8.4.2022

Täräytitkö routamonttuun? – Vahingolla voi olla moninaiset seuraukset

routavaurio routamonttu rengas auto ohjauskulma vaurio

Monet autoilijat kokevat, että tiet ovat nyt huonossa kunnossa. Monet ovat ehkä kokeneet myös routamonttujen ikävät seuraukset.

Routavauriot tiessä ovat vuosittainen ongelma talven jälkeen. Routavaurioita pääsee syntymään, kun vesi menee syvemmälle asfaltin sisään ja jäätyy sinne. Jäätyessään vesi laajenee ja murentaa asfalttia, jolloin tiehen syntyy kuoppa.

Routakuoppia voi olla joskus mahdotonta myös väistää esimerkiksi vastaan tulevan liikenteen vuoksi. Tai kun yhtä routakuoppaa väistää, osuukin toiseen.

Kun auton rengas jysähtää routavaurion aiheuttamaan kuoppaan, usein siitä kuitenkin selviää säikähdyksellä.

Joskus routakuoppaan ajaessa voi kuitenkin sattua. Seurauksena voi olla esimerkiksi rengasrikko. Routakuopan terävä reuna vaurioittaa renkaan pintaa sekä kudoksia ja rengas menee rikki.

– Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi auton jousitus, iskunvaimentimet tai pyöräntuenta saattaa vahingoittua. Myös rengas ja vanne voivat joutua koville. Tavallisinta on kuitenkin, että ohjauskulmat menettävät säätönsä, autohuollon päällikkö Pekka Alanko autohuoltoketju Vianorista kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Polttoaineen kulutuskin voi muuttua

Oikeiden ohjauskulmien menettäminen onkin yleisin seuraus routakuoppaan ajosta. Pekka Alanko sanoo, että ruotakuoppaan ajon jälkeen auton käyttäytymistä kannattaakin seurata. Auto voi puoltaa jommalle kummalle puolelle tai ajaminen voi tuntua yleisesti ottaen epävakaalta. Jos vääriä ohjauskulmia ei säädetä, renkaat voivat kulua epätasaisesti ja pyörätuennan osat joutuvat ajaessa kovemmalle rasitukselle. Kovempi rasitus voi puolestaan rikkoa enemmän alustan osia.

Pekka Alanko sanoo, että ohjauskulmat kannattaa tarkastuttaa myös ennen renkaiden kausivaihtoa, tällöin kesärenkaat säästyvät väärältä kulumiselta.

– Väärät ohjauskulmat lisäävät myös renkaiden vierintävastusta ja näin polttoaineen kulutusta – ei mikään vähäpätöinen asia, kun polttoaineiden hinnat ovat korkealla tasolla, Alanko sanoo

Teksti: Manu Tuppurainen Lähde: Vianor Kuva: Moottorin arkisto

a:4:{i:0;s:6:"110742";i:1;s:5:"49242";i:2;s:5:"49855";i:3;s:5:"90194";}

Luetuimmat