29.12.2024

Syrakusa: valohoitoa, meren antimia, ikkunaostoksia ja hieman historiaa

Kuva Vesa Eskola

Sisilian kaakkoiskulmassa rennosti nousevaa aurinkoa ihaileva ja vaaleista kivistä rakennettu Syrakusan vanha keskusta houkuttelee matkalaisia sen kapeille kujille seikkailemaan ja nautiskelemaan.

Aurinko on hämmentävän korkealla, sen säteet tanssivat sekä sinisen meren pinnalla että satunnaisen matkailijan paljaalla iholla. On joulukuu, mutta asteita on noin 20. Se lämmittää. Mutta vielä enemmän lämmittää syvintä sielua hyväilevä valohoito.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kylä kaupungin sisällä

Syrakusassa on noin 120 000 asukasta, mutta sen historiallinen osa eli Ortigia – erillinen saari uudemman kaupunginosan eteläpuolella –tuntuu enemmän pieneltä ja vanhalta kylältä. Kujat ovat kapeita, eikä sinne ole autoilla asiaa – paitsi paikallisilla. Muiden kannattaa jättää auto suosiolla isolle sataman yhteydessä olevalle parkkipaikalle hieman Ortigian ulkopuolella.

Ortigiaan voi suunnistaa huoletta jalkaisin, sillä tämä pieni saari on vain reilun kilometrin mittainen ja leveimmästä kohdastaankin vain reilut 500 metriä leveä. Paras tapa tutustua Ortigiaan on kiertää ensin sen ympäri, samalla tulee hoidettua se valohoitokin kuntoon.

Sen jälkeen voi suunnistaa kapeille ja hurmaaville kujille, jossa valo ja varjot leikkivät keskenään. Nuo kujat suorastaan kutsuvat vaeltamaan ja seikkailemaan ilman varsinaista suunnitelmaa tai päämäärää. Me olimme liikkeellä siellä nyt joulukuussa, ja kujilla oli hyvin tilaa ihmetellä paikallisten uneliasta menoa. Toki monessa paikkaa kuului naputtelua, talvi on aikaa, jolloin paikalliset laittavat paikkoja kuntoon.

Parhaimman sesongin ulkopuolella matkustamisessa on etunsa ja haittansa. Kaikki paikat eivät ole auki, mutta Syrakusassa valtaosa ravintoloista ja kaupoista näytti olevan auki, ainoastaan jokunen museo oli sulkenut ovensa talven ajaksi. Ja hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti se, ettei tarvitse kärsiä tungoksesta. Ja jos tykkää jutustella paikallisten kanssa, heillä on yleensä hyvin aikaa kertoa tarinoita ja syventää turistin paikallistietämystä. Palvelu on yleensä myös parempaa turistisesongin ulkopuolella, koska kiire ja stressi eivät vaivaa ketään. Ja hintataso on tietysti edullisempi kuin kesällä.

Antiikkia ja barokkia

Ja nyt puhutaan oikeasta antiikista, joka näkyy monessa paikkaa Syrakusassa. Apollon temppelin raunioiden historia ylettyy yli 2500 vuoden taakse. Itse kaupunki on perustettu 2758 vuotta sitten kreikkalaisten toimesta. Se oli aikansa hienoimpia kaupunkeja, joka kilpaili loistossa sekä Ateenan että Karthagon kanssa.

Syrakusan pitkää historiaa rikastavat myös erilaiset kulttuuriperinnöt. Vuosisatojen vieriessä se on vaihtanut monesti omistajaa: kreikkalaisten lisäksi sitä ovat hallinnoinneet mm. roomalaiset, gootit, Bysantti, Genova, saraseenit ja normannit. Sisilian strateginen sijainti ja hyvät kauppareitit keskisellä Välimerellä on aina ollut tärkeä houkutin.

Toinen antiikin mytologiaa tukeva rakennelma on Arethusan lähde, jossa tarun mukaan Artemis-jumalatar muutti nymfin lähteeksi. Artemis – Zeuksen ja Leton tytär sekä Apollon kaksoissisar – on syntynyt Syrakusassa.

Artemis eli metsästyksen jumalatar on esillä näyttävästi myös hienossa ja keskellä Ortigiaa sijaitsevassa suihkulähteessä. Suihkulähde sijaitsee 200 vuotta ennen ajanlaskua Syrakusassa asuneen matemaatikon ja keksijän eli Arkhimedeksen mukaan nimetyllä aukiolla. Heureka!

Koska Syrakusaa on tuhottu sen historian aikana paitsi ihmisten myös luonnon voimasta, iso osa sen vanhasta keskustasta edustaa arkkitehtuuriltaan barokkia – kiitos tuhoisan vuonna 1693 tapahtuneen maanjäristyksen ja sitä seuranneen uudelleenrakennuksen.

Viimeisin suuri tuho tapahtui toisen maailmansodan aikaan. Liittoutuneet iskivät kiinni Sisiliaan heinäkuussa 1943, ja englantilaisten johtamat joukot valtasivat kaupungin heti maihinnousun ensimmäisenä päivänä. Sen jälkeen sitä pommitti Luftwaffe.

Oma osoituksensa kaupungin monimuotoisuudesta ja jatkuvasta jälleenrakentamisesta on myös Syrakusan tuomiokirkko. Sen paikalla sijaitsi aikoinaan sotataidon jumalattaren eli Athenen temppeli, joka muutettiin 600-luvulla kirkoksi, saraseenien valtakaudalla moskeijaksi ja lopulta nykyiseen muotoonsa barokkikatedraaliksi. Kirkko sijaitsee hienolla aukiolla yhdessä kaupungintalon kanssa. Vaaleat kivet heijastavat valoa joka paikkaan.

Kulinaristin paratiisi

Ortigian vanhat kujat ovat täynnä sympaattisia pieniä ravintoloita, joten kävelyn ohella siellä riittää kokeiltavaa ja maisteltavaa. Jokaiselle päivälle voi valita eri ruokapaikan.

Ja koska Sisilia kelluu Välimeressä, se näkyy ja tuoksuu kapeilla kujilla. Katukeittiökulttuuri on vallalla täällä – kuten koko Sisiliassa.

Durum- eli makaronivehnästä valmistettu leipä kelpaa jo yksistään alkupalaksi oliiviöljyn kera. Toki leivän kaveriksi kelpaa mainiosti myös paikallinen juusto: valita voi ricottaa, primosalea, provolaa tai pippurista pecorinoa tai caciocavalloa.

Alkupastaksi kelpaa sardiineilla ja Pachino-tomaateilla rikastettu paistettu pasta tai valkosipulin, sardiinien ja korppujauhojen kera tarjoiltava pastaversio. Uteliaiden makujen metsästäjien kannattaa kokeilla myös pastaa maurilaisella kastikkeella; annoksessa on tonnikalan mätiä, kanelia, appelsiinimehua ja sitruunaa. Hurjaa mutta maittavaa. Ja tietysti äyriäisten ystäville on heillekin tarjolla monenlaisia annoksia.

Pääruoaksi voi kokeilla tietysti kalaa ja muita meren herkkuja eri muodoissaan. Tonnikala ja mustekala ovat suosiossa, samoin silli ja hai. Frittura di Paranza, jossa on uppopaistettuja katkarapuja, kalmareita ja muita mereneläviä, on puolestaan äyriäisiä rakastavien suosikki.

Ja kokeilunhaluisille voi suositella puppetti i muccu -nimistä annosta. Kyseessä on vastasyntyneestä kalasta valmistetut, pienikokoiset lihapullan tapaiset pyörykät , jotka sekoitetaan kananmunan ja korppujauhojen kanssa ja paistetaan. Tämä ruokalaji vaatii erityinen kalastusluvan, joten sitä saa vain kalamarkkinoilta.

Ja niistä puhuttaessa, kalatoria ei todellakaan kannata jättää väliin. Toki sieltä saa kaiken muunkin tarvittavan maittavan ateriakokonaisuuden luomiseksi. Mausteetkin löytyvät torilta valmiiksi, ja voi pojat, miltä maustekauppiaan koju tuoksuu…

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ikkunaostoksille

Ja kun lounas on ollut tukeva, sitä voi sulatella ikkunaostoksia tekemällä. Erilaisia käsitöitä ja taidetta löytyy monelta kujalta. Ja jos vaikkapa kylpyhuone kaipaa pientä ehostusta, kujilta löytyy varmasti sopivanlaiset kaakelit.

Ja yksi pakollinen ihasteltava ikkuna on tietysti Ortigia-brändin oma näyteikkuna. Etenkin saippuoista ja muista kosmetiikkatuotteistaan tunnettu brändi myy tätä nykyä myös vaatteita ja käsilaukkuja.

Ja jos lounas oli sen verran tukeva, ettei kävely oikein maita, sähköpotkulaudat ovat korvanneet Syrakusassakin jo skootterit. Ja illan tullen on mukava istahtaa johonkin pieneen katukuppilaan nauttimaan aperitiivi. Hyviä vaihtoehtoja ovat sekä Aperol Spritz että Limoncello. Ja sitten nautitaan taas hyvästä ruoasta ja juomasta… kyytipojaksi maittavalle aterialle kelpaa erinomaisesti joku paikallisista viineistä.

Hyvä tukikohta

Koska Ortigia on alueena varsin kompakti, löytöretkeily sen kujilla ja promenaadilla ei vaadi välttämättä koko viikkoa. Syrakusa toimii kuitenkin hienona tukikohtana, josta voi tehdä päiväretkiä myös muualle. Majesteettinen tulivuori Etna on vain noin 100 kilometrin päässä, pittoreski Taormina ja sen upea vanha antiikin Kreikan teatteri on sekin vain 120 kilometrin päässä. Toki Syrakusassa on oma antiikin teatteri sielläkin, ja sitä ympäröi historian havinaa kuiskiva arkeologinen puisto – Parco Archeologico della Neapolis.

Syrakusan lähin lentokenttä on Catanian kansainvälinen lentoasema, josta on bussiyhteys Syrakusaan. Tosin sesongin ulkopuolella sieltä saa alleen myös vuokra-auton lähes ilmaiseksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat