27.1.2023

Talvipyöräilyn vinkit – ota nämä asiat huomioon kun pyöräilet lumessa ja pakkasessa

Kokenut talvipyöräilijä sanoo, että talvipyöräily on juuri niin kivaa kuin pyöräilyyn valittu huonoin varuste.

Jos aikoo pyöräillä ympäri vuoden, hyvät varusteet ja kerrospukeutuminen ovat tärkeimmät asiat. Kokenut talvipyöräilijä ja Velo & Oxygen -pyöräliikkeen myymälävastaava Mika Saario osaa ulkona olevan lämpötilan perusteella sanoa, että kuinka monta kerrosta ja mitä vaatteita hän pukee päälleen työmatkapyöräillessään.

– Silloin kun on kaikkein kylmin keli, yläkropassa minulla on merinovillapaita, sen päällä kaksi pyöräilypaitaa ja päällimmäisenä hyvä vettä ja tuulta pitävä pyöräilytakki, Saario sanoo.

Alaraajoihin Saario pukee kylmällä kelillä alimmaiseksi pyöräilyshortsit, niiden päälle lämmittävät thermo-irtolahkeet ja päällimmäiseksi paksut pyöräilytrikoot. Lantion seutua lämmittävät vielä toppashortsit, jotka sopivat niin hiihtoon kuin pyöräilyyn.

– Jos keli lämpenee, niin kerroksia voi sitten ottaa välistä pois, Saario sanoo.

Saario sanoo, että sähköpyörällä ajaessa voi hyvin laittaa vaikka vähän ekstravaatetta ylle, koska sähköpyörällä pääsee myös suurempiin keskinopeuksiin, ja tällöin ajoviima viilentää. Sähköpyörän sähköavustuksella voi myös säädellä sitä, kuinka kovan hien haluaa pyöräillessä tulevan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sormet ja varpaat pitää pysyä lämpiminä

Yleinen nyrkkisääntö talvilajien harrastamiseen on myös se, että kun sormet ja varpaat pysyvät lämpiminä, silloin muullakin keholla on hyvä, tai ainakin parempi olla.

Jaloissaaan Saariolla on ihan talvipyöräilyyn suunnitellut pyöräilykengät, joiden sisään mahtuu myös tarpeeksi paksut sukat. Oikeanlaiset jalkineet estävät myös lumen ja loskan tunkeutumasta kengän sisään.

Varpaiden lämpiminä pysymistä voi myös tehostaa kenkien päälle puettavilla neopreenisuojuksilla tai jopa paristokäyttöisillä varpaiden lämmittimillä.

Hanskoina Saario käyttää niin sanottua lobster-hansikasta, joka on niin sanotusti 3-sormimallinen. Kerrospukeutumista sormissakin, lobster-rukkasen sisällä oleva ohut merinovillahansikas lämmittää tarvittaessa mukavasti.

Kaulaan tuubihuivia ja pipo, tarvittaessa kypärämyssy päähän. Kypärästä Saario muistuttaa myös tärkeän asian.

– Olisi hyvä, jos talvipyöräilyyn olisi hankittu vaikka yhtä kokoa isompi kypärä, joka mahtuu pipokerrosten päälle. Se on paljon mukavampi ja ennen kaikkea kypärän saa silloin myös turvallisesti päähän, Saario sanoo.

Joihinkin kypäriin on saatavilla myös aeroshieldejä, erikseen kypärään kiinnitettäviä suojia, jotka estävät viiman pääsemästä kypärän tuuletusaukoista sisään. Kypärän päälle kiinnitettävä sadesuojakin estää viimalta.

– Talvipyöräily on juuri niin mukavaa kuin se sinun huonoin varusteesi. Kun kaikki varusteet ovat hyviä ja tasalaatuisia, talvipyöräilykin on mukavaa, Saario tiivistää.

Parantaa myös elämänlaatua

Talvipyöräily on myös erinomaista hyötyliikuntaa ja Mika Saario suositteleekin ehdottomasti ympärivuotista pyöräilyä kaikille. Itse hän otti vuodelle 2022 tavoitteen, että hän pyöräilee 100 kertaa töihin ja takaisin vuoden aikana. Kertoja tuli lopulta enemmän, yli 110, mutta niiden ansiosta hän sanoo olevansa paljon energisempi ja jaksavampi kuin ennen.

– Itselläni on pitkä työmatka, 33 kilometriä suuntaansa ja niinä päivinä kun kuljen pyörällä töihin, se vie minulta aika paljon aikaa päivästä, mutta se on tuonut paljon hyviä asioita. Elämänlaatu parani, jaksan tehdä töitä paremmin, olen koko ajan tehokkaampi. Ruokarytmiini tuli myös paljon parannusta, Saario kiteyttää ympärivuotisen pyöräilyn hyödyt.

Teksti Manu Tuppurainen Kuvat Moottorin arkisto, Manu Tuppurainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat