7.7.2024

Suomalaisilla on haasteita tiettyjen liikennemerkkien tulkitsemisessa – tunnistatko nämä liikennemerkit?

Kuva SPATY ry

Liikennemerkkien tunteminen on välttämätöntä autoilijoille. Suomalaisilla on kuitenkin haasteita useampien liikennemerkkien tunnistamisen kanssa.

Moni suomalaisautoilija kohtaa haasteita erilaisten liikennemerkkien tunnistamisessa ja niiden oikeanlaisessa tulkinnassa, vaikka liikennemerkkien ymmärtäminen on keskeinen edellytys ajokortin saamiselle. Suomalaisten pysäköintialan toimijoiden yhdistys SPATY ry kehottaa autoilijoita kiinnittämään enemmän huomiota seuraavien liikennemerkkien tarkoitukseen.

– Liikennemerkkien merkitys, turvallinen ajotapa ja myös pysäköintisäännöt ovat olennainen osa sujuvaa liikennekulttuuria. Kokemuksemme mukaan suomalaiskuljettajien tulisi kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota seuraavien liikennemerkkien merkitykseen, SPATY ry:n hallituksen puheenjohtaja Christian Metsäranta kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajoneuvojen sijoitus pysäköintipaikalla

Ajoneuvojen sijoitus pysäköintipaikalla -merkki ohjeistaa, miten ajoneuvo tulee sijoittaa pysäköintialueella. Merkissä voi olla kuvia ajoneuvojen pysäköintiasennoista, kuten poikittain tai vinottain pysäköinnistä, tai se voi osoittaa tietyt alueet, joihin ajoneuvoja saa pysäköidä. Metsärannan mukaan tämä varmistaa, että pysäköintialueella on riittävästi tilaa ja että pysäköinti tapahtuu turvallisesti ja järjestelmällisesti.

E4.3: Ajoneuvojen sijoitus pysäköintipaikalla.

Liityntäpysäköintiviitta

Liityntäpysäköintiviitta osoittaa suunnan ja etäisyyden liityntäpysäköintipaikalle. Merkki ohjaa autoilijat liityntäpysäköintipaikalle, johon he voivat jättää autonsa ja jatkaa matkaansa julkisilla liikennevälineillä, kuten junalla tai bussilla. Tämä voi auttaa vähentämään liikenteen ruuhkia ja päästöjä.

F18.4: Liityntäpysäköintiviitta.

Pysäköintitapa

Pysäköintitapa-merkin tarkoitus on viestiä, että kyseisellä alueella pysäköinti tulee suorittaa tietyllä tavalla, kuten ajoneuvon sijoitus reunakiveen nähden. Tämä auttaa Metsärannan mukaan varmistamaan, että pysäköinti tapahtuu järjestelmällisesti ja turvallisesti ilman, että ajoneuvot estävät liikennettä tai aiheuttavat vaaratilanteita.

H13.2: Pysäköintitapa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Latauspaikka

Latauspaikka-merkki kertoo, missä sähköajoneuvojen kuljettajat voivat ladata ajoneuvonsa akkuja. Tämä edistää Metsärannan mukaan sähköajoneuvojen käyttöä ja tukee ympäristöystävällistä liikkumista.

H21: Latauspaikka.

Maksullinen pysäköinti

Maksullinen pysäköinti -merkki ilmoittaa, että alueella pysäköinti on maksullista. Autoilijan tulee etsiä pysäköintimaksuautomaatti tai muu maksutapa ja suorittaa vaadittu maksu. Tämä merkki sekoitetaan usein pysäköintikiekon käyttöön, vaikka ne ovat eri asioita.

H20: Maksullinen pysäköinti.

Pysäköintiajan alkamisen osoittamisvelvollisuus

Pysäköintiajan alkamisen osoittamisvelvollisuus -merkillä varustetulla alueella autoilijan tulee osoittaa pysäköintiajan alkaminen. Aika osoitetaan yleensä pysäköintikiekolla, johon merkitään saapumisaika. 

H19.2: Pysäköintiajan alkamisen osoittamisvelvollisuus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuoropysäköinti – pysäköinti kielletty kuukauden parillisina päivinä

Tämän liikennemerkin alueella pysäköinti on kielletty kuukauden parillisina päivinä tien sillä puolella, jolle merkki on asetettu. Pysäköintikielto on voimassa tarkoitetusta päivästä kello kahdeksasta seuraavaan päivään kello kahdeksaan, jollei lisäkilvellä ole muuta osoitettu. 

C44.2: Vuoropysäköinti: pysäköinti kielletty kuukauden parillisina päivinä.

Vuoropysäköinti – pysäköinti kielletty kuukauden parittomina päivinä

Tällä merkillä kielletään ajoneuvon pysäköinti kuukauden parittomina päivinä tien sillä puolella, jolle merkki on asetettu. Tämä helpottaa esimerkiksi kadun kunnossapitoa ja lumen aurausta talvella.

C44.1: Vuoropysäköinti: pysäköinti kielletty kuukauden parittomina päivinä.

Pysäköintikieltoalue

Pysäköintikieltoalue-merkki kieltää pysäköinnin kokonaan tietyllä alueella esimerkiksi liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden vuoksi.

C39: Pysäköintikieltoalue.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pysäyttäminen kielletty

Pysäyttäminen kielletty -merkki kieltää ajoneuvon pysäyttämisen edes lyhyeksi ajaksi. Tämä varmistaa liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden esimerkiksi kapeilla tieosuuksilla tai vilkkaasti liikennöidyillä alueilla.

C37: Pysäyttäminen kielletty.

Lähde: SPATY ry

Kommentit (1)

  • RICHARD PELANDER

    Artikkeli: Tunnistatko nämä liikennemerkit?
    Maksullinen pysäköinti-kilpi on epäselvä monelle ja myös minulle. Tarkoittaako (8-15) ainoastaan lauantaina vai myös sunnuntaina? Täsmennys olisi paikallaan!

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat