7.7.2016

Talmassa rohkeutta koettelemassa

Toukokuussa avautuneen kiipeilypuiston pitkospuut, vaijeriliut ja muut tehtävät koettelevat päättelytaitoa, ketteryyttä ja rohkeutta.

Kiipeilypuisto Talma

Puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta sijaitseva Sipoon Talma on tuttu talvinen laskettelukeskus, jonka aktiviteettivalikoima kasvoi täksi kesäksi.Kiipeilypuisto Talma

Rohkeuttaan voi koetella Talma Active Park -seikkailupuiston kuudella eritasoisella radalla, joista helpoin kulkee lähes maantasossa ja on sovelias 1–6-vuotiaille ja alle 130-senttisille uskalikoille.

Kiipeilyradoista haastavimmat vievät 12 metrin korkeuteen. Tarjolla on myös kaksi pitkää vaijeriliukua, joista pidempi on yli 200-metrinen. Näillä liukuosuuksilla osallistujan pituusvaatimus on 130 senttiä.

Kiipeilemään pääsee vain opastuksen jälkeen, turvavaljaissa ja kypärä päässä.

Käsineiden käyttö on suositeltavaa. Jos omia käsineitä ei ole mukana, sellaiset voi ostaa 3,5 eurolla.

Kiipeilypuisto Talma

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolmen tunnin seikkailu

Kolmen tunnin kiipeily Talmassa maksaa 24 euroa. Hinta sisältää pääsyn myös viereiseen Werneri Parkkiin, jossa on tarjolla touhuilua perheen pienimmille. Werneri Parkissa on muun muassa lasten kiipeilykeskus, kaksi pompulinnaa, motorisoitu keinukaruselli, sählyareena sekä erilaisia pihapelejä.

Kiipeilypuisto Talma

Yksinomaan Werneri Parkkiin mielivän lapsen pääsymaksu on 10 euroa, vanhemmat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Kiipeilypuisto Tykkimäki

Frisbeegolfia ja keinukaruselli

– Seikkailupuiston lisäksi meillä on paintball-värikuularata, 18-väyläinen frisbeegolf-rata ja minigolf-rata, Talma Skin toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemi kertoo.

Kesäravintola on auki seikkailupuiston aukioloaikoina. Paikan se jokin ovat kuulut pizzat (15/17 euroa). Makuhermoja voi kutkutella myös Siipiveikkojen wingseillä, joista tulisinta ytyä tarjoaa Xxhot. Tarjolla on myös salaatteja ja burgereita.

www.talmaski.fi

Kiipeilypuisto Talma

Kiipeily vaatii malttiaKiipeilypuisto Talma

Kiipeilyelämyksiin ei voi rynnätä suinpäin. Ennen kiipeilyä kannattaa omaksua turvaohjeet. Turvasääntöihin voi yleensä tutustua jo etukäteen kiipeilypuistojen nettisivuilla.

Turvaohjeissa määritellään muun muassa kiipeilijöiden vähimmäispituus eri ratalohkoille.

Alle 18-vuotiailta kiipeilijöiltä vaaditaan huoltajan lupa. Yleiskäytäntönä eri seikkailupuistoissa on, että alle 13-vuotiailla seikkailijoilla tulee aina olla vähintään 18-vuotias aikuinen valvoja mukana rata-alueella. Turvallisuuden vuoksi on tyypillistä, että yhdellä aikuisella saa olla valvottavanaan korkeintaan 4–5 alle 13-vuotiasta. Ja jos kiipeilijä on alle kymmenvuotias, on valvojan kiivettävä mukana. Alaikäraja on usein 7 vuotta.

Kiipeilypuistossa voi olla erillisiä matalia seikkailuratoja myös alle seitsenvuotiaille.

Aikuinen valvoja vastaa siitä, että hänen vastuullaan olevat lapset noudattavat käytäntöjä ja ohjeita.

Älä etuile, vältä tönimiset

Ennen kiipeilyn aloittamista puiston henkilökunta huolehtii, että jokaisen osallistujan turvavaljaat ovat asianmukaisesti puetut ja antaa ohjeet kuinka toimia kiipeilyradoilla ja eritoten kuinka turvavaijeri kiinnitetään.

Radan eri osioissa ei saa ohittaa toisia. Kiipeilyratojen tasanteille voi muodostua ruuhkaa kun edellä kiipeilijä empii etenemistään tai joku etenee selvästi hitaammin kuin perässä tulevat. Tasanteilla saa tyypillisesti olla vain 2–3 henkilöä kerrallaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seikkailupuistoissa on mistä valita

Kiipeilyelämyksiä tarjoavia ulkoseikkailupuistoja on perustettu parin viime vuoden aikana ahkerasti. Rohkeuden koetteluun on tarjolla vaihtoehtoja useilla eri paikkakunnilla – moni niistä avaa täksi kesäksi uusia ratoja.

Flowpark Vierumäki
Vierumäen Flowparkissa etenijän on pähkittävä kuinka suoriutua levyistä, verkoista, tunneleista, tynnyreistä, liaanihypyistä, autonrenkaista ja pitkospuista.

Moni puisto laajentaa tarjontaansa täksi kesäksi. Esimerkiksi Helsingin Mustikkamaalla sijaitseva Seikkailupuisto Korkee laajeni toukokuussa kolmella uudella radalla, jonka jälkeen kävijöille on tarjolla yhdeksän erilaista aikuisille tarkoitettua Latvarataa ja kolme pienten lasten Kantorataa.

– Uusina tehtävinä puistossa ovat muun muassa Tarzan-hyppy ja Base Jump 12 metrin korkeudesta, Korkee-puiston Mikko Saavalainen kertoo.

Varalan urheiluopiston alueella sijaitseva Tampereen Flowpark on sekin monipuolistunut. Vappuna avautui kaksi uutta kiipeilyrataa.

– Laajennuksen jälkeen meillä on seitsemän korkeata rataa ja yksi lastenrata. Ja toinen testirata nopeuttaa asiakkaiden pääsyä puistoon, puiston päällikkö Hannu Väärälä kertoo.

Laajavuoreen neljä uutta rataa

Jyväskylässä sijaitseva Seikkailupuisto Laajavuori uudistui toukokuussa. Lähes 15-metristen lehtikuusitolppien varaan tuli neljä uutta seikkailurataa sekä uusi harjoitusrata. Laajennus toi muassaan myös toisen junnuradan alle 140-senttisille.

Alueella on tarjolla kahdeksan seikkailurataa yli 140-senttisille uskalikoille. Köysiliukuja on peräti 31, pisimmät satametrisiä. Ratojen kokonaispituus on yli 2,2 kilometriä.

Kävijöiden toiveita kuunnellen

Espoon Leppävaaran Huippu-puiston uutuuksia ovat kaksi seikkailurataa, joiden vaativuus on mitoitettu kävijöiden toiveita myötäillen. Kävijät ovat toivoneet vähemmän haastavia aikuisten ratoja, mutta myös aiempaa hurjempia haasteita.

– Uudet radat on suunniteltu viime kesän kokemusten ja asiakaskyselyn perusteella, Huipun toimitusjohtaja Jari Saarhelo kertoo.

Kaksi uutta harjoitusrataa helpottavat alkuopastuksen ajoittaista jonotusta. Kulkua alaradoilta yläradoille helpottavat uudet maastoportaat.

Kuusamossa sijaitseva Basecamp Oulanka käyttää jylhiä maisemia hyväkseen. Rohkeuttaan voi koetella vesistöylityksellä.

– Tarjoamme ryhmille köysiliukuaktiviteettia Myllykosken suvannon yli, Sonja Kananen kertoo.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus ja Marko Jokela

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat