28.6.2017

Suomen Turku keskiaikailee jälleen viikonloppuna

Turku keskiaikailee

Suomen vanhin kaupunki muistuttaa historiastaan perinteisillä keskiaikatapahtumilla jälleen tulevana viikonloppuna.

Varsinais-Suomen helmi, Turku, juhlistaa jälleen kaupungin pitkää historiaa erilaisin keskiaikateemaisin tapahtumin. Tänä kesänä järjestettävät keskiaikaiset markkinat ovat järjestyksessään 21:nnet, mutta Vanhan Suurtorin ympäristöön sijoittuvien markkinoiden lisäksi tapahtumia on museoissa, tuomiokirkossa ja tietysti Turun linnassa. Keskiajan Turku -nimellä kulkeva kokonaisuus koostuu useista osatapahtumista, joista kokemukset voi jakaa sosiaalisessa mediassa näppärimmin aihetunnuksella #keskiajanturku.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Keskiaikaiset markkinat

Turun keskiaikakesän tunnetuin tapahtuma on tietysti markkinat, jotka piristävät Vanhan Suurtorin seutua 29.6.–2.7. (to-pe 12–20, la-su 12–18). Markkinatunnelmaan voi virittäytyä upeiden torikojujen ja ihailtavasti eläytyvien henkilöhahmojen keskellä neljän päivän ajan. Myyntikojujen lisäksi keskiaikaisilla markkinoilla voi tutustua käsityöläisten taidonnäytteisiin seppien takomuksista aina käyttöesineisiin ja koruihin.

Lasten puhdepihalla perheen pienimmät voivat puuhastella, pelata ja tutustua suloisiin lampaisiin. Myös Vanhan Raatihuoneen salissa kannattaa käydä tutustumassa ohjelmatarjontaan.

Turku keskiaikailee

Rohan Tallin turnajaiset

Keskellä markkina-aluetta järjestettävät turnajaiset tarjoavat vieraille viihdettä to-la kello 15:00 ja 17:30 sekä sunnuntaina kello 15:00. Luvassa on erikoisia hahmoja, totta, tarua, historiaa ja viihdettä.

Aikuiset 15€, alle 12-vuotiaat lapset 10€, esityksen kesto noin 50 minuuttia. Järjestäjä suosittelee lippujen ennakkohankintaa.

Tuomiokirkko reformaation alkuaskelilla

Vanhaa Suurtoria vastapäätä Turun tuomiokirkossa tutustumisen kohteena on levoton vuosi 1517, jossa Maria Eerikintytär muistelee merirosvoja, pyhimyksiä, hajoavaa Kalmarin unionia ja piispa Hemmingiä. Parhaiten vuoden tapahtumiin pääsee kiinni kierroksilla, joilla oppaana toimii Marja Routi. Opaskierrokset torstaista sunnuntaihin kello 14.

Katedraalissa ja sen ympäristössä kuljetaan myös Mikael Agricolan jäljissä, jossa tutustutaan elämäntarinan lisäksi myös kirkollisen elämän muutoksiin reformaation myötä. Agrciolan Turkuun tutustuttavat Elina Maines ja Airi Forssell, joiden opaskierrokset pyörivät torstaina ja perjantaina 16–18.

Molempien opaskierrosten lippuja voi ostaa ennakkoon tuomiokirkon infosta 2 euron hintaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Turun linnan keskiaikapäiväTurku keskiaikailee

Turun linnassa eläydytään 1.7. kello 10–17 välillä vuoteen 1530, jolloin linna suorastaan kuhisee hoviväkeä, palvelijoita, käsityöläisiä ja varusväkeä. Erityisen säväyksen tapahtumiin tuo itse kuningas Kustaa Vaasa, joka on saapunut seurueineen vierailulle, aikeinaan muuttaa Turun linna loistavaksi renessanssipalatsiksi! Lapsille on mahdollisuus kisata myös kuninkaan turnajaisissa linnan puistossa.

Opastetut kierrokset suomeksi aina tasatunnein, 20 yli ja 20 vaille. Tietoisku Pavia 1525 -taistelu Portinvartijan kamarin seinämaalauksessa Bryggman-salissa kello 12, 14, 15 ja 16. Herrainkellarin esittely päälinnan pihalta kello 11 ja 16:30.

Liput 12€ aikuiset, 5€ 4–15-vuotiaat, alle 4-vuotiaat ilmaiseksi. Perhelippu 30€, sisältäen sisäänpääsyn 2 aikuiselle ja 2–4 lapselle.

Aboa Vetus & Ars Nova

Mitäpä olisi Turun keskiaika ilman satojen vuosien taakse kurkistavaa Aboa Vetus & Ars Nova -museokokonaisuutta. Markkinahumun keskellä rauhaa tarjoava museon Luostarin jokikatu sivukujineen kierrättää yleisöä pitkin tapahtumaa.

Päivittäin 11:30, 13:30 ja 17:30 järjestetään Elämää keskiajan Turussa -kierros, joka keskittyy juuri Turun elämänmenoon satojen vuosien takaa.

Suomenkielinen lastenkierros 11:30 ja 13:30.

Hiukan varttuneempaan makuun järjestetään myös Bonnes dames – moraali ja seksuaalisuus keskiajalla -kierros. Joka päivä 15:30 järjestettävä opaskierros tutustuu naisen elämään keskiajalla niin porvarisrouvan kuin ilotytön näkökulmasta. Kontrollin ja paheksunnan takaa löytyy kuitenkin mielenkiintoisia tarinoita, joiden varjossa myös museon arkeologiset löydöt saavat uudenlaisia tulkintoja.

Lähde: Turun kaupunki / Keskiajan Turku Kuvat: Aake Kinnunen

Luetuimmat