viime viikolla Autoalan Tiedotuskeskuksen kesän aikana toteuttamaa Suomalaisten Autoilu -tutkimusta.

Suomen autokannassa oli syyskuun lopussa lähes 90 000 ladattavaa autoa, joista noin 18 000 on täyssähköautoja.

Tämän tutkimuksen perusteella kolme neljäsosaa vastanneista kertoi voivansa hankkia seuraavaksi autokseen bensiiniauton tai bensiinihybridin. Toiseksi suosituin käyttövoima on ladattava hybridi noin 45 prosenttia vastanneista voisi harkita ladattavaa hybridiä autokseen. Täyssähköauton voisi puolestaan hankkia lähes 30 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksen mukaan sähköauto kiinnostaa alle 45-vuotiaita. Väkevintä kiinnostus täyssähköautojen hankintaan on Uudellamaalla.

Teksti: Timo Turkula, Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Asumisen ja rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, Autoalan Tiedotuskeskus 2021: Suomalaisten Autoilu – tutkimus autoilusta ja auton valinnasta 

a:1:{i:0;s:6:"102793";}

Luetuimmat