16.8.2022

Taksien kyytien hinta oltava selkeästi nähtävissä – valvontaiskut paljastaneet puutteita

Taksi_kuvituskuva_8_2022_MJ

Taksien kyytihintojen selkeys on osa kuluttajansuojaa. Yhtenäisen esitystavan tarkoituksena on helpottaa hintavertailujen tekemistä.

Taksiliikenneluvan haltijan on vastattava ja huolehdittava siitä, että matkustajan nähtävillä ovat asianmukaiset hintatiedot, luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi, kuten Moottori aiemmin kertoi.

Puutteellisilla hintatiedoilla on oleellista merkitystä kuluttajanoikeuksien toteutumisen näkökulmasta.

Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti kiteytti poliisin tiedotteessa huhtikuisen valvontaiskun julkistamisen yhteydessä asian seuraavasti: ”Me Traficomilla toivomme taksinkuljettajien ja taksiyrittäjien kiinnittävän tähän enemmän huomiota. Yhteystietojen puuttuminen tai niiden hyvin kirjavat esittämistavat ovat asiakkaan näkökulmasta katsottuna ongelmallisia ja myös hintojen esittämisessä on vielä parannettavaa. Yhtenäisen esitystavan tarkoituksena on osaltaan helpottaa asiakasta hintavertailujen tekemisessä.”

Viranomaisten eri puolilla Suomea kuluvan vuoden aikana tekemissä yhteisvalvontaiskuissa on havaittu useita puutteita muun muassa taksien kyytihintojen ilmoittamistavoissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taksamittari tai kiinteä hinta

Taksimatka on voitava maksaa käteisellä, pankkikortilla sekä yleisimmillä luottokorteilla, jos muusta ei ole etukäteen sovittu. Maksusta on tarjottava asiakkaalle aina kuitti.

Suomen Taksiliiton kotisivuilla muistutetaan, että taksimatkat voi hinnoitella kahdella tapaa: Hinta voi määräytyä ajan ja matkan mukaan tai vaihtoehtoisesti hinta on ennalta sovittu kiinteä hinta.

Jos hinnoittelu perustuu ajan ja matkan mittaamiseen, on taksissa oltava taksamittari.

Ajan ja matkan perusteella hinnoiteltaessa voidaan käyttää myös lähtömaksua, avustamislisää ym. vastaavia ennalta ilmoitettuja lisämaksuja. Taksiliitto huomauttaa, että nämä kaikki on aina kirjattava taksamittariin.

Selkeä keltamusta hinnasto

Selkeästi näkyvillä olevassa keltamustassa hinnastossa on oltava muun muassa esimerkkimatkan hinta ja hinnastosta on käytävä ilmi, jos erityisryhmille tarjotaan lisäpalveluita. Hinnastovaatimus koskee taksiasemalta alkavia taksimatkoja sekä muutoin ennalta tilaamatta tai varaamatta alkavia matkoja.

Taksi_hinnat_Traficom_8_2022

Monen valvojan yhteistyötä

Taksiliikenteen toimijoita ja liikenteen harjoittamista valvoo tahollaan usea viranomainen, kuten poliisi, Traficom, Verohallinto ja aluehallintovirastot.

Poliisi valvoo ensisijaisesti liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita, joihin kuuluu kuljettajan ajokunnon ja ajoneuvon liikennekelpoisuus. Poliisi valvoo myös, että ajoneuvossa on mukana taksiliikennöintiin oikeuttava asiakirja ja että luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimitiedot ovat matkustajan nähtävillä. Lisäksi poliisin valvoo, että kuljettajalla on voimassa oleva taksinkuljettajan ajolupa ja että taksissa on asianmukainen taksivalaisin. Taksiliikenteeseen käytettävän ajoneuvon tulee olla merkitty luvanvaraiseen käyttöön.

Traficomin valvontaan kuuluu muun muassa hintatietojen asianmukainen esittäminen ja ajoneuvon varustaminen taksamittarilla tai muulla vastaavalla laitteella tai järjestelmällä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ilmoita jos maksamisessa epäilyttävää!

Jos taksin käyttäjät havaitsevat esimerkiksi maksamiseen liittyviä epäkohtia kuten sitä, ettei kuittia tahdo saada tai se on puutteellinen, kannattaa asiasta kertoa eteenpäin.

Taksimatkustajat voivat ilmoittaa havaitsemistaan väärinkäytöksistä Verohallintoon vihjetietolomakkeella.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuva: Moottorin arkisto Hinnastokuva: Traficom Lähteet: Traficom, Verohallinto, Poliisi

a:4:{i:0;s:6:"106451";i:1;s:6:"118897";i:2;s:6:"119034";i:3;s:6:"118935";}

Luetuimmat